Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2023 13:59

Постачання електричної енергії на окуповані точки. Як бути Постачальнику?

Адвокат Devoso law firm

Воєнні дії на території Української держави спричинили чимало проблем, зокрема і у сфері енергетики. Невирішеним є питання щодо розрахунків за електричну енергію на окупованих територіях.

У статті ми порушуємо наступні питання:

• Як визначаються обсяги споживання електричної енергії на окупованих територіях?
• Чи можна відключити Споживача, який має окуповані точки?
• Чи може Постачальник перекинути проблемного Споживача на ПОН?
• Як Постачальнику мінімізувати ризики? 

До введення воєнного стану облік спожитої електричної енергії за договором про постачання електричної енергії споживачу здійснювався за наступною схемою: 

Споживач надавав Постачальнику прогнозовані обсяги, які могли коригуватися по завершенню розрахункового місяця. Реєстр з остаточними обсягами електричної енергії по кожному споживачу Постачальник отримував від ОСР, які останній передавав НЕК «УКРЕНЕРГО». 

Звіряння фактичного обсягу спожитої електричної енергії проводилося шляхом повідомлення Споживачем Постачальнику фактичного обсягу спожитої електричної енергії в розрахунковому місяці у спосіб, визначений договором, та співставлення Постачальником таких даних з отриманими фактичними показами засобів вимірювання за даними адміністратора комерційного обліку. 

Після чого Постачальник складав акт прийому-передачі електричної енергії керуючись даними наданими адміністратором комерційного обліку (НЕК «УКРЕНЕРГО») (п. 4.3 ПРРЕЕ). 

Таким чином, Постачальник самостійно не приймав рішень щодо коригування чи зміни показів лічильника Споживача, а лише проводив відповідні нарахування за спожиту електричну енергію по завершенню розрахункового місяця. 

Як визначаються обсяги споживання електричної енергії на окупованих територіях? 

13 квітня 2022 року Міненерго було прийнято Наказ №148 про врегулювання питань щодо постачання електричної енергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії у період дії в Україні воєнного стану (надалі – Наказ). 

Постачальник так само як і до початку воєнних дій формує рахунки та акти прийому-передачі електричної енергії за спожиту електричну енергію на підставі даних адміністратора комерційного обліку, але розрахунок обсягів на окупованих точках ОСР здійснює тепер на підставі положень Наказу.  

Так у пункті 9 Наказу передбачено як визначаються обсяги споживання електричної енергії на територіях, на яких ведуться бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях визначаються. 

Тобто у разі, якщо доступ до лічильників у Споживача відсутній, обсяг споживання електричної енергії розраховується наступним чином: у порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку електричної енергії, для кожної категорії споживачів (побутові, малі непобутові, інші непобутові) за їх середньодобовим споживанням в аналогічному періоді попереднього року із застосуванням коефіцієнта приросту/зниження споживання електричної енергії, розрахованого для відповідного періоду та території ліцензованої діяльності оператора системи, що здійснюють розподіл електричної енергії відповідному споживачу. 

Так, ОСР розраховує обсяги споживання по окупованих точках як середньодобове споживання в аналогічному періоді попереднього року, в той же час Споживач зазначає, що споживання на окупованих територіях не здійснюється, відтак при здійсненні розрахунку обсягів споживання за місяць по таких точках не повинен обліковуватися. 

З урахуванням вищезазначеного, ОСР нараховує Постачальнику по окупованим точкам Споживача середньодобові обсяги, по яких перевірити реальність обсягів споживання неможливо. Таким чином, Постачальник опиняється в невигідному становищі через поступове збільшення дебіторської заборгованості, яку Споживач відмовляється добровільно погашати.   

Чи можна відключити Споживача, який має окуповані точки? 

Відповідь на це питання є доволі неоднозначною. 

Так, дійсно Постачальник може звернутися до Споживача/військової адміністрації на адміністративний території розташування об’єкта Споживача із зверненням щодо необхідності відключення від електроживлення об’єктів, що можуть бути використані державою-агресором в порядку п.п.1) п.8 Наказу. 

Військова адміністрація, як правило, погоджує відключення таких точок від електроживлення та доводить таке рішення до відома ОСР. В той же час, ОСР може відмовити у відключенні, якщо при здійсненні дій спрямованих на відключення наявна загроза життю працівників ОСР посилаючись на абз.2 п.п. 1) п.8 Наказу. 

