Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.04.2023 16:58

Інвестиційні няні 2.0: як держава захищатиме іноземних інвесторів

Керуючий партнер, керівник практики земельного права та нерухомості Юридичної компанії "ОЛСТЕН ПАРТНЕРС"

Аналіз ключових переваг законопроєкту

Нове життя для інвестнянь: влада перезапускає програму з підтримки значних інвестицій!

Відповідний законопроєкт № 8138 Верховна Рада України проголосувала в 1 читанні. За 2 роки дії основного закону надійшло лише 5 заявок на реалізацію інвестпроєктів обсягом понад 11 млрд грн. Через повномасштабну війну не вдалося залучити кошти за цією програмою, але зараз завдяки оновленому закону ми чекаємо на відновлення інтересу.

Ключові переваги, які мають зацікавити інвесторів:

— Мінімальну суму для того, щоб інвестиції вважалися значними, зменшили з 20 до 12 млн євро: це збільшить кількість потенційних інвесторів, які скористаються програмою

— Розпочати проєкт можна буде за рік до подання заявки на підписання інвестиційного договору: інвестори зможуть використати до 3 млн євро на підготовку до реалізації проєкту, наприклад, на розроблення проєктної документації чи придбання земельної ділянки.

— У сумі договору до значних інвестицій також включать плату за підключення мереж електроенергії, газу, води та тепла.

— Достатньо буде найняти 50 працівників для роботи над проєктом: до цього потрібно було створити 80 робочих місць.

— Можна буде звернутись із заявкою особисто як інвестору: більше не потрібно створювати спеціальну юридичну особу під це.

— Влада пішла на поступки в питанні переговорів: тепер інвестор замість відмови отримає до 15 днів на доопрацювання документів та до 2 місяців на погодження умов договору.

Окремо варто сказати про нові сфери, в яких можна буде реалізувати інвестиційні проєкти й отримати підтримку за законом:

— ІТ та електронні комунікації

— операції з нерухомим майном

— виробництво енергоефективних будматеріалів

— виробництво кліматичного обладнання 

— виробництво систем опалення, вентиляції, кондиціювання, гарячого водопостачання.

Цим влада вже робить фокус на залучення інвестицій у відновлення нашої держави, щоб для відбудови зруйнованих міст використовувати найсучасніше обладнання та техніку, створене саме тут.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]