Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2022 10:28

Що Україна має запозичити у кращих шкіл світу?

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Досвід освітніх систем світу дають нам можливість обрати для наших дітей найкраще.

Світ не стоїть на місці. Розвиваються не тільки технології, а ще й системи освіти. Досвід освітніх систем світу дають нам можливість обрати для наших дітей найкраще. Тому я обрала 5 складових освітніх систем світу та 5 предметів, обов'язкове введення яких зроблять навчальний процес цікавішим. 

Що можна запозичити у кращих систем освіти у світі?

Японія: свобода школам у виборі підручників

За рівнем грамотності населення, країна наближається до абсолютного – 99,9%. Хоча при цьому обов’язковою є тільки початкова освіта Діти вчать арифметику, природознавство, соціальні та гуманітарні знання, англійську мову, основи праці, музику, творчість, фізкультуру і державну мову.

Однак, стандартизованих, однакових підручників у японських школах немає: міністерство освіти дає лише рекомендації й кожний навчальний заклад сам вирішує, що обрати. 

Нідерланди: навчання увесь день

Дослідження показали, що діти в Нідерландах вважаються найщасливішими у світі. Один із секретів цього криється в системі освіти. Навчання в країні є безкоштовним на всіх рівнях, проте поряд з державними функціонують і приватні школи.

Особливістю системи освіти тут є те, що до шістнадцяти років учні зобов’язані повний день присвячувати школі, а до 10 років учням домашні завдання взагалі не задають.

Навчання в старшій школі займає 5 років. В цей час учнів готують до університету або ж дають їм професійну освіту. У 16 років підлітки мають право вибирати – чи хочуть вони вчитися повний або неповний день, продовжувати освіту у ВИШі чи ні. Навчальні заклади в Нідерландах діляться на релігійні і громадські.

Відкрита для усіх Велика Британія

Славнозвісна Британська система освіти розвивалась протягом багатьох століть і керується жорсткими вимогами щодо якості навчання. 

Система середньої освіти у Великій Британії включає початкову школу, середній та старші класи. Більшість дітей починають ходити в школу в 5 років. Початкова освіта триває 6 років.У початковій школі діти вчаться малювати кольоровими олівцями й фарбами, ліплять із пластиліну й працюють із папером і клеєм, пізніше вони починають вивчати алфавіт, вчаться писати, читати й рахувати.

Тому тут існує 2 системи державних шкіл, які залежать від того, в якому графстві вони знаходяться. Система А: початкова школа (від 5 до 11), середня школа (від 11 до 16-18). Система Б: І школа (від 5 до 8), середня школа І ст. від 8 до 13 і ІІ ст. від 13 до 16-18.

У віці 11 років діти переходять до середньої школи де вони навчаються впродовж 5 років. Середні школи готують учнів до іспитів, після закінчення середньої школи учні отримують загальне свідоцтво про середню освіту.  На цьому етапі закінчується обов‘язкова освіта і учні мають можливість працевлаштування. . Позашкільна діяльність включає спорт, драматичний гурток та інші.

Середні школи можуть поділятися на граматичні, сучасні середні і загальні. Понад 90 % школярів навчаються в загальних школах. .Крім того, у Великобританії існує система безкоштовної освіти, яка може отримати будь-яка дитина, незалежно від національності, расової приналежності і соціального статусу його батьків. А разом з безкоштовними муніципальними школами існують і приватні, платні учбові заклади. Після цього учні можуть залишити школу і почати працювати або продовжити навчання до 18 років. По закінченню школи вони здають 2 або 3 екзамени на рівень А, які необхідні для вступу до університету чи коледжу. Деякі батьки, лише 6%, обирають незалежні школи для своїх дітей. Навчання в цих школах платне, але вважається, що вони дають кращу освіту і хороші можливості для роботи. Найстаріші громадські школи – це Ітон (заснований в 1440 р.), Харроу (1571) і Рагбі (1567).

