Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2024 09:08

Коучинг- менеджмент. Навіщо і чому?

Коуч перших осіб та команд PCC ICF, тренер, бізнес-спікер, консультант з управління, Founder Консалтингової групи "Живе діло"

Виклики створюють бізнес нової формації. І ключовим рішенням на цьому шляху має стати перехід від класичного менеджменту до коучинг - менеджменту.

Час невпинний. Ми самі не помітили, як опинились в новому вимірі. Тут старі правила й принципи не працюють. І ті, хто не зможуть навчитись бути продуктивними сьогодні серйозно ризикують не дочекатися завтра.
Але ті, хто витримає ці шалені виклики створять бізнес нової формації. І ключовим рішенням на цьому шляху має стати перехід від класичного менеджменту до коучинг - менеджменту.

Криза як можливість

Я розумію, що мені можуть сказати: “Алло, війна, зараз завдання мінімум просто вижити, які сьогодні можуть бути нові підходи?” Та я впевнена, що якраз у такі кризові часи, часи що потребують найвищої фізичної і психологічної витривалості, саме час переходити до коучинг - менеджменту, який допомагає бізнесу бути більш адаптивним до викликів сьогодення.

Запит на усвідомленість життя зараз є величезним як ніколи. Люди, працівники, співробітники сьогодні шукають сенс у тому, що вони роблять і чим займаються. Є значний запит на те, щоб бути корисним, служити іншим, бути реальним вкладом в щось важливе.

З кожним днем людина стає все більш усвідомленою, вона ставить собі запитання: “Хто я? Навіщо? Куди я йду? Чого я хочу? Чи подобається мені те, чим я займаюся?”

Переживши величезний шок спочатку ковідної ізоляції, а потім майже двох років війни, не тільки в українців, а й в багатьох людей по всьому світу, стали актуальними запити до коуча про призначення, улюблену справу, зміну роботи. А ці люди працюють у нас в організаціях.

А щодо бізнесу, то, в такі дійсно складні часи, саме роль керівника стає ключовою. Адже хто б що не казав, в більшості випадків люди йдуть не з компаній, вони йдуть від керівника, і тому всі виклики бізнесу лягають на плечі керівників. 

Керівник сьогодні - головний герой казки під назвою “Бізнес”. Він - та людина, на яку дивляться з надією, і водночас із претензією. Керівник, начебто “під збільшувальним склом” у персоналу. І саме від нього, і в більш стабільні часи залежить, чи процвітатиме компанія, чи стагнуватиме. А сьогодні ж виклики ще складніші, тому стає доречним для бізнесу класичне гамлетівське питання: “Бути чи не бути?”.

Коучинг в бізнесі як передвісник коучинг - менеджменту  

Давайте розглянемо більш-менш типову ситуацію. Приходить, а найчастіше влітає, підлеглий до кабінету свого боса і вимовляє, похнюпивши голову: “У мене не вийшло!”. Як раніше зазвичай діяв керівник?

Одразу кидався вирішувати завдання! Щоправда, перед цим висловивши весь перелік своїх емоцій на адресу підлеглого. Наведу неповний перелік банальних питань та реплік у цьому випадку:

• Що трапилось?

• Чому це сталось?

• Хто винен?

• Як тобі це вдається весь час?

• Що ж ти за..!

• Знову ти…

• Коли це скінчиться?

• Тобі за це гроші платять!

• Знову мені треба все робити!

І що далі? Захоче підлеглий щось робити? Навряд. Які його думки: “Я і раніше знав, що не вийде! Сам ти!.. Так я й знав, що буду винен!..” Про емоції я краще промовчу. І як наслідок, обопільні претензії, загальне невдоволення і все це негативно впливає на бізнес.

А що пропонує у такій ситуації коучинг? Керівник може запитати:

 Чого ти прагнув?

Що вже робив?

Що з того дало результат?

Які інші шляхи існують?

  Де ти можеш взяти інформацію?

Як ти зрозумієш, що це спрацює?

 Що завадило досягти?

• Що зробиш інакше?

Що ще потрібно для реалізації?

Які ресурси потрібні?

Що зробиш в першу чергу?

Коли?

Як це просуне тебе до результату?

Що зробиш потім?

Як себе підтримаєш?

Чого ти навчився в цій ситуації?

У цьому випадку підлеглий відчуває підтримку й визнання (його запитують), відповідальність (адже він сам вирішує, що робити, та будує план), мотивацію (він сам придумав рішення або спосіб реалізації), повагу (з ним розмовляють на рівних та в нього вкладають свій час).

Або інший приклад, що часто зустрічається. Підлеглий приходить до керівника з запитанням: “Я не знаю, як вирішити/що робити…”

Керівник, який використовує коучинговий підхід у менеджменті, запитає:

• Який твій бажаний результат?

