Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.09.2023 13:33

Синегія як ключевий фактор успіху

Коуч перших осіб та команд PCC ICF, тренер, бізнес-спікер, консультант з управління, Founder Консалтингової групи "Живе діло"

Основа екосистеми сучасної команди

Кожен із нас під час навчання в школи встиг пізнати, що за математичним законами 1 помножити на 1 буде один, а 1 плюс 1 - буде 2. Здавалось би, у житті має бути так само. Значна кількість і якість тих ресурсів, якими ти можеш скористатись, і визначає підсумковий результат.

Але життя складніше. Інакше не було б славетного міфу про 300 спартанців, успіху «летючих» братів Райт та  українського феномену в сучасній історії.

Майже двохсоттисячна армада Російської Федерації, всіма визнаної другої армії світу, була зупинена на підступах до Києва. І на другий рік путінська Росія з її неймовірними ресурсами, людським і промисловим капіталом, змушена захищатись від українського контрнаступу. А Україна, яка в перші дні опинилась фактично сам на сам з таким величезним ворогом, 550-й день війни зустріла на чолі величезної антипутінської коаліції і є провайдером нового світового порядку. Що є тим фактором, що забезпечує такий феномен - синергія! Саме вона робить неможливе можливим. І навіть сьогодні ми не до кінця усвідомлюємо, на що здатна сила синергетичного об'єднання різних людей.

Якщо звернутись до Вікіпедії, то ми знайдемо, що «Синергія (грец. συνεργία - співпраця, сприяння, допомога, співучасть, спільність; від грец. σύν - разом, грец. ἔργον - справа, праця, робота, (воз)дія) – о поєднуючий (підсумовуючий) ефект взаємодії двох або більше факторів, що характеризується тим, що їхня дія суттєво перевершує ефект кожного окремого компонента у вигляді їх простої суми, емерджентність».

Якщо просто, то це, коли 1 + 1  це не 2, а 11. А один помножити на один складає від 111 до 1111.

Згадайте, коли вам необхідно було знайти певне рішення, вам, дійсно, спадали на думку непогані ідеї. Але коли ви збирались хоча б удвох, а ще краще вп'ятьох, то кількість ідей просто багатократно помножується і рішення знаходиться в рази крутіше.

У чому секрет, феномен такого явища? У множенні потенціалів кожного. Справа у тому, що об'єднуються люди з різним світоглядом, поглядами на речі, досвідом. І за рахунок так званого взаємозапилення (ментального взаємозапліднення) виникають найкращі ідеї і знаходяться найкращі рішення.

Мої співробітники знають, що я часто люблю думати в «полі  іншого». Це як? Спілкуючись із кимось, я часто отримую той самий синергетичний ефект. Наприклад, людина щось скаже, нехай навіть не в тему, але мене це наштовхує на новий свіжий погляд, думку, нове рішення тієї головоломки, яку я вирішую.

Погляньмо взагалі на феномен команди. Чим команда відрізняється від групи людей?

Ключові ознаки команди:

• Наявність загальної мети замість більшості індивідуальних.

• Відчуття спільності та довіри замість самотності та відчуження.

• Співпраця замість конкуренції.

• Робота на загальний результат, досягнення командних цілей та завдань організації.

• Творчість замість стереотипних дій.

• Конструктивна самореалізація замість “боротьби за виживання”.

• Ефект синергії замість можливості поодиноких ідей.

Я недаремно згадала раніше про братів Райт, адже це, дійсно, історія, яка немає аналогів. За перший пілотований політ йшло змагання між конкурентами зовсім різного рівня: Семюелем Ленглі та братами Райт.

У першого було все, як влучно пізніше скаже Саймон Сінек: «Він був кандидатом на успіх».

Він мав:

  • Зв’язки. 

Можливість залучити найкращі мізки того часу.

  • Гроші.

Міністерство оборони виділило йому 50 000 доларів на будівництво першого у світі літака.

  • Визнання. 

Журналісти з «Нью-Йорк Таймс» супроводжували весь процес реалізації проекту та чекали на можливість першими розповісти про його тріумф.

У братів Райт були:

  • Фінансові проблеми. 

Вони важко зводили дебет із кредитом від доходів свого магазину, який продавав велосипеди.

  • Низький кадровий потенціал. 

На них працювали друзі-ентузіасти та робили це, по суті, за ідею.

І при цьому вони мріяли змінити світ, вірили в це, і люди, котрі були їх однодумцями. Вони разом створили справжню командну синергію. 

А Ленглі так і не зміг побудувати справжню команду  і програв. 

Ленглі просто хотів бути першим, і тому після декількох невдалих спроб відмовився від свого наміру. А брати Райт та їх однодумці мріяли підкорити небо, тому, навіть розбиваючись вщент, робили чергову спробу, доки вона не стала вдалою.

В одній із наступних публікацій я поділюсь з вами думками, що власне дозволяє створити таку синергію. Поки скажу, що це розуміння кожного члена команди «НАВІЩО?» він це робить та “КУДИ ВОНИ РУХАЮТЬСЯ РАЗОМ?”.

Сьогодні час глобальних змін. Ми, українці, ведемо боротьбу з дуже жорстоким, сильним та підступним ворогом. Та наша синергія творить неймовірні дива, доводячи всьому світу, що сила командної єдності та гідності утворює справжню синергію і не має меж. Це захоплює інших в усьому світі об'єднуватися навколо нас.

Синергія – це справжня суперсила. Для високої ефективності потрібно бути на крок попереду цих змін, навіть очолювати їх, а ще краще задавати нові тренди. Для цього, дійсно, потрібні залучення, натхнення, єднання, причетність, довіра, взаїмодія, партнерство, співтворчість, повага, співучасть і т.д. Отже, сьогодні час високоєффективних команд.

Синергії вашому бізнесу на шляху до успіху! І всім нам перемоги!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]