Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2012 13:06

Пеня на борги за ЖКГ – куля у скроню пересічному українцю

Міністр юстиції України (2014-2019)

Цього тижня Арсеній Яценюк зареєстрував законопроект (№ 9715), який з 1 січня 2012 року скасовує нарахування пені за несвоєчасне внесення громадянами квартплати.

Цього тижня Арсеній Яценюк зареєстрував законопроект (№ 9715), який з 1 січня 2012 року скасовує нарахування пені за несвоєчасне внесення громадянами квартплати. Його необхідність мотивована тим, що станом на 1 грудня 2011 року, за даними Держкомстату, сума заборгованості з виплати заробітної плати громадянам становила 1 млрд 105 млн грн. Тобто Кабінет Міністрів не виконав головної умови, яка мала передувати відновленню стягнення пені за ЖКГ – не забезпечив ліквідацію заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах і організаціях незалежно від їх форми власності протягом першого кварталу 2011 року. Відповідне доручення 2010 року одночасно з прийняттям  Закону України “Про внесення зміни до статті 2 Закону України “Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги” дала Кабміну Верховна Рада. Попри це стягнення пені з громадян відновилося з 1 січня 2011 року.
Для того, щоб зрозуміти всю дикість на несвоєчасність дозволу стягувати пеню з українців, достатньо буде навести лише кілька цифр, які у повній мірі характеризують економічний стан народу. Так, середні нарахування за послуги ЖКГ на одного власника особового рахунку в грудні 2011 (порівняно з відповідним періодом 2010 року) збільшилися на 48,2% і з урахуванням електроенергії (з розрахунку 100 кВт ч) становили 789,6 гривень. Тобто близько третини українців станом на сьогодні витрачають на оплату послуг ЖКГ більше половини своєї зарплатні. Якщо ж врахувати, що чверть населення України витрачає на харчування 80% зарплатні, то коли мова йде про вибір між голодуванням або заборгованістю за ЖКГ, більшість обирає мати борг за компослуги. За такої ситуації стає цілком зрозуміло, звідки взялася заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг у розмірі майже 10 мільярдів гривень (станом на початок жовтня 2011 року). Причина всьому – антинародна політика чинної влади та, як наслідок, критичний стан економіки України. Адже в 2011 році вартість квартирної плати та плати за комунальні послуги зросли в середньому на 50 %. Водночас мінімальна заробітна плата та пенсія за даний період зросли лише на 6,7 %.
На фоні таких показників вкрай дивакуватою виглядає заява чинного Президента України на підсумковій прес-конференції, яка пройшла 21 грудня. Тоді очільник зробив «гучну» заяву, що українська влада попри вимоги МВФ не підвищуватиме тарифи на газ для населення на 50%.
Цікаво, чим була зумовлена така «гуманістична» заява чинного голови держави? Тим, що майже половині українців у 2011 році не вистачило 100% власної місячної зарплати аби зібрати дитину до школи? Або тим, що після минулорічних антинародних ініціатив та, як наслідок, масових протестів нинішня влада відчуває, що перебуває на пороховій бочці? Відповідь на це запитання залишиться нерозгаданою.
Проте, скільки ще реальних цифр має бути наведено аби провладна більшість зрозуміла – кишені народу не бездонні – з них не можна постійно тягти гроші! Основа демократичної держави – добробут її громадян. Тому відновлення нарахування пені на борги за ЖКГ у часи економічної кризи – фактично куля у скроню пересічному українцю.
Нагадаю, згідно з законопроектом № 9715 Арсенія Яценюка, передбачається встановити заборону на нарахування пені в разі несвоєчасного внесення плати за утримання житла та за житлово-комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття). Відповідно до законопроекту, сума несплаченої пені, нарахованої громадянам у 2011 році, має бути списана. При цьому кошти, які були стягнуті з населення у вигляді пені, зараховуватимуться в майбутні платежі за утримання житла та за житлово-комунальні послуги. Заборона на нарахування пені існуватиме до моменту усунення Кабміном існуючої заборгованості перед громадянами з виплати зарплати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]