Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2024 12:36

Ринок онлайн-платежів: досвід 2023 року та виклики у 2024 році

IT-підприємець

Минулого року ринок онлайн-платежів зіткнувся з низкою зовнішніх та внутрішніх викликів на фоні яких продовжували вирішувати бізнес-задачі та розвивати сервіси.

Найгучнішим було переліцензування Національним банком України учасників ринку за новими правилами. Процес тривав близько пів року і якщо для частини компаній пройшов доволі швидко, з мінімальними затримками, інші онлайн сервіси вимушені були навіть призупинити приймання платежів. У подібних ситуаціях, коли ви зупиняєтесь через форс-мажорні обставини, завжди обирайте шлях мінімізації проблем для клієнтів, щоб їх бізнес продовжував працювати. Це болючий для будь-якого бізнесу крок — домовитись з конкурентами в галузі та допомогти своїм клієнтам користуватися їх послугами. У підсумку можемо стверджувати, що результат такого підходу — збереження довіри, переважна більшість клієнтів повернеться після відновлення та залишиться з вами.

Готовність та адаптація до блекаутів. Онлайн сервіси критично залежні у цьому аспекті та не можуть ніколи бути впевненими, бо не мають впливу в цій галузі. Те, що можна контролювати — завжди бути підготовленим до, в тому числі довготривалих, відключень, а щоб забезпечити робочий процес мати генератори, старлінки та інше обладнання. Ці ризики також підштовхнули онлайн-сервіси до більшої активності з вдосконалення мобільних застосунків, щоб мерчанти (надавачі послуг та торговельні майданчики — ред.) не залежали від десктопів й могли 24/7 керувати своїм магазином і платежами через “апку”.

Безпековий фактор. Влітку 2023-го, на День незалежності, компанії стикнулась з потужною DdoS-атакою, яку влаштували російські хакери. Деякі функції та інструменти сервісів працювали із затримкою, водночас гучних та критичних наслідків для сфери онлайн-платежів атаки не мали. Що не можна сказати про масштабний збій у роботі оператора Київстар вже у грудні, який також вплинув на сервіси онлайн-платежів: затримки, в обробці транзакцій та проблеми з клієнтським доступом до особистого кабінету сервісів. Інфраструктура онлайн-платежів залежить від сторонніх сервісів та змушує постійно думати та забезпечувати альтернативні рішення у низці сфер: серверному забезпеченні, інтернет-комунікаціях, банківському обслуговуванні. На майбутнє, спираючись на нові досвід та висновки, всім учасникам варто посилити резервні системи та мати додаткові заходи для підтримки стабільності.

Вітчизняна галузь e-commerce активно зростатиме й у 2024 році. Бізнес еквайрингу зазнає трансформації. Користувацький досвід, безпека та ціна залишаться вирішальними факторами в утриманні та залучення клієнтів. Вдалими можуть бути стратегіях просування у сфері цифрових технологій, пропонуючи все ширший набір послуг. Відповідаючи сучасним потребам, важливо будувати не стільки платіжний сервіс, а сфокусуватись саме на розвитку додаткових сервісів, які допоможуть та зроблять доступнішою можливість робити бізнес в онлайні. Попереду будуть ті хто зможе задовольнити різноманітні потреби бізнесу, включаючи підтримку продажів, аналітику, безпеку та програми лояльності. Учасники ринку сьогодні мають простір для інновацій та експериментів без необхідності отримання миттєвих результатів.

Сервіси онлайн-платежів виходять далеко за рамки процесингу та все більше перетворюються на компанії, що займаються розробкою та впровадження програмних продуктів. Наприклад, ми випустили «сторінку з лінками» як альтернативу російському сервісу, що був досить популярним. Також є високий попит на такий інструмент як створення сайтів та лендінгів безпосередньо на платформі сервісу, без необхідності додаткових витрат на розробку й підтримку. Теж стосується таких функцій як «створення залів» для організаторів подій.

Моніторинг шахрайства стає надзвичайно важливою послугою. Розмір витрат на безпекові заходи зростає й це неможливо ігнорувати, бо потрібно мати дуже ефективні системи та скорочувати кількість явно шахрайських транзакцій. Крім того, ми попереджаємо будь-які транзакції які можуть бути пов'язані з окупованими територіями. Також важливо мати високі вимоги й постійно відстежувати мерчантів, з метою миттєво виявити тих, які можуть бути пов'язані з Росією. Один з таких наочних прикладів — рішення Monobank, який припинив підключати послугу еквайрингу для нових бізнесів, що використовують російський конструктор сайтів Tilda. Все це принципові питання й тут багато зроблено на ринку й буде продовжуватись. В умовах активності проросійських хакерських груп, у 2024 році треба бути готовим до нових кіберзагроз, що можуть стати тільки небезпечнішими та різноманітнішими й проходитимуть з не меншою інтенсивністю ніж у минулі два роки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]