Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2024 12:03

Синдром Аліси в країні чудес

Психолог

Дивні неврологічні ефекти, які змінюють сприйняття реальності

Пам'ятаєте, як у знаменитій казці Льюїса Керрола дівчинка Аліса випиває загадкове зілля і раптом опиняється в дивовижному світі, де всі звичні речі набувають абсурдних форм і змістів? Її тіло то розтягується до неймовірних розмірів, то зменшується до розміру мишки. Час тече дивними стрибками, простір викривляється химерними візерунками. Здавалося б, такі метаморфози можливі лише в казці або в бурхливій уяві божевільного капелюшника. Але виявляється, що для деяких людей подібні зміни сприйняття - цілком реальний досвід, зумовлений неврологічними розладами. І один з найяскравіших прикладів такого "потрапляння в задзеркалля" - так званий синдром Аліси в країні чудес.

Цей рідкісний стан, який в медицині називають також синдромом Тодда або ліліпутів-велетнів, виникає внаслідок порушень у роботі певних ділянок мозку, найчастіше - скроневих часток. Людина раптом починає сприймати навколишній світ і власне тіло в спотвореному, викривленому вигляді. Найпоширеніші симптоми - це відчуття дереалізації (ніби реальність стає несправжньою, схожою на сон чи фільм) та деперсоналізації (втрата відчуття власного "я", споглядання себе ніби збоку). Але справжньою "родзинкою" синдрому є дивні зміни у сприйнятті розмірів та пропорцій.

Уявіть, що ви прокидаєтеся вранці - і раптом бачите, що ваші руки та ноги стали крихітними, немов у ляльки. Або навпаки - розрослися до гігантських розмірів, ледь уміщуються в кімнаті. Довколишні предмети теж змінюють масштаб: ложка здається завбільшки з лопату, а будинок навпроти - іграшковою коробочкою. Звуки то гучнішають до оглушливого гуркоту, то віддаляються кудись за горизонт. Плин часу набуває дивної переривчастості: секунди розтягуються в години, а дні пролітають, як миттєвості. І хоча ви розумієте розумом, що це ілюзія, мозок вперто малює вам цю шизофренічну картинку, і ви опиняєтеся в пастці химерної реальності.

Такі метаморфози можуть тривати від кількох хвилин до кількох днів і неабияк лякають того, хто їх переживає. Багато хто думає, що збожеволів або потрапив у якийсь паралельний вимір. Але насправді причини цих дивних ефектів цілком фізіологічні і пов'язані з порушеннями в роботі певних нейронних мереж мозку. Найчастіше синдром Аліси в країні чудес виникає як аура перед мігренозною атакою або епілептичним нападом. Його можуть спровокувати також пухлини мозку, інсульти, вірусні інфекції, вживання психоделіків. Тобто будь-які фактори, що викликають збої в роботі скроневих часток - відділів мозку, які відповідають за обробку сенсорної інформації та інтеграцію відчуттів у цілісну картину світу.

Один з найвідоміших випадків синдрому Аліси в країні чудес описаний в книзі невролога Олівера Сакса "Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом". Його пацієнт, музикант на ім'я Др. П., одного ранку прокинувся і побачив, що його нога стала завбільшки з цілий континент, а голова - маленькою, як горошина. Виглянувши у вікно, він "виявив", що будинки навпроти перетворилися на крихітні картонні коробочки, а люди - на мініатюрні фігурки, схожі на ті, що зображують у дитячих книжках. Коли ж дружина поклала руку йому на плече, Др. П. сприйняв її долоню як гігантську потвору, що збирається його розчавити. Ці моторошні галюцинації тривали кілька годин, а потім так само раптово зникли, як і з'явилися. Як з'ясувалося згодом, їхньою причиною була невелика пухлина в скроневій частці, яку успішно видалили хірурги.

Інший знаменитий "візитер країни чудес" - письменник Льюїс Керрол, який, власне, і подарував назву цьому синдрому. Дослідники припускають, що чудернацькі пригоди Аліси могли бути навіяні досвідом мігренозних аур самого автора. Відомо, що Керролл із дитинства страждав на сильні головні болі з аурами, під час яких спостерігав дивні зорові ефекти: наприклад, бачив предмети спотвореними, а своє тіло - то розтягнутим, як гумову стрічку, то зіщуленим у маленьку грудочку. Не дивно, що потім ці галюцинації знайшли таке яскраве відображення в його знаменитій казці - можливо, письменник несвідомо прагнув описати і подолати власні страхи, породжені неврологічною недугою.

Синдром Аліси в країні чудес і досі лишається загадковим і маловивченим феноменом, хоча в останні роки неврологи намагаються краще зрозуміти його механізми. Одна з гіпотез полягає в тому, що в основі викривлення сприйняття лежать порушення в роботі так званих "нейронів місця" і "нейронів напрямку" - особливих клітин мозку, які кодують інформацію про положення тіла та розміри об'єктів у просторі. Якщо активність цих нейронів збивається через епілептичні розряди чи інші патологічні процеси, то страждає вся система орієнтації людини в довколишньому світі і виникають ілюзії деформації простору та тіла.

Але крім суто медичного аспекту, синдром Аліси в країні чудес породжує і цікаві філософські питання. Адже, по суті, він демонструє, наскільки залежить наше звичне сприйняття реальності від злагодженої роботи нейронних мереж мозку. Ми звикли довіряти своїм відчуттям, вважати наше бачення світу єдино можливим і правильним. Але варто статися невеличкому збою в тонких механізмах психіки - і ось уже твердий ґрунт буденності розповзається химерним візерунком, звичні речі набувають незнайомих облич, а межі між дійсним і надуманим стираються. І тоді мимоволі задумуєшся: а чи не живемо всі ми постійно в "країні чудес", нав'язаній нам нашим мозком? Чи можемо бути певними, що наші уявлення про простір, час, розміри, логіку подій - це не ілюзія, підлаштована під потреби виживання виду homo sapiens?

Звісно, такі думки можуть лякати і збивати з пантелику. Набагато простіше і безпечніше вірити в непохитність матеріального світу, в надійність повсякденності. Але, можливо, інколи корисно дозволити собі "провалитися в кролячу нору" альтернативного бачення, поставити під сумнів очевидне? Дивні неврологічні феномени, як-от синдром Аліси в країні чудес, можуть стати для цього несподіваним поштовхом - нагадати, що реальність набагато пластичніша і багатогранніша, ніж ми звикли про неї думати. І що іноді варто спробувати інший ракурс, інші "окуляри" сприйняття - щоб розгледіти дивовижне у звичайному, вийти за межі нав'язаних схем.

Звичайно, це не означає, що ми всі маємо прагнути мігренозних аур чи епілептичних нападів, аби розширити свідомість. Зрештою, досвід "країни чудес" зовсім не вимагає неврологічних розладів - його можна осягнути і через мистецтво, творчість, духовні практики, просто через готовність дивуватися світу щодня. Синдром Аліси лише яскраво унаочнює одну просту істину: наш розум - дивовижний і таємничий всесвіт, повний несподіваних вимірів та неочікуваних ефектів. І, мабуть, найцікавіша пригода в житті - це подорож углиб себе, за лаштунки звичної "нормальності".

Тому якщо одного дня ви раптом помітите, що ложка у вашій руці більша за Чеширського Кота, а лампа на стелі танцює фокстрот - не лякайтеся. Можливо, це лише Капелюшник запросив вас на божевільне чаювання у власному мозку. І хто знає, які одкровення чекають на вас по той бік задзеркалля?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]