Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2020 14:20

Податкова система має сприяти розвитку підприємництва і наповнювати бюджет

Народний депутат України IX скликання від партії "Слуга Народу"

Коли ми говоримо про реформування української економіки, то маємо розуміти, що йдеться не про ситуативні й розрізнені кроки.

Зміни повинні бути комплексними, спрямованими, передусім, на детінізацію бізнес-середовища й лібералізацію податкової системи. 

Годі сподіватися на економічний успіх, якщо у нашій податковій системі немає стабільності. Варто пам’ятати: жоден іноземний інвестор не прийде в Україну, якщо тут постійно змінюється податкове законодавство. Треба один раз встановити чіткі правила й працювати за ними. 

За різними оцінками, сьогодні від сплати податків так чи інакше ухиляється від 50 до 60% українського бізнесу. Якщо ми проаналізуємо ситуацію в автотранспортному секторі, то практично 90% капіталу обертається у тіні. Лише мізерна частка компаній працює прозоро, так би мовити, «по білому». 

Саме тому, повторюю, реформування економіки має бути комплексним і системним. До низки нагальних ключових змін я відношу поступове зменшення ставки ПДВ, запровадження податку на виведений капітал та податкову амністію або нульову декларацію. 

Зниження ПДВ

Я, як народний депутат, зареєструвала законопроект про поступове, упродовж 5 років, зменшення ставки ПДВ до 15%. Деякі мої колеги по фракції пропонують зробити це негайно, а ставку визначити на рівні 17%. Вважаю це ризикованим, тому що не запропоновані компенсаторні механізми поповнення бюджету, який й зараз є дефіцитним. Натомість, повільна поступовість і паралельне запровадження компенсаторних механізмів дозволить нам не лише мінімізувати бюджетні втрати на початку цих змін, але і забезпечити довгоочікуване виведення капіталів зі схем мінімізації. 

Податок на виведений капітал

На мою думку, податок на виведений капітал, тобто, на виплати з прибутків компаній, стимулюватиме реінвестування бізнесу. А це нові робочі місця, надходження до бюджету. Водночас він запобігатиме банальному «проїданню» цих доходів акціонерами чи власниками компаній. 

Податкова амністія

Це важливий інструмент лібералізації економіки. В Україні колись вже намагалися декриміналізувати тіньовий капітал. Але тоді ця спроба провалилася, оскільки була непослідовною. Ми ж пропонуємо абсолютно інший підхід до запровадження нульової декларації. Вона не буде вибірковою і дозволить легалізувати значну частину працюючого в тіньовій економіці країни капіталу. До того ж, обов'язковою умовою цього я вважаю інвентаризацію та ідентифікацію дійсних власників «нічийних» на сьогодні величезних земельних ділянок, розкішних приватних будинків, довгобудов, об’єктів промислової нерухомості, як потенційних об’єктів оподаткування. 

І бюджет наповнювати, і підприємництво розвивати 

Нарешті, на законодавчому рівні доцільно було б створити цілісний орган, який би опікувався питаннями податкової сфери і наповнення держбюджету, моніторив бізнес-середовище, аналізував відповідні тенденції і робив прогнози. Максимально сприяти розвитку підприємництва і, водночас, наповнювати бюджет – такими мали б бути його завдання. Є напрацювання експертів з податкового реформування, які наголошують на доцільність і важливість такої трансформації. Зі свого боку я планую зібрати робочу групу, яка вивчить це питання. І в разі доцільності ми подамо відповідний законопроект.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]