• Які варіанти ти вже розглядав?

• Які ще є?

• По яких критеріях обереш найкращій?

• Як зрозумієш, що це спрацює?

• Що для цього потрібно?

• Які потрібні ресурси?

• Хто/що може допомогти?

• Що зробиш, щоб вирішити?

• Коли почнеш (коли зробиш перший крок/першу дію)?

• Який крок буде наступним?

• Коли?

• Що може піти не так?

• Як підстрахуєшся?

Шанси на те, щоб підлеглий сам впорався із завданням, зростають в рази. Плюс у цьому випадку  ще в тому, що він навчається думати і діяти по-іншому. І тоді є реальна перспектива припинити гасити пожежі і займатися завданнями підлеглих та віддати їм їх відповідальність за їх же роботу. Адже наші підлеглі часто володіють набагато більшою інформацією для того, щоб знайти найкраще вирішення задачі або проблеми, пов'язаних з їх функціоналом.

То що ж таке коучинг у менеджменті?

Це взаємодія керівника та підлеглого для значного підвищення особистої ефективності, мотивації, відповідальності підлеглого та досягнення цілей організації  в цілому. При цьому керівник додатково вирішує завдання розвитку співробітника.

Якщо говорити конкретно, то в бізнесі використовуються різні коучингові інструменти. І про це я радо поділюсь з вами в наступних публікаціях  

Аксіома Ейнштейна

Головне зараз усвідомити, що альтернативи  просто не існує. І чим раніше коучинг-менеджмент буде інтегрований, тим вищі шанси в бізнесу не тільки вижити у ці складні часи, а й вийти на рівень справжнього процвітання. 

Альберт Ейнштейн стверджував, що робити те саме і чекати інших результатів просто безглуздо, більше того, це справжнє божевілля. Коко Шанель говорила про те, щоб отримати інший результат, важливо робити інші дії. Ця жінка не просто сказала це, а підтвердила це своїм життям.

Так, сьогодні просто конче потрібні нові технології, інноваційні підходи, нешаблонні ідеї, інші ракурси, неочевидні способи та інші погляди на те, що було раніше.

Адже саме керівники можуть дати підлеглим сенси (глибинні смисли), допомогти їм “зшити” свої цілі з цілями компанії, усвідомити, хто вони, як влаштовані, та знайти міцний зв'язок із тією компанією, в якій вони працюють.

Саме тому останні роки спостерігається буквально сплеск інтересу до коучінгу – інноваційної технології 21 століття. Коучинг стає буквально необхідним бізнесу.

Але не будь-якому бізнесу. І про це також в наступних публікаціях.

Майстер Форда

Сьогодні ж я б хотіла підсумувати свою публікацію прикладом з історії славетної імперії Форда.

Одного разу в концерні Генрі Форда (Форд Мотор Компані; США; м. Дірборн; з 1903; 327 чол.) проводили на пенсію одного з майстрів, який працював на бізнесмена ще з перших днів заснування компанії. 

Зрозуміло, звучали хвалебні промови, як про самого майстра, так і про його золоті руки. Форд особисто потиснув майстру руку і подякував йому за величезний внесок у розвиток корпорації. І ось, що сказав майстер у своїй промові: «Дякую велике! Але, якби ви хоч іноді ставили мені запитання, цікавлячись моїми ідеями, ви могли б користуватися не лише моїми руками, а й моєю головою».

Багато успішних компаній у всьому світі вирішили таку можливість не втрачати і активно впроваджують коучинг у свою управлінську культуру. Чому? Пітер Друкер досить влучно зауважив: «Немає нічого марнішого, ніж ефективно робити те, чого можна не робити взагалі».

Багато керівників супер ефективно роблять роботу за своїх підлеглих, витрачаючи свій дорогий час, а значить і гроші компанії.

Безумовно, Форд досяг дуже багато, став легендою. Але, хто знає, якби він частіше ставив правильні запитання цьому майстрові, а кажучи сучасною мовою, використовував коучинг, можливо ці досягнення були б ще більш видатними!?

То ж сьогодні, як ніколи раніше, актуальним є заклик: «Міняйся чи помри!». Настав час підвищувати ефективність кожного співробітника, залучаючи його у досягнення цілей компанії. Занадто очевидним є факт, що доля організації перебуває в руках її співробітників.

Сучасні умови, з їх скаженим ритмом і надшвидкостями, вимагають від бізнесу здатності швидко змінюватися. Це диктує керівникам необхідність освоювати нові гнучкі підходи, як альтернативу класичному менеджменту. А це трансформаційне лідерство, стратегічне мислення, емоційна компетентність і коучинг-підхід в управлінні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]