Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2020 13:42

Захист прав призовників. Чому варто служити в сучасній армії?

Адвокат, голова секції відновного правосуддя Комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України, третейський суддя

Призовний вік в Україні (в 2020 році) встановлено з 18 до 27 років, але 18 та 19 річних повинні питати згоди.

Статтею 65 Конституції України встановлений почесний обов'язок громадянина України — строкова служба в армії.

Призовний вік в Україні в 2020 році, на відміну від попередніх років, встановлено з 18 до 27 років, проте, у 2019 році призовний вік був з 20 до 27 років.

Як відомо, восени 2013 року призов до лав збройних сил в Україні скасували, у 2014 році,а після початку бойових дій на Донбасі, призов в Україні відновили.

Якщо призовники 18-19 років матимуть бажання пройти військову службу в такому віці, їх приймуть, але це відбуватиметься виключно за їхньою письмовою згодою. Під час призову 2020 року повістки, в першу чергу, отримають, як і раніше, молоді люди від 20 років. 18 та 19-річним юнакам надаватимуть відстрочку від служби в армії і питатимуть письмової згоди.

Строковиків, як і раніше, не відправляють служити в зону бойових дій.

Що робити, якщо принесли повістку?

Навіть, якщо не принесли повістку - військовозобов'язаним громадянам надається 10 днів на самостійну явку у військовий комісаріат.

А як же альтернативна служба, спитаєте ви? Термін альтернативної служби у півтора рази більший, ніж військової.

Чи може сучасна держава бути без армії?

Чому 20 держав у світі не мають армії? Це цікаве питання.

Так, наприклад, у Японії (після Другої світової війни) армія заборонена Конституцією. Ви розумієте чому.У Ватикані, хоча і немає власної армії, є когорта швейцарців охорони римського Папи. Також власної армії немає на деяких державах-островах та у державах-містах, наприклад, Гаїті, Гренада, Андора, Вануату, Ісландія, Кірібаті, Коста-Ріка, Ліхтенштейн, Маршалові острови, Маврікій, Мікронезія, Монако, Науру, Палау, Панама, Сент-Вінсент, Тувалу, Соломонові острови.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися непереборні ситуації: стихійне лихо, важка хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

Деякі призовники та їхні батьки вважають повістку без підпису недійсною, а явку по ній — необов’язковою.

При вивченні судової практики можна знайти сотні обвинувальних вироків за статтею 335 Кримінального кодексу щодо призовників, які ухилялися від строкової військової служби, та не розписувалися в повістці. Більш того, Закон “Про військовий обов’язок і військову службу” взагалі не містить термін “повістка”, а використовується більш широке поняття - “виклик”. За аналогією з ч.8 статті 135 КПК України.

Захищаючи права призовників здається, що в процесі притягнення до кримінальної відповідальності правоохоронні органи і суди можуть аргументувати звинувачення в ухиленні, крім іншого, і обов’язком усіх громадян призовного віку самостійно прийти у військкомат без повістки в 10-денний термін з моменту початку призову. Це дійсно так.

Відстрочка від армії і звільнення від призову.

Статтями 17 і 18 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” передбачено перелік призовників, які можуть отримативідстрочку від призову в армію у зв’язку із навчанням, роботою та сімейними обставинами (при народженні дитини, наявності батьків-пенсіонерів тощо), повне звільнення від строкової служби за станом здоров’я (хвороба), внаслідок визнання призовника “непридатним до військової служби”.

Хто має право на відстрочку від служби в армії?

На підставі статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, відстрочка від призову в армію надається:призовникам, у яких є дитина віком до трьох років, чоловікам, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину, студентам денних відділень українських ВНЗ (бюджет і контракт), при вступі і навчанні в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі, громадянам, у яких є непрацездатні батьки (одинока мати/батько), призовникам, які працюють і є єдиними годувальниками в сім’ї (родині), опікунам та піклувальникам (за умови відсутності працездатних родичів), священнослужителям, поліцейським, деяким педагогам і лікарям (на повній ставці), призовникам, які визнані медкомісією тимчасово непридатними до військової служби, при навчанні на військовій кафедрі (до закінчення і присвоєння звання офіцера запасу).

Хто звільняється від призову на строкову військову службу?

Згідно ст. 18 ЗУ “Про військовий обов’язок і військову службу”, повне звільнення від служби в армії можуть отримати призовники: визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби, які досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу),які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах, виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків 1 і 2 контрактів, яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі із звільненням від відбування покарання, особи, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних.

Відстрочка і звільнення від армії за станом здоров’я.

На сьогоднішній день, згідно із законодавством України, існує кілька законих способів отримати відстрочку або звільнення від армії. Однією з підстав є звільнення (постійне або тимчасове) від строкової військової служби за станом здоров’я, на підставі висновку медичної комісії про визнання непридатним до призову в армію.

Медогляд призовників проводиться для визначення стану їх здоров’я і ступеня придатності до військової служби. При цьому враховуються характер захворювання або фізичної вади, ступінь їх розвитку (стадія хвороби), функціональні порушення, а також фактична працездатність.Після закінчення медичного огляду виноситься Постанова відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

З якими хворобами не беруть в армію?

Як правило, повне звільнення від загальної військової повинності мають призовники з явними важкими патологіями, наприклад, відсутність кінцівки, сліпота, глухота, розумова відсталість, шизофренія тощо. У більшості інших випадків мова йде не про списання призовника через непридатність до служби, а про необхідність у лікуванні, на підставі якого дається тимчасова відстрочка за станом здоров’я (на півроку або один рік) і потім проводиться повторна медкомісія.

Список захворювань, які дають право на звільнення від призову на строкову службу в армію, міститься в Наказi МОУ №402.

Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?

В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. В якості адмінпокарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративніправопорушення: штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення, штраф 170-255 гривень — за повторне порушення.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років. В більшості випадків покарання за ст. 335 Кримінального кодексу може бути з іспитовим строком.

Майже в усьому світі людей які не відслужили в армії вважають збитковими, неповноцінними, за них не хочуть виходити заміж, не беруть на відповідальну роботу.І навпаки, на відповідальні посади, пов'язані з керуванням людьми, з охороною та безпекою беруть залюбки офіцерів, сержантів, людей які мають закалку та загартованість армією.

Для військовослужбовців, після звільнення з армії, передбачені чималі пільги — вступ до вищих навчальних закладів без конкурсу або стипендія, а після 25 років вислуги - військова пенсія, пільгове отримання житла, соціальна допомога.

Чому так? Вважається що навички придбані в армії, самодисципліна, старанність, обов'язковість, витривалість, фізична підготовка, дружба допомагають долати труднощі та бути самостійним, виховують командирський якості. Випадки суїцидів, дідовщини, каліцтв, алкоголізму та наркоманії серед військовослужбовців вважаються соціальним фільтром, подолавши який людина стає сильнішою.

Як відомо, у будь-якої медалі є дві сторони.Так, кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу за статтею 335 Кримінального Колексу України передбачає до 3 років обмеження волі.  Під час іспитового строку людина вважається судимою та не може бути призвана до лав збройних сил, таке собі коло.

Доречі, в інших країнах, наприклад у Вірменіі, Греції, Грузії, Туреччині може бути передбачено відшкодування, наприклад, грошове стягнення за кожен рік ухилення від армії, таким чином, держава захищає та забезпечує як свої інтереси, так і інтереси людини.

Оновлено станом на 2021-2022

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]