Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.09.2021 14:27

Коли сталося ДТП: як підвищити шанси на отримання страхової виплати?

Адвокат Адвокатського об’єднання "Суслов та партнери"

Поради від юриста: що робити та які докази потрібно збирати.

Дорожньо-транспортна пригода (ДТП) — ризик сучасного суспільства, який може трапитися майже з кожним. Як свідчить статистика, ні знання правил дорожнього руху, ні водійський стаж та досвід не позбавляють ймовірності потрапити в ДТП.

Основне правило, яке підвищує Ваші шанси на все «позитивне» — не впадати в паніку та не втрачати контроль над подіями, що відбуваються. Як би банально це не звучало, але це ефективно працює.

У цій статті поговоримо про загальні вимоги щодо дій на місці ДТП, дії для отримання СВ при наявності полісу страхування, розберемося, що таке європротокол та обговоримо деякі особливості договору добровільного страхування (КАСКО). 

Які мають бути першочергові дії на місці ДТП?

— оцінити характер пошкоджень;

— не залишати місце пригоди до прибуття поліції, однак, тут є певні нюанси;

— викликати поліцію (про винятки поговоримо пізніше);

— сфотографуйте загальні плани місця ДТП та безпосередньо ушкодження;

— поінформувати причетних осіб про назву страхової компанії, з якою укладено поліс страхування та дізнатися цю інформацію в інших осіб;

— повідомити страхову компанію чи МТСБУ;

— записати ПІБ свідків, номери їхніх телефонів тощо;

— встановити чи наявні камери відеоспостереження, які захоплюють місце настання пригоди;

— не відмовлятися від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння. 

 Дії для отримання страхового відшкодування при наявності полісу обов’язкового страхування:

— не пізніше трьох робочих днів із дня настання ДТП, письмово надати/подати страховику повідомлення про ДТП;

— зберігати автомобіль у такому стані, у якому він знаходився після ДТП, доти, поки його не огляне призначений страховиком представник;

— уповноважений представник страхової компанії повинен прибути на огляд протягом 10-ти робочих днів із дня отримання повідомлення про ДТП. Якщо представник страхової компанії не з'явився в цей строк, Ви повинні самостійно обрати експерта для визначення розміру шкоду.

— упродовж 30-ти днів із дня подання повідомлення про ДТП, подати заяву про виплату страхового відшкодування. 

Важливо подати заяви про виплату страхового відшкодування впродовж одного року після настання ДТП, у випадку подання заяви про виплату пізніше, страхова компанія відмовить у виплаті страхового відшкодування.

А що ж робити, якщо у винного водія відсутній поліс обов’язкового страхування?

Усі ті самі дії, однак, потрібно подавати документи до Моторного (транспортного) страхове бюро України (МТСБУ).  

Про Європротокол

Європротокол — спеціальний бланк повідомлення про ДТП, який заповнюється учасниками ДТП на місці пригоди, подається до страхової компанії та стає підставою для виплати страхового відшкодування.

Які є переваги для водіїв при використанні Європротоколу:

— звільняються від обов’язку викликати поліцію;

— після заповнення бланку залишають місце ДТП;

— звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП. 

Правом на укладення Європротоколу можливо скористатися при умовах, коли:

— відсутні травмовані;

— обидва учасники мають чинні поліси обов’язкового страхування;

— наявна згода водіїв щодо обставин настання пригоди, винної особи тощо;

— у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських засобів. 

У разі відсутності хоча б однієї з умов, викликайте працівників Національної поліції для оформлення відповідних матеріалів.

Вирішальне значення для усвідомлення Вами факту можливістю скористатися цією формою та значної економії Вашого часу, є оцінка характеру пошкоджень. Наразі виплати за європротоколом є додатково лімітованими та ліміт для виплати складає 50 000,00 грн. 

Тож, якщо ж розмір шкоди (характер ушкоджень) є значним, варто відмовитися від цієї форми фіксування ДТП. 

22 липня 2021 року Моторне (транспортне) страхове бюро України звернулося до Національного банку України з пропозицією переглянути страхові суми (максимальний розмір виплати) за європротоколом до 80 000,00 грн. Наразі питання їхнього збільшення перебуває на розгляді. 

Про договір добровільного страхування (КАСКО)

Найголовніше при наявності договору уважно ознайомитися з його умовами. У багатьох договорах добровільного страхування є пункт, що в певних випадках для виплати страхового відшкодування вам не потрібна довідка компетентних державних органів про настання ДТП, можливо лише здійснити телефонний дзвінок.

Про цей пункт вказують ще на етапі підписання договору (страхові агенти, співробітника страхових компаній тощо), як на «унікальну» пропозицію, адже вам не потрібно думати про виклик поліції та документацію при ДТП.

Проте багато водіїв (страхувальників) не звертають увагу на те, що в такому разі повідомляти страхову компанію потрібно телефоном, вказаному в договорі, виключно з місця настання пригоди. 

Таке повідомлення повинно містити повну інформацію про відомі обставини настання пригоди (дата, час, місце настання пригоди, характер пошкоджень, зовнішні прояви цих пошкоджень тощо).

Рекомендую зафіксувати факт здійснення розмови, якщо це можливо (хоча б скріншотом телефонного дзвінка за номером, час дзвінка та тривалість розмови).

Однак не треба забувати про те, що навіть якщо в договорі є такий пункт, Ви здійснили телефонний дзвінок, повідомили про деталі настання пригоди, не доведеться подавати заяви про виплату страхового відшкодування у встановлений у договорі строк.

Пам’ятайте, що будь-яка ваша помилка, навіть несвідома, може стати підставою для відмови страховою компанією у виплаті страхового відшкодування.

Тож дбайте про власну безпеку та безпеку інших!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]