Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2018 15:29

10 ключових змін у сфері паркування транспортних засобів

Адвокат, кандидат юридичних наук, доцент

27 вересня 2018 року набрав чинності Закон, яким введено чимало новел в сферу паркування автомобілів.

Збільшення кількості авто й відсутність достатньої кількості спеціально обладнаних для стоянки та зупинки автомобілів майданчиків призводить до того, що водії залишають свої авто у будь-якому зручному для них місці, й, нерідко, порушують правила зупинки та стоянки транспортних засобів.

Часто причиною такого стану справ є цілком зрозуміле бажання водіїв зекономити, адже за паркування автомобіля поруч з місцем роботи на 8-9 годин в центрі міста доведеться сплатити чималу суму коштів, а зважаючи на подорожчання вартості палива, користування авто стає все більшою розкішшю.

Сьогодні, 27 вересня 2018 року, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», яким введено чимало новел в сферу законодавчого регулювання сфери паркування:

1. Для зручності оплати за паркування та ефективного контролю за її здійсненням створюється законодавча можливість запровадження за рішеннями органів місцевого самоврядування на території відповідних населених пунктів автоматизованої системи контролю оплати паркування. Законом передбачено, що органи місцевого самоврядування мають впроваджувати автоматизовану систему контролю оплати паркування; вжити заходів щодо збільшення чисельності посадових осіб місцевого самоврядування для прийняття на службу в органи місцевого самоврядування інспекторів з паркування. Тут варто пам’ятати, що виконання норми про здійснення фотовідеофіксації має відбуватися у чіткій відповідності з законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах, а застосовувані пристрої мають бути спеціально атестовані та мати захищений канал зв'язку.

2. Обставини про накладання штрафу фіксуватимуть у режимі фотозйомки або відеозапису та у відповідному протоколі про адміністративне правопорушення, але щоб запровадити систему фотовідеофіксації необхідне рішення про початок її дослідної експлуатації з подальшим проведенням експертиз та отриманням сертифікатів та атестатів відповідності.

3. Штрафувати за порушення правил паркування будуть не лише поліцейські. Спеціальних інспекторів буде приймати на роботу місцева влада й вони, як і поліцейські, можуть виписувати штраф за неправильне паркування чи евакуювати авто за порушення правил дорожнього руху, але не мають права брати готівку, адже за це для них теж встановлена адміністративна відповідальність.

4. Штраф за неоплату паркування відтепер не прив'язаний до неоподатковуваного мінімуму, а рахуватиметься у 20-ти кратному розмірі вартості однієї години користування тим паркувальним майданчиком, на якому знаходиться автомобіль, припаркований з порушенням ПДР. При фотофіксації порушень діятиме 50% знижка при оплаті у 10-денний строк.

5. З 27 вересня 2018 року у разі вчинення порушення, передбаченого частиною третьою статті 122 (порушення правил зупинки, стоянки в межах відповідного населеного пункту), частиною першою статті 152-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у випадках, передбачених частиною третьою цієї статті, а так само у разі вчинення порушення, передбаченого частиною другою статті 152-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення можливе тимчасове затримання транспортного засобу.

Таке тимчасове затримання полягає у доставці транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, якщо його розміщення є таким, що суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху. Таких випадків в Законі визначено 17, а саме, якщо транспортний засіб:

1) поставлено на проїзній частині у два і більше рядів;

2) розташовано у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, а саме: а) на залізничних переїздах; б) на трамвайних коліях; в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях; г) на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі; ґ) на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга; д) на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів; е) ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності - ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків; є) ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання; ж) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз’їзд або об’їзд транспортного засобу, що зупинився; з) ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;

3) своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;

4) розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;

5) розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;

6) перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;

7) порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

При тимчасовому затриманні транспортного засобу місце розташування такого транспортного засобу має бути обов’язково зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису).

6. Інспектори з паркування зобов’язані невідкладно інформувати про тимчасове затримання транспортного засобу відповідні підрозділи Національної поліції. При цьому вони зобов’язані будуть повідомити наступну інформацію:

- державний номер затриманого транспортного засобу;

- точний час затримання транспортного засобу;

- місце зберігання (адреса та телефони спеціального майданчика чи стоянки) транспортного засобу;

- розмістити цю інформацію на офіційному веб-сайті виконавчого органу відповідної місцевої ради, а також передавати повідомлення про тимчасове затримання транспортного засобу на абонентський номер рухомого (мобільного) зв’язку та адреси електронної пошти, зазначені належними користувачами або особами (від імені осіб), за якими зареєстровані транспортні засоби.

7. Де-факто реалізувати право на тимчасове затримання транспортного засобу на практиці інспектори зможуть лише після початку функціонування Реєстру адміністративних правопорушень МВС, адже за українським законодавством евакуація є заходом забезпечення провадження у справі, а не видом стягнення.

8. Повернення транспортного засобу, затриманого шляхом доставки для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, відбувається невідкладно після сплати штрафу за вчинене правопорушення та оплати вартості послуг із транспортування та/або зберігання транспортного засобу.

Плата за транспортування і зберігання авто на спецмайданчику встановлена спільним наказом МВС, Мінфіну та Мінекономрозвитку від 10.10.2013 р. №967/1218/869 і становить за транспортування (евакуацію):

- для авто вагою до 2 т - 600 гривень,

- від 2-х до 3-х тонн – 700 гривень,

- від 3-х тонн – 850 гривень.

За зберігання авто з 1-ї по 7-му добу – 120 гривень за добу та 20 гривень за кожну наступну добу.

Усі ці суми вказані без ПДВ, тому до вартості плати треба додати 20% податку на додану вартість.

9. У разі заподіяння транспортному засобу шкоди при його транспортуванні та/або зберіганні завдані збитки відшкодовуються за рахунок суб’єкта господарювання, що надає такі послуги, та/або відповідного страхового відшкодування, що здійснюється за правовідносинами обов’язкового страхування цивільної відповідальності суб’єкта господарювання, що надає послуги із транспортування та/або зберігання транспортних засобів у разі їх тимчасового затримання.

10. Закон визначає підстави звільнення від відповідальності особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, зокрема при вибутті з її володіння номерного знаку або автомобіля внаслідок протиправних дій інших осіб, передачі права керування автомобілем іншій особі на відповідній правовій підставі.

У статті 279-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення вказано, що відповідальна особа, зазначена у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України, звільняється від адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), якщо протягом 20 календарних днів з дня вчинення відповідного правопорушення або з дня набрання постановою по справі про адміністративне правопорушення законної сили:

- ця особа надала документ, який підтверджує, що до моменту вчинення правопорушення транспортний засіб вибув з її володіння внаслідок протиправних дій інших осіб, або щодо протиправного використання іншими особами номерних знаків, що належать її транспортному засобу;

- особа, яка керувала транспортним засобом на момент вчинення зазначеного правопорушення, звернулася особисто до органу (посадової особи), уповноваженого розглядати справи про адміністративні правопорушення, із заявою про визнання зазначеного факту адміністративного правопорушення та надання згоди на притягнення до адміністративної відповідальності, а також надала документ (квитанцію) про сплату відповідного штрафу.

Будьте обачними, не порушуйте правила зупинки та стоянки транспортного засобу й пам’ятайте народну мудрість – скупий платить двічі!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]