Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.09.2023 12:52

Час лідерів

Коуч перших осіб та команд PCC ICF, тренер, бізнес-спікер, консультант з управління, Founder Консалтингової групи "Живе діло"

В історичні часи великих змін постать лідера стає вирішальною.

Саме лідери роблять неможливе – можливим, нереальне – реальним, нездійсненне – дійсним і створюють нову історію тут і зараз. А в такі буремні часи лідером може стати кожен хто готовий взяти на себе відповідальність не тільки за себе і своїх близьких, а й за свої цінності, свою країну, своє майбутнє.

На другий рік наймасштабнішої війни на європейському континенті, кожен українець, що протидіє російській агресії, демонструє неймовірний приклад справжнього лідерства і на своєму рівні тут і зараз робить вагомий внесок для нашої загальної перемоги. Лідерство, що стало справжнім всесвітнім феноменом.

Український приклад лідерства вже вражав світ у 2014-2015 роках, коли волонтерство, та неймовірна самоорганізація фактично врятувала нашу країну під час першої спроби Російської Федерації зруйнувати українську державність. Вісім років потому, після повномасштабного військового вторгнення 24 лютого 2022 року, український супротив продемонстрував феномен справжнього національного лідерства. Феномен, який об’єднав найбільш заможні та прогресивні країни світу у боротьбі проти архаїчної загарбницької політики РФ, та її поодиноких однодумців і запустив процес створення нового світового порядку.

В чому секрет феномену українського лідерства? Зараз не про політику.

Я пропоную зануритись в саму етимологію двох принципово протилежних принципів управління:

- принцип начальника, де ключовим є принцип прямого керування;
- принцип лідерства, де саме середовище народжує нових лідерів, і головною рушійною силою є креативність та можливість кожного представника організації проявити себе.

Ті, хто народився і прожив свідомі роки в СРСР, міг відчути на власному досвіді плюси і мінуси першого принципу з його загальним мемом «Я начальник – ти дурень».

Давайте зануримося в етимологію слова начальник. За тлумачним словником Даля, начальник це той, хто великий над ким або чим, той кому наказано мати владу. Управитель, розпорядник, старший.
«Добрий начальник нашому братові півбога; а поганий і чорта не вартий».

Ще один приклад такого прямого управління – це керівник. Керівник від начальника відрізняється як мінімум трьома ключовими аспектами:

- на відміну від начальника, керівник – це професія, клас управлінців, а начальник – конкретна посада, займана особою.
- начальник в обов’язковому порядку працевлаштований наказом чи розпорядженням, керівник може бути неформальним.
- начальник завжди отримує зарплату за свою працю, керівник може працювати на громадських засадах.

Та все одно, у його основі лежить поняття керую, тобто вказую шлях. Іншими словами мова йде про наставництво, де головна функція керівника - вказати, що робити: “Дивися на мене, повторюй за мною, роби як я і буде тобі щастя”.

Красномовним є поняття менеджер, яке походить від англійського слова manage, що дослівно означає - «керувати»). Причому менеджери можуть бути одразу трьох рівнів від менеджерів молодшої ланки (у світовій практиці - операційних керуючих), до менеджерів середньої ланки та менеджерів вищої ланки або топ – менеджерів (де типовими посадами є генеральний директор підприємства, керуючий банком, ректор університету, голова правління, голова ради директорів)

Ще більш яскравим є образ походження з італійської "менеджер" від слова "maneggiare" дослівно - вміння керувати конем, коли приборкувач стоїть із хлистом у центрі арени цирку, і після удару його батога коні починають нестися по колу. Мабуть звідти пішов принцип керування «від батога та пряника». Та нові часи потребують нових принципів керування, і принцип «батога і пряника» припинив бути єдиною технологією стимулювання підлеглих, втратив свою актуальність.

Сьогодні час лідерства та лідера. Завдання лідера — створити таке середовище, в якому людина може розкрити свій потенціал; усвідомити, хто він, навіщо і куди йде; знайти сенс своєї діяльності; застосовувати свої найкращі якості та таланти на благо собі та компанії.

Колись мене, як керівника неймовірно дратував той факт, що я маю когось змушувати щось робити. Адже коли я була підлеглою, то бачила лише ті самі вищезазначені методи впливу: «батіг і пряник» або «роби як я». Довелось шукати нові, більш дієві методи управління, і саме знайомство з коучингом допомогло знайти свою формулу ефективного лідерства.
Я називаю її формулою «ВВН»: Впливати, Вести за собою, Надихати.

Зауважте, не «вказувати куди йти», «вести за руку», «вдарити хлистом», а створювати середовище, в якому спалахують очі і серця людей, вони вмикаються, як лампочки, і реалізують свій найвищий потенціал, працюючи на піку власних можливостей і своєї ефективності з задоволенням.

Сьогодні настав час лідерів і смислів, які буквально запалюють серця співробітників, які ефективно діють з рівня кращої версії самих себе на благо собі та своїй компанії. І мене надихає безліч програм на цю тему, які мною чи тренерами нашої консалтингової групи було проведено за майже двадцять років, і які ми готуємо найближчим часом.

Відмінності між Лідером та Менеджером

При цьому важливо розуміти, що саме менеджмент – це фундамент, на якому тримається піраміда лідерства. Але одного менеджменту недостатньо для досягнення  найвищої мети. Отже важливо, щоб керівник був лідером та менеджером. Саме ця зв'язка дає високу ефективність. У чому ми переконались саме під час цієї війни, коли самоорганізація і прояв лідерства, на всіх рівнях в ключові моменти допомогли зберегти українську державність і запустити нову історію України і майбутнього світоустрою.

Саме лідери роблять неможливе – можливим, нереальне – реальним, нездійсненне – дійсним і створюють нову історію тут і зараз.  А в такі буремні часи лідером може стати кожен хто готовий взяти на себе відповідальність не тільки за себе і своїх близьких, а й за свої цінності, свою країну, своє майбутнє.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]