Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.03.2024 17:32

Стягнути крипту, реально чи ні?

Адвокат. Голова Комітету з примусового виконання рішень Національної Асоціації адвокатів України

Думки після Міжнародної конференції «Social Justice and digital economy» про порядок розшуку, арешту та стягнення криптовалют.

Думки після Міжнародної конференції «Social Justice and digital economy»[1]

Якщо нашого споживача не здивувати вже крипто новинами, гаманці мають усі, спекулювати мріє кожен, зберігати заощадження в USDT і навіть брати хабарі в крипті навчились навіть пересічні поліцейські та депутати, то сфера судових процесів щодо крипти є ще досить закритою і специфічною. 

В чому специфіка стягнення крипти на підставі рішення суду. 

Специфіка 1. У нас є крипта, але одночасно, її і немає. 

Щоб вам не писали на яскравих афішах – регулювання криптовалют в Україні відсутнє!  

Якщо я вам захочу продати щось, то я вам, звісно скажу, що це усе легально і легко. Але, я не торгую криптовалютами і свопами на них, я адвокат до якого приходять, щось стягнути чи відсудити, чи віднайти. І я вам скажу: «В Україні немає законодавства за яким можна захистити ваші майнові інтереси, щодо віртуальних активів». Крапка. Вибачте, що розчарував і немає сцени залитої прожекторами і гучної музики і ведучого в шитому золотом смокінга. Якщо вам забрати і судитися щодо крипти – то Закону немає. 

І відповідно, майнові спори ви будете розглядати, щодо спільного «ефіру» або «бітка» мабуть, лише після отримання Україною спеціального законодавства.

Бувши трохи в інсайті, скажу, що буде це не дуже скоро, до кінця року, можливо буде прийнятий один з двох законопроєктів, але суттєво це справу не поліпшить, бо є питання судової юрисдикції і виконання рішень Українськіх судів за кордоном.

Ситуація з виконанням рішення Українського суду криптобіржею десь, навіть в Європейській юрисдикції схожа на фотополювання пса Шарика з мультфільму «Простоквашино», коли він півдня бігав, щоб сфотографувати зайця, а потім півдня бігав, щоб віддати цю фотокартку.

Я щиро вірю в те, що навіть якщо найкращий Український адвокат, який практикує в галузі криптовалют і транскордонних стягнень (а такі у нас є) зможе забрати докази і надати їх до суду, то суд не винесе Постанову про арешт так, швидко як це може зробити Лондонський суд чи Нью-Йоркський. Розгляд може тривати роки. Такі реалії України.

Тобто специфіка 1 – з точки зору Українського правосуддя – крипта у нас є (і антикорупційні процеси це підтверджують часто), а по факту її нема. 

Специфіка 2. Ми не маємо VASP (virtual asset service provider). 

Тобто, ви коли арештовуєте гроші на рахунку боржника, ви маєте мати, що? Номер рахунку боржника. Таким номером рахунку в крипті є криптогаманець. Гаманець розміщується у якогось VASP – оператора послуг. Отримавши Постанову суду ви понесете її куди? В Україні її просто фізично немає куди нести для виконання. 

Специфіка 3. Міф про анонімність крипти, міф для її містифікації.

В західній правовій науці та і в нашій, давно вже сформовано, що немає нічого нового під місяцем, тобто “distributed ledger” (розподілений реєстр) – це просто інший спосіб запису, з криптографічним захистом. А ось, те що на відміну від платежу SWIFT або платіжки по IBAN,  код криптовалюти може надати інформацію про історію і пригоди платежу, і не від останнього відправника, а в принципі з часу створення, про це мало кого повідомляють.

За неофіційною інформацією від експертів можу сказати, що 70% гаманців можна відслідкувати і розшифрувати. 

Специфіка 4. Здоровий прагматизм. 

На конференції ми спілкувалися з експертами з відомих компаній, що спеціалізуються на цьому ринку і з якими співпрацюємо у справах: AMLBot, Global Ledger, S-RM, Kennedys. Усе зводиться до одного: будьте здраві і прагматичні.