Отже, Постачальник може звернутися щодо відключення такого Споживача, однак 100% гарантії, що такий Споживач буде відключений немає. 

Чи може Постачальник перекинути проблемного Споживача на ПОН? 

За наявності боргу в розмірі більшому ніж вартість електричної енергії, спожитої протягом двох попередніх місяців, електропостачальник (крім постачальника універсальних послуг та постачальника "останньої надії") має право розірвати договір про постачання електричної енергії згідно з його умовами, якщо інше не передбачено умовами договору (комерційною пропозицією) (абз. 11 пункту 3.1.6. ПРРЕЕ). 

У разі закінчення строку дії договору про постачання електричної енергії або дострокового його розірвання (за ініціативою електропостачальника) електропостачальник не пізніше ніж за 20 календарних днів до передбачуваного дня припинення дії договору та постачання електричної енергії повинен повідомити про це споживача, відповідного (відповідних) оператора (операторів) системи та постачальника "останньої надії", на території діяльності якого розташовані електроустановки такого споживача, із зазначенням дати припинення постачання електричної енергії споживачу (п. 3.2.15 ПРРЕЕ). 

Тобто у разі якщо заборгованість Споживача перевищує вартість електричної енергії, спожитої ним протягом двох попередніх місяців, Постачальник може розірвати договір попередньо повідомивши про це (виняток серед правила становить розірвання за згодою сторін або якщо закінчився строк дії договору). 

Однак тут теж є своє АЛЕ. На своєму веб-сайті ПОН зазначає, що ним не здійснюється постачання за окупованими точками. 

Таким чином, ПОН теж може відмовитися брати до себе Споживачів у яких є окуповані точки. 

Як Постачальнику мінімізувати ризики? 

Отже, підрезюмуємо які інструменти впливу наявні у Постачальника щодо Споживачів, які мають точки на окупованих територіях та відмовляються здійснювати розрахунки за них:

1. Звернення безпосередньо до Споживача із проханням добровільно погасити заборгованість.

2. Звернення із запитом до Споживача та/або військової адміністрації з проханням відключити від живлення окуповані точки.

3. Після отримання рішення військової адміністрації про відключення точок звернутися до ОСР.

4. У випадку коли загальна заборгованість Споживача перевищує суму спожитої електричної енергії протягом останніх двох місяців, Постачальник може скористатися можливістю розірвати договір та відправити споживача на ПОН.

5. Звернення до НКРЕКП/Міненерго з проханням внести зміни до Наказу в порядку ст. 17 Закону України «Про НКРЕКП».   

Оскільки Постачальник не може проконтролювати на чию користь постачається (або тільки нараховується) електрична енергія по той бік лінії фронту (на окупованих територіях), рекомендуємо відправити всі вищезазначені запити. Адже, звернення із запитами до вищевказаних структур буде доказом відсутності вини у діях Постачальника щодо постачання електричної енергії на окуповані території та допоможе уникнути неприємних розмов з правоохоронними органами у майбутньому 

Отже, чи потребує змін п.п.2 п.9 Наказу? 

Однозначно пункт, за яким обсяг спожитої електроенергії на окупованих територіях у разі неможливості доступу до лічильників буде обраховуватися за середньодобовим споживанням споживача в аналогічному періоді з попереднього року із застосуванням коефіцієнта приросту/зниження споживання електроенергії, потребує вдосконалення. Адже перекидання відповідальності з одної структури на іншу ніяк не допомагає Постачальникам вирішити проблему збільшення заборгованості Споживачів, що мають точки на окупованих територіях. 

Відтак пропонуємо всім Постачальникам скооперуватися в цьому питанні та звернутися до Міненерго та НКРЕКП з пропозицією внести зміни до Наказу, а саме додати пункт, в якому зазначити наступне: 

«Постачальники звільняються від відповідальності за постачання електричної енергії та зупинення розрахунків за договорами постачання електричної енергії споживачу за обсягами спожитої електричної енергії, що нараховані ОСР в порядку, передбаченому абз. 4 п.п.2 п. 9 Наказу, за точками комерційного обліку, розташованими на тимчасово окупованих територіях України, перелік яких визначений Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, протягом усього періоду дії воєнного стану з 24 лютого 2022 року, у разі неможливості відключення таких точок від споживання у випадках і у спосіб, передбачених цим  Положенням».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]