Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2024 18:25

Топ-6 маркетингових тактик Google Maps для розвитку місцевого бізнесу

SEО спеціаліст, керівник відділу SЕО в компанії Elit-Web

Пропонуємо детальніше розглянути Google Maps саме з точки зору просування локального бізнесу, а також ознайомитися з головними маркетинговими тактиками, які ви можете застосовувати вже зараз

Вітаю! Мене звуть Ерік Клюєв, і я вже багато років працюю у сфері SEO. І скажу відверто: величезна кількість власників бізнесу недооцінюють Google Maps як інструмент для просування. Спираючись на власний досвід, можу сказати: це помилка.

Пропоную сьогодні детальніше розглянути Google Maps саме з точки зору просування локального бізнесу, а також ознайомитися з головними маркетинговими тактиками, які ви можете застосовувати вже зараз.

Створіть та оптимізуйте акаунт у Google My Business (GMB)

Основою ефективного просування в Google Maps насамперед є оптимізований акаунт у GMB. Перейдіть на сайт, створіть профіль компанії та ретельно заповніть його, користуючись підказками системи. Вам необхідно:

1. Надати точну інформацію про компанію: назву, адресу, номер телефону, вебсайт та години роботи.

2. Додати якісні фотографії вашого продукту, а також інтер’єру та екстер’єру (за можливості).

3. Написати оригінальний та переконливий опис бізнесу, підкресливши, що робить вас унікальними.

Це перший і базовий крок, без якого всі подальші дії з просування на Google Maps фактично неможливі.

Використовуйте Google Posts

Google Posts — це зручний інструмент для комунікації з аудиторією та надання їй актуальної чи просто цікавої інформації про ваш бізнес, товари та послуги. Ці дописи з’являються в пошуку Google, а також на Картах, що є ефективним способом взаємодії. Google Posts чудово підійдуть, якщо вам потрібно опублікувати:

- спеціальні акції та пропозиції;

- інформацію про нові товари або послуги;

- анонси майбутніх подій;

- відгуки клієнтів та історії успіху;

- святкові привітання тощо.

Детальніше про роботу з Google Posts ви можете дізнатися в Довідці Google. Це справді дуже зручний та корисний інструмент, який багато хто взагалі не використовує.

Користуйтеся можливостями розміщення реклами в Google Maps

Ви можете розміщувати рекламу свого бізнесу безпосередньо на Картах, що чудово працює для залучення саме місцевої аудиторії. Для цього необхідно:

1. Додати адресу бізнесу в обліковому записі Google Ads, якщо ви ще цього не зробили.

2. Додати або оновити (у разі потреби) інформацію в профілі компанії.

3. Налаштувати ГЕО для показів реклами й відповідні ставки.

4. Оптимізувати ключові слова.

Детальніше про розміщення реклами в Google Maps читайте на сторінці Google Ads Довідка. Тут насправді немає нічого складного, натомість ви отримуєте ще один доволі недорогий та ефективний канал просування.

Працюйте з відгуками

Перше й найголовніше — мотивуйте клієнтів ділитися позитивними відгуками про компанію та ваш продукт. Чим більше таких відгуків та чим вищий рейтинг, тим краще буде ранжуватися ваша компанія в Google Maps. Обов’язково реагуйте на відгуки, але не лише на негативні, а й на позитивні. Користувачам приємно бачити, що компанія комунікує з аудиторією, є активною та привітною до кожного клієнта. Для локального бізнесу це вкрай важливо.

Заповніть блок «Запитання та відповіді»

Багато хто ігнорує цей блок або ж заповнює його не особливо актуальною інформацією. Це поширена помилка, але я раджу її виправити. Надавши відповіді на розповсюджені запитання клієнтів, ви, по-перше, підтвердите власну експертизу та збільшите рівень довіри аудиторії. По-друге, позбавите свій персонал зайвої роботи, адже не буде потреби щоразу відповідати на одні й ті ж запитання. Так, це дрібниця. Але саме з таких дрібниць і складається ефективне просування локального бізнесу.

Займайтеся SEO-просуванням сайту

Річ у тім, що SEO-показники вашого вебресурсу сильно пов’язані з рейтингом у Google Maps. Умовно кажучи, якщо Google вважає ваш сайт релевантним, актуальним та потенційно корисним для аудиторії, то й бізнес-профіль автоматично вважатиметься таким. І навпаки, якщо з SEO є проблеми, то профіль компанії в Google Maps може опинитися десь на останніх позиціях, навіть якщо всі дані про компанію в GMB заповнені якісно та комплексно. Про цю особливість також часто не говорять, однак я дуже раджу її враховувати.

Декілька слів про фактори ранжування в Google Maps

Це ще одне важливе питання, яке часом викликає нерозуміння серед власників бізнесу, особливо новачків. Річ у тім, що в Google Maps фактори ранжування дещо специфічні, якщо порівнювати їх, наприклад, з пошуковою видачею. Існує три головні чинники формування рейтингу на Картах:

1. Актуальність

Актуальність залежить від того, наскільки вичерпну та точну інформацію про бізнес ви надасте в профілі GMB, наскільки вона буде релевантною щодо того, що шукають ваші потенційні клієнти. Використовуйте відповідні ключові слова в описі бізнесу, категорій та товарів, щоб підвищити актуальність.

2. Відстань

Чим ближче ваш бізнес фізично знаходиться до користувача, тим вищим буде його рейтинг. Тут найголовніше — вказати точну адресу, щоб потенційні клієнти одразу бачили, де ви знаходитесь та як до вас дістатися. І водночас треба, щоб вони отримували актуальну інформацію.

3. Помітність 

Цей чинник визначає, наскільки відомим і авторитетним є ваш бізнес у регіоні. Для підвищення популярності зосередьтеся на створенні позитивної репутації в інтернеті, заохочуйте клієнтів залишати відгуки та оцінки, за можливості розміщуйте інформацію про власний бізнес та продукт у популярних тематичних каталогах та на онлайн-платформах.

І наостанок ще дещо — аналітика

Щоб удосконалити свою маркетингову стратегію просування в Google Maps, вам потрібно постійно відстежувати та аналізувати дані. На щастя, для цього цілком достатньо безкоштовних інструментів Google Analytics та GMB Insights. Вони надають цінну інформацію про те, як користувачі знаходять ваш бізнес та взаємодіють із ним в інтернеті. Крім того, дозволяють відстежувати ключові показники: відвідування вебсайту, телефонні дзвінки тощо.

Якщо ж названих інструментів вам виявиться недостатньо для комплексного аналізу, можете також скористатися сервісом Semrush чи його аналогами. Базовий функціонал Semrush доступний безкоштовно, і для початку його буде цілком достатньо. Раджу спробувати!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]