Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2024 11:55

Кризовий HR: як зберегти команду під час війни

Експерт з чоловічого стилю, засновник та дизайнер fashion-бренду Andreas Moskin

Одну із ключових ролей у кризові часи відіграють ефективно налаштовані HR-процеси.

Війна в Україні триває вже десять років. За цей час вітчизняна бізнес-індустрія здобула колосальний досвід - вона стала гнучкішою та більш адаптивною. А з початком повномасштабного вторгнення ми зрозуміли, що за потреби можемо робити неможливе. Багато компаній не просто вистояли у “темні часи”, а й масштабуються та суттєво збільшили свої прибутки, порівняно із попередніми роками. Одну із ключових ролей у досягненні таких високих результатів у кризові часи відіграють ефективно налаштовані HR-процеси. 

Саме під час війни, як ніколи раніше, стає зрозуміло, що основа будь-якого бізнесу - це люди. По суті, перші місяці повномасштабного вторгнення стали лакмусовим папірцем для оцінки якості корпоративного HR, адже працівники, які до 24 лютого відчували дискомфорт як у фінансовому, так і суто психологічному плані, дуже швидко пішли з компанії. Це питання безпеки та гарантій, яке життєво важливе не лише під час війни, а й у мирний час. Відтак, якщо ви хочете зберегти сильний колектив сьогодні, необхідно зосередитися на безпекових гарантіях своїх працівників та підтримці їхнього work/war balance. 

Утім перед тим, як говорити про організацію HR-процесів під час війни, варто розпочати із базового етапу рекрутингу. Зрозуміло, що тут ми зазвичай відштовхуємося від навичок та вмінь кандидата, при тому більше уваги приділяємо hard skills, які швидко можуть закрити поточні процеси компанії. Хоча дуже важливо звернути увагу на те, як цінності кандидата резонують із цінностями компанії, і це не завжди про hard skills. Для цього в компанії обов'язково повинен бути брендбук із чітко сформульованими місією, філософією та цінностями. І не потрібно забувати про глибинне інтерв’ю із кандидатом, хоча найкраще, коли у вас є ресурс на серію таких інтерв’ю, щоб максимально точно збагнути цінності та потенціал кандидата. Зазвичай тут йдеться про доволі тонкі речі, які неможливо кількісно вписати у будь-яку стратегію. Проте, якщо між працівником та компанією відбувся match на емоційному та ціннісному рівні, то навіть під час кризи вам вдасться налагодити якісну співпрацю. Тут треба розуміти, що так званий match може відбутися навіть із не найбільш кваліфікованим фахівцем, проте його цінність буде куди вища, якщо він зростатиме всередині компанії. Натомість готовий висококваліфікований працівник може вимагати не завжди адекватних умов співпраці та є висока ймовірність, що він не буде “відчувати” компанію. 

Отож насамперед переконайтеся, що ваша команда сповідає спільні цінності та мету, і якщо це справді відповідає дійсності, тоді піклуйтеся про те, щоб про них не забували. Адже, як показує практика, саме ці, на перший погляд, ідеалістичні речі зберігають цілісність компанії та вектор її розвитку. Тут йдеться про колосальну роботу всього колективу, проте основний акцент - на ключових особах компанії (власники та уся керівна ланка). Саме вони задають тональність та атмосферу колективу. Тому більше комунікуйте наживо, частіше проводьте тімбілдінги, навчайтеся разом, просто будьте ближчі один з одним. Найкраще у такому випадку разом взятися за спільний благодійний проєкт чи волонтерську ініціативу. Це не лише покращить клімат всередині компанії, а й принесе користь суспільству. Більше того, така активність може стати психологічною підтримкою когось із колег, адже ми всі по-різному сприймаємо досвід війни - одним вдається абстрагуватися, інші щодня живуть у стресі. Зрештою, можна навіть подбати про окремі активності, які покликані знизити рівень стресу, або навпаки підвищити рівень усвідомленості працівника. Це може бути арт-терапія, відвідування дитячого будинку чи спільний перегляд документального фільму. 

Далі слід продумати альтернативні формати роботи команди, адже під час воєнного стану трапляються будь-які непередбачувані обставини, до яких треба бути готовими. По-перше, варто заздалегідь підготувати працівників до онлайн-формату роботи, якщо йдеться про офіс, - продумайте механізм переходу на новий формат, переконайтеся, що усі працівники матимуть вихід в інтернет та обладнання, і якщо у вас досі немає платформи для трекінгу робочих годин та завдань, то обов'язково подбайте про таке програмне забезпечення. З іншого боку, подбайте про альтернативні джерела енергії, особливо, якщо у вас виробничі потужності. І, звісно, must have нашої нової реальності - це доступне укриття неподалік, а також постійне нагадування про нього. Людське життя - понад усе. 

Benefit Kit - це ще один універсальний must have будь-якої прогресивної компанії сьогодення, проте в кризовий період працівники надзвичайно чутливі до змін корпоративних бонусів. Це дуже потужний сигнал для фахівця, що його цінують, особливо в непростий час. Власне, так ви виховуєте лояльного гравця команди, який залишиться із вами надовго. Наприклад, до бонусів можна додати курси із довоєнної підготовки цивільних чи першої медичної допомоги. Загалом дуже важливо, щоб позиції вашого Benefit були релевантні, як на особистому рівні вашого працівника, так і на суспільному. Однак перед тим, як переглядати Benefit kit, переконайтеся, що ви забезпечили базові фінансові гарантії вашої команди - це необхідний базис в будь-який час. При формулюванні будь-якої фінансової стратегії, ваші резерви повинні передбачати можливість виплати зарплати працівникам принаймні на два місяці вперед. Звільняти працівників “тут і тепер” без попередження - це невиправний удар по бренду роботодавця, а надто в часі війни. Врешті-решт, якщо ви маєте сумніви щодо запасу міцності вашого бізнесу, то принаймні чесно комунікувати ситуацію із працівниками. Прозоре та довірливе спілкування - завжди вигідне вкладення у майбутнє. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]