Якщо вам пропонують відкрити гаманець на ресурсі з сумнівною ліцензією, десь на островах де поштова скринька біржі прибита на пальму під тропічним сонцем, але дешевше, тричі подумайте. Питання приховати і мати доступ до крипти інколи взаємовиключні. Останній крах біржі FTX[2] призвів до скорочення ринку з 3 трильйонів Доларів США до 796 мільярдів  Доларів США, що для багатьох споживачів обернулося зниженням вартості активів і високим попитом на «вихід у фіат», тому дуже прагматично треба підходити до місця зберігання крипти.

Так само, якщо у вас виникнуть проблеми з транзакціями і вашу крипту викрадуть, або ви будете її ділити з вашими партнерами або колишнім чоловіком, то навіть отримавши «Міжнародний ордер на заморозку активів» в Лондонському суді, у разі зберігання крипти на тропічному острові ми зможемо вам допомогти, хіба що прибити Ордер міцним цвяхом на пальму поруч з поштовою скринькою вашої біржі. 

Специфіка 5. Усе працює і вже давно. Але будемо чесними – не усе і не відразу. 

Якщо працювати в рамках англійського права, то вже є процедури, судова практика і більше того, можна забирати крипту на контрольований гаманець, а не блокувати на гаманці на біржі, зокрема по кримінальних кейсах проти шахраїв (Рішення Верховного суду по справі AA v Person Unknown (2019) EWHC 3556 (Comm).

Головне в розшуку крипти, в її виявлення, блокуванні, арешті та стягненні це - швидкість і адекватність прийняття рішень самим клієнтом. Крипта на відміну від грошей на банківських рахунках може бути переведена за лічені секунди за рахунків на рахунки декілька десятків разів.

Тому заходячи в судовий процес щодо крипти ви маєте собі визначити поріг прийняття рішень, бюджет витрат та надати відповідні інструкції юридичному раднику. 

Як же воно відбувається.

Покроково.

Перше – ви звертаєтесь до юридичного радника в Британії, разом з юридичним радником готуєте обґрунтування для розшуку і готуєте базу доказів за допомогою спеціальних агенцій.

Друге – коли ви встановили де, яким чином, на якій біржі є ваш розшукуваний криптоактивів (або його частини) юридичний радник готує заяву до суду і обирає механізм юридичного стягнення.

Третє – слухання з забезпечення. Головне отримати Міжнародний наказ з арешту активів, так званий «freezing order» і передати його на біржі де знайдено ваш криптоактив. Це може займати по часу від тижня до місяця, включаючи судові процедури відповідно до Законодавства Англії.

Четверте – після «заморозки» або звичною нам мовою «арешту» активу переходять до процедури слухання справи по суті отримання рішення про стягнення. Тут строки залежать від обраної стратегії та первино зібраних доказів. Але головне, актив вже є заарештованим і заблокованим. 

Висновок.

Практично, на жаль українські власники криптоактивів вимушені звертатися до судів Лондону, хоча з іншого боку це скорочує шлях до виконання судового документа в іноземних юрисдикціях. Слід обумовити, що вибір юрисдикції виконання судових рішень у випадку з криптобіржами, теж досить складний процес, бо більшість бірж має мультисуб’єктність і споживачі відкриваючи рахунок не часто читають «юридичні питання» написані внизу web-сторінки оператора, де він визначає які послуги надає під якою ліцензією.

Але судова практика і механізми напрацьовані в рамках Англійського права дозволяють вирішити правові питання досить швидко і з обґрунтованими витратами. 


[1] https://unba.org.ua/news/8874-vikoristannya-cifrovih-tehnologij-vimagae-novih-standartiv-zahistu-prav-lyudini.html

[2] https://www.reuters.com/technology/crypto-market-still-bears-scars-ftxs-collapse-2023-10-03/

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]