Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.12.2019 12:07

Як організувати свою діяльність з утримання будинку

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

Якщо ви готові надавати послуги з управління будинками трьом та більше ОСББ, варто розглянути 2 варіанти: набути статус ФОП, або ж створити ТОВ.

Якщо ви працюєте у сфері утримання багатоквартирних будинків, наприклад, головою правління успішного ОСББ, напевно, у вас виникало питання, як створити ефективний бізнес у цій сфері. 

Власна справа, пов’язана із організацією утримання будинків, зазвичай починається із позитивного досвіду фізичної особи щодо управління будинком. Зазвичай цей досвід став можливим за допомогою ОСББ, однак якщо ви готові сформувати команду та взяти в управління більшу кількість будинків й надалі розвивати власний бізнес у цій сфері, давайте розглянемо можливі форми ведення подальшої професійної діяльності.

В першу чергу, ви можете залишитися у статусі просто фізичної особи та стати працівником іншого об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. В такому випадку об’єднання виступить вашим роботодавцем, а ви будете отримувати заробітну плату з вирахуванням відповідних податків (18 ПДФО + 1,5 військовий збір). Такі відносини не можна називати бізнесом, оскільки у фізичної особи може бути тільки одне основне місце роботи, а всі інші - за сумісництвом, з урахуванням законодавчих обмежень. 

Якщо ж ви готові надавати послуги трьом та більше ОСББ, варто розглянути наступний варіант - набути статус фізичної особи-підприємця. Статус ФОП дозволяє працювати з великою кількістю замовників та сплачувати з суми отриманого доходу відносно невеликі податки. Частіше за все ФОПи, що працюють з ОСББ, перебувають на третій групі оподаткування. Це значить, що вони мають сплачувати єдиний податок у розмірі 5% від отриманого доходу та єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від розміру мінімальної заробітної плати. Ці податки сплачуються один раз на квартал (3 місяці). 

Зазвичай статус ФОП обирають ті підприємці, які не планують наймати штат та надавати велику кількість послуг, а збираються займатися системною однаковою діяльністю, наприклад надавати юридичні послуги або консультувати з питань керування ОСББ тощо. 

Якщо все ж таки ви хотіли б надавати великий спектр послуг, необхідних для утримання будинку, варто задуматися про відкриття товариства з обмеженою відповідальністю. 

В чому різниця між ФОП та ТОВ?

1. Якщо брати участь у створенні ФОП може лише фізична особа, то у випадку з ТОВ - будь-яка кількість як фізичних, так і юридичних осіб.

2. ФОП створити легко, це можна зробити самостійно, у випадку з ТОВ процедура складніша, варто звернутися за фаховою допомогою.

3. ФОП не має необхідності формувати статутний капітал, тоді як для ТОВ це обов’язково.

4. ФОП реєструється за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи, тоді як ТОВ реєструється за зареєстрованим місцем проживання одного з засновників або за адресою офісу.

5. ФОП не зобов’язані відкривати банківський рахунок, а от ТОВ – обов’язково це мають зробити.

6. ФОП має можливість одразу витрачати отримані прибутки на власні потреби, у випадку ж із ТОВ отримати прибуток на руки можна тільки через виплату заробітної плати або дивідендів.

7. ФОП може вести бухгалтерський облік самостійно, а от створивши ТОВ для ведення бухгалтерського обліку варто звернутися за фаховою допомогою.

8. Щоб прийняти рішення про припинення бізнесу ФОП достатньо рішення фізичної особи та проходження регламентованої процедури, тоді як для ліквідації юридичної особи відповідне рішення має бути прийнято засновниками відповідно до процедури, зазначеної у статуті юридичної особи.

9. ФОП відповідає за своїми зобов’язаннями усім своїм майном, а от ТОВ відповідає виключно активами товариства (майном та коштами). 

З цього порівняння можемо зробити висновок, що створення та робота ФОП є простішою, ніж робота товариства з обмеженою відповідальністю. В той же час, саме ТОВ дає можливість мати партнерів, продати свій бізнес, якщо виникне така потреба, та бути більш захищеним з точки зору обмеженої відповідальності. 

Таким чином, перед прийняттям рішення про відкриття свого бізнесу, необхідно відповісти собі на питання:

- З якою кількістю замовників ви хочете працювати? Чи готові ви займатися системною господарською діяльністю та надавати послуги трьом та більше замовникам?

- Які послуги ви хочете надавати? Чи будете ви надавати великий спектр різноманітних послуг, чи тільки якісь однакові послуги?

- Чи плануєте ви наймати штат, чи можете надавати послуги самостійно?

- Чи хочете ви розвивати бізнес у цій сфері?

- Чи готові ви витрачати кошти на створення юридичної особи та її подальший бухгалтерський супровід?

Відповівши на ці питання, ви зможете зрозуміти - чи готові до відкриття товариства з обмеженою відповідальністю, чи на даному етапі для вас є більш зрозумілим інший варіант. Частіше за все ТОВ створюють ті підприємці, які вже деякий час працювали у статусі фізичної особи-підприємця і прийняли рішення про розширення діяльності.

Кожна з наведених форм ведення професійної діяльності має свої переваги та недоліки, після розгляду яких ви можете прийняти об'єктивне рішення про те, який варіант для вас підходить якнайкраще. Пам'ятайте, що ви завжди можете змінити ту форму, яку ви обрали, тож найголовніше - не боятися пробувати та обирати для себе найкращі варіанти. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]