Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2023 13:26

Плата за землю зменшиться?

Адвокат, Центр земельного права - OPEN Knowledge

Держгеокадастр вважає, що завищений Кф=3 для нормативної грошової оцінки земельних ділянок не застосовується. Чи так це насправді?

В останні роки багато платників земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності зіткнулися з проблемою завищення податкових зобов’язань через застосування до нормативної грошової оцінки (далі – НГО) земельної ділянки коефіцієнту, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф) в розмірі 3. Такий підвищений (зазвичай найвищий Кф=2,5 для земель комерційного використання) з’явився завдяки приміткам, внесеним до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженого наказом Мінагрополітики України від 25.11.2016 №489 (далі – Порядок оцінки):

«1. Для земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Державного земельного кадастру, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), застосовується із значенням 3,0.

2. У разі якщо у відомостях Державного земельного кадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), застосовується із значенням 3,0».

І хоча Порядок оцінки залишається чинним Кф=3 на думку Держгеокадастру застосовуватися не повинен. Так в повідомленні «Про індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2022 рік» (https://land.gov.ua/pro-indeksatsiiu-normatyvnoi-hroshovoi-otsinky-zemel-za-2022-rik/) Держгеокадастр зазначає: «з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2021 року № 1147 визначення коефіцієнта, який враховує цільове призначення земельної ділянки, здійснюється виключно відповідно до пункту 3 Методики та додатка 8 до Методики. Крім того, у Методиці відтепер не передбачено жодних підвищених коефіцієнтів у разі відсутності в Державному земельному кадастрі відомостей про земельну ділянку».

Йдеться про Методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок, затверджену постановою КМУ від 03.11.2021 №1147 (далі – Нова методика), яка замінила попередню, затверджену постановою КМУ від 23.03.1995 №213 (далі – Стара методика).

Зауважимо, що Стара методика теж не передбачала жодних підвищених коефіцієнтів у разі відсутності в Державному земельному кадастрі відомостей про земельну ділянку. Ці коефіцієнти, як згадано вище, передбачені Порядком оцінки. Але логіка Держгеокадастру цілком зрозуміла, адже в пункті 2 Порядку оцінки сказано, що «Нормативна грошова оцінка земель населених пунктів проводиться відповідно до Методики нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 року №213 (із змінами)». Тобто зроблено посилання на Стару методику. І хоча це посилання вочевидь застаріло, так само очевидно, що застосовуватися має Нова методика, а вона взагалі не передбачає Кф!

Отже, всім жертвам Кф=3 можна розслабитися? На жаль, ми в цьому не впевнені.

По-перше, по раніше оціненим земельним ділянкам, НГО вже внесено до Державного земельного кадастру і навряд чи хтось його буде міняти на користь платника податку.

А по-друге, і це принципово, застосування Нової методики можливе і обов’язкове для проведення нової НГО, а не для перегляду існуючої.

Тому реально позбавлення від Кф=3 буде поступовим – в міру проведення НГО та затвердження відповідних технічних документацій з її проведення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]