Німеччина: мультирівнева освіта

Країна має чотириступеневу систему освіти: початкова, двоступенева середня освіта та вища освіта. 9-річна шкільна освіта є обов’язковою, загальною та безкоштовною.

У Німеччині навчання починається з 6 років. У початковій школі діти навчаються до 10 років. Потім переходять в середню. Вона буває трьох типів.

Найпростіші – основні школи, після закінчення яких діти вступають до профтехучилища. Потрапити до ВИШу після закінчення такої школи неможливо.

Більш престижні реальні школи, після яких вже можна розраховувати на вступ до університету. Навчання там триває 6 років. Школами найвищого рівня вважаються гімназії, де діти вчаться 8-9 років, а по їх завершенню майже гарантовано вступають до ВУЗів.

Максимум свободи у Фінляндії

Особливість фінської освіти – у рівноправних відносинах між учнями та вчителями. Комунікація відбувається на рівних без тиску і наказів з боку педагогів. Цьому сприяє і сама атмосфера. У початковій школі уроки не рідко проходять у музеях, на свіжому повітрі та зоопарках.

У середній школі учні самостійно за власними схильностями обирають спеціалізацію навчання.

Які незвичні та корисні уроки вже ввели у школах інших країн? Та який закордонний досвід нам варто перейняти?

1. Антистрес (стрес-менеджмент у Канаді) 

На них у доступній формі учні перевіряють свій рівень стресу за допомогою тестів, вивчають, що таке позитивний та негативний стрес, малюють комікси про реакції людей на стрес, дізнаються про здорові та нездорові способи впоратися з ним. Дітей навчають, що протягом дня в них мають бути такі активності: зосередженість, час відпочинку для мозку, спонтанність, усамітнення, спілкування, фізична активність, здоровий сон. 

2. Виживання у дикій природі

Такі уроки були вперше введені у Данії та Норвегії, а згодом, 25 тому, в Англії. На уроках дітей вчать силою розуму виживати в небезпечних умовах, здобувати собі все потрібне, перебувати в гармонії з природою, вірити у свої сили тощо. Діти, зокрема розводять багаття, ставлять шалаш, орієнтуються без компаса, роблять фарбу з рослин, заготовляють воду, збирають ягоди та гриби, виготовляють прості інструменти з каміння та дерева. Наприкінці навчання дитина має відчувати, що здатна вижити в дикій природі. Це підвищує самооцінку учнів та почуття самодостатності. 

А на аналогічних уроках у Новій Зеландії дітей навчають ще й рибалити та ловити опосумів, які шкодять господарствам. 

3. Володіння музичними інструментами 

У школах Фінляндії музика — це не якийсь другосортний предмет. На цих уроках учні самі обирають музичні інструменти (духові, ударні, синтезатор, гітара), на яких хочуть навчитися грати, вчать та грають сучасні популярні сінгли. 

З 3-го по 6-й клас тут по 4 години на тиждень вчать грати на музичних інструментах (а також співати, слухати музику, музикувати). 

4. Сторітелінг

Мистецтво створювати цікаві історії виокремили та вигадали цьому назву не так давно. 

Сучасні діти самі мають навчитися розповідати яскраві історії. На заняттях навчають різних способів писати тексти, малювати комікси, робити анімацію, записувати аудіоісторії, підвищувати ораторське мистецтво. Дітей вчать вигадувати історії, дивлячись на мапу лісового масиву, витягуючи будь-які предмети наосліп, по фотокартці, по кількох листівках, які випадковим чином роздає вчитель. 

5. Урок щастя 

Бути «незастресованим» — це не все. Треба ще й вміти помічати моменти щастя та насолоджуватися життям. Цього навчають на уроках щастя школярів міста Гайдельберг у Німеччині. Вчителі радять, як жити в злагоді із собою, робити добрі справи, діяти за покликом серця. Освітяни вважають, що це допомагає дитині рости гармонійною особистістю. 

Більшість з цих методик та предметів викладають факультативно у приватних школах України. Однак, можливо державні школи також зможуть запозичити найкраще в системах освіти світу. Принаймні, я на це сподіваюся. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]