Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2023 14:31

Бізнес в стилі коучинг

Коуч перших осіб та команд PCC ICF, тренер, бізнес-спікер, консультант з управління, Founder Консалтингової групи "Живе діло"

Коучинг реально працює на благо бізнесу, адже сприяє тому, щоб кожна людина в сістемі була здатна в критичний момент взяти усвідомлену відповідальність на себе.

З 24.02.2022 світ змінився. Змінився кардинально. Увесь прогресивний світ увійшов у фазу досить глибинної та затяжної рецесії. Російське повномасштабне вторгнення на територію України зруйнувало глобальну систему безпеки, що проіснувала від часу капітуляції нацистської Німеччини. Норми міжнародного права виявились безсилі стримати агресора.  І як наслідок, вже в цьому році світ побачив і військову операцію Азербайджану у Нагірному Карабаху і найбільший військовий напад за п’ятдесят років на Ізраїль та його військову відповідь у Секторі Газа. І доки не буде створено нову систему безпеки нам всім доведеться знаходити свою продуктивність в умовах, що склалися. І звичайно бізнесу, особливо українському, також потрібно шукати нові ефективні моделі управління. І найкраще в цьому допоможе саме коучинг.

Чому коучинг? Коучинг реально працює на благо бізнесу, адже саме коучинг найкраще сприяє тому, щоб кожен з елементів системи (кожна людина) був здатний  в критичний момент взяти усвідомлену відповідальність на себе і не тільки прийняти вчасно потрібні рішення, а й здійснити ефективні дії. Причому саме усвідомлені дії, коли замість дитячого ХОЧУ, чи підліткового ХОЧУ ДОВЕСТИ, ключовим фактором здійснення дії є вміння розрахувати свої сили і взяти на себе рівно стільки, скільки ти можеш взяти, і довести цю дію до логічного і найбільш ефективного завершення. Адже, якщо бізнес працює в коучинговому форматі, то кожен з учасників команди сприймає  будь-який командний успіх і персональний успіх свого колеги, як свій власний. І конкуренція стає елементом покращення ефективності, а не погіршення якості.

Бізнес у коучинговому форматі - це, коли підлеглі для власника бізнесу не тільки підлеглі, а й партнери, які працюють на користь єдиної мети. Потрібно розуміти, що хоча такий бізнес будується не за один день, саме за ним майбутнє.

Давайте метафорично порівняємо бізнес зі звичними принципами стимулювання «кнута» та «пряника» та бізнес у коучинговому форматі. Скажімо є місто в пустелі, яке потребує води. І перший спосіб - ви просто носите воду в місто відрами з колодязя. Другий - це провести до міста водогін. Скільки б бригад ви не найняли, які б об’єми води не носили, чи навіть возили, вони в перспективі все одно не зможуть дати стільки води, скільки буде литись з водогону. І хоча звичайно на початку водогін потребує більше зусиль і найголовніше ресурсів, всі ці витрати будуть в подальшому виправдані.

А ще бізнес у кочинговому форматі - це креативний підхід, адже він працює не за принципом «я начальник, а ти бовдур», а колективного мислення, де звичайно остаточне рішення приймає власник, чи топ  - менеджер, а завдяки  тому  він не займається зайвим микроменеджментом, і має вибір з більшої кількості варіантів.    Тому у часи Золотої Лихоманки бізнес у кочинговому форматі, впевнена, зробив би акцент саме на продаж лопат всім бажаючим, а не на безпосередньо пошук самородків.

А саме такі креативні рішення зараз потребує час, і 100% буде потребувати в майбутньому.

Та на шляху до БФК, бізнесу у форматі коучингу керівнику потрібно впоратися с  декількома досить складними особистими викликами. Я виділила сім ключових.                                                         

КЛЮЧОВІ ЕТАПИ НА ШЛЯХУ ДО БІЗНЕСУ В ФОРМАТІ КОУЧИНГ

Зменшити важливість власної посади.

Незважаючи на чини та регалії, потрібно буде виходити за межі звичайної «зони комфорту» у роботі з підлеглими.

Погодись на постійний саморозвиток.

В особистому розвитку та зростанні доведеться «бігти» ще швидше.

Довіритись команді.

Потрібно буде прийняти той факт, що підлеглі не тільки здатні, а й реально можуть вигадувати, винаходити, творити і створювати гарні ідеї і втілювати їх в життя, отримуючи результат (у людині є всі ресурси для досягнення її цілей).

Зменшити значення помилки.

Доведеться надати співробітникам право на помилку. До речі, тоді ймовірність помилки та її ризик різко знижуються.

Запланувати час на трансформацію.

Важливо запастися терпінням. Щоб перебудувати підлеглих із рейок «У мене не виходити», «Я не знаю, як це робити» на «Мені потрібен час подумати», «Я думаю…», «Я вирішую…», «Я вибираю…», «Я знаю… », «Я можу…», «Я роблю…» тощо.

Зробити акцент на інновації.

Альберт Ейнштейн стверджував, що робити одну і ту ж дію і чекати на інші результати — безглуздо. Більше того, це справжнє божевілля! Тому керівнику, незважаючи на всі можливі  складнощі, важливо оперативно засвоювати сучасні технології.

Створювати корпоративну культуру.

Саме коучинг є найкращим і найефективнішим стимулом формування такої корпоративної культури, в основі якої партнерство, повага, довіра, надійність, повага, результат, зміст. Адже само тоді з'являється вогонь в очах співробітників, ініціатива, ефективність та відповідальність. А значить істотно збільшується досягнення найбільш амбітних цілей компанії.

В наступних публікаціях, я ще більше розкрию цю тему.

А сьогодні хочу зауважити, що бізнес у форматі коучинг - це бізнес не тільки майбутнього, а й сьогоднішнього успішного минулого.

Кожному часу свій бізнес. І так як рабовласницький стрій змінили вільні робітники, а час вільних, але безправних робітників, змінили часи жорстких профспілок, новий час потребує бізнес у коучинговому форматі. Адже саме такий бізнес має найбільші шанси не тільки вижити, а й бути максимально продуктивним в час великих перетворень, і ми в Україні в цьому впевнились і довели всьому світу. Раз і назавжди зруйнувавши міф, про коучинг у бізнесі як просто про одну з модних течій.

І тим, хто ще вагається, важливо пам’ятати про долю динозаврів, вони теж вважали себе вічними доти, доки не змінились часи. Ми живемо в час саме великих перетворень, визнаємо ми чи ні. А такий час потребує саме нового гнучкого та адаптивного бізнесу в стилі коучинг.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]