Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2022 20:31

Фінансовий ленд-ліз Україні це вигідно

Політконсультант. Президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"

Переможе Україна, економічно виграє вільний світ. В це треба інвестувати.

Що таке перемога України? Це не тільки перемога демократичного світу, над автократичним. Це також перемога нової світової економіки з фокусом на зелений курс та новітні технології – перемога прогресу над регресом. Перемога України – це надзвичайно цікавий проект, з якого буде формуватися нова економіка світу, якій не буде заважати ресурсо-корумпований якір рф.  В такий проект треба інвестувати більш значною допомогою Україні. І не тільки озброєнням, а – фінансово. Віт такого інвестиційного проекту виграє світ.

Зараз московська пропаганда акцентує увагу на тому, що «рано чи пізно» ресурси та сили України вичерпаються, а тому їхня перемога «неминуча». Вони говорять і про демографічні, і економічні потенціали. В яких вони перемагають. 

Але захід має розуміти, що має бути тилом для України і долучити до нас своїми потенціалами.  Це стратегічно розумно і вигідно.

Бо, якщо рф переможе і Україна стане частиною нової імперії, а імперія без України неможлива, то це стане великою загрозою та проблемою для всього світу.

Чому?

Всі вже побачили, як воюють українці. В імперії, ядро збройних сил буде сформовано українцями. Це велична потуга.  І постійна загроза.

Всі вже пригадали, що Україна житниця Європи. Та й не тільки, бо із-за блокування рф українського збіжжя в портах   може виникнути голод в багатьох країнах світу, та світова продовольча криза.  Якщо Україна стане частиною імперії, то продовольчий тероризм буде постійною загрозою для світу.

Україна має значні природні ресурси та фантастичних фахівців. Ми всі бачимо наслідки енергетичного тероризму в Європі. Таких проблем буде більше. Уряди країн вільного світу будуть мати постійну проблему із цінами на газ, бензин та інші енергоресурси.

Україна показала приклад цифрового дива. Багато українців переселенців в ЄС дорікають європейцям на цифрову відсталість та паперову бюрократію, даючи в приклад нашу ДІЯ та інші звиклі для українців зручності у різних сервісах.  Якщо Україна стає частиною імперії, всі цифрові фахівці стануть частиною кібервійск імперії, яка буде вести постійні кібервійни зі світом.  Недарма сьогодні ми чуємо вислів – Перша світова кібервійна.

Список можливих жахів можна продовжувати.

Є очевидна необхідність для світу в тому, щоби Україна перемогла. В це потрібно інвестувати.

Україні потрібні окрім ще більшого озброєння, про що постійно наголошує Президент Зеленський , набагато більше економічної підтримки. Економічна підтримка має бути грандіозна – але це – інвестиція в безпеку світу, та принципову нову технологічну зелену економіку. Банальний список сьогодення для забезпечення нетривіальної мети вище може включати, але не обмежуватися, такими пунктами:

Щомісячний декілька мільярдний внесок для підтримання бюджету України, в якому також є стаття зарплат та виплат нашим військовим;  

Реструктуризація державного боргу України, якщо не повне чи значне списання;

Підтримка курсу гривні та золотовалютних резервів;

Надання спеціальних бюджетів для забезпечення енергоресурсами України також для проходження зимово-опалювальних сезонів;

Списання в цьому контексті боргів Нафтогазу;

Закріплення за регіонами, містами та містечками України окремих країн та регіонів для реалізації програм рікавері під час війни та відбудови після війни. Лугано має насичитися реальними справами;

Приватизація має стати повсюдною. Західні партнери мають стати тими найдійними інвесторами, які забезпечать перехід української економіки швидко в нову технологічну зелену економіку;

Іпотека має стати такою ж доступною, як і для американців та європейців. Держава та НБУ могли би укласти угоди про гарантії з міжнародними банками та світовим банком  задля допомоги українцям, які втратили житло, отримати його якнайшвидше. Така програма також має допомагати отримати житло військовим, працівникам бюджетної сфери. 

Звісно, держава Україна має розробити та впровадити сучасну податкову рефомру.  Податкова система має бути цікавою для українців та громадян і компаній інших країн. Ми маємо залучати якомога більше платників податків. Для них треба створити абсолютно комфортні і відповідальні умови, коли держава не «кошмарить» бізнес, але надає сервіс і контролює. Але всі платники податків мають розуміти дисциплінованість та справедливі санкції за порушення податкової дисципліни.   

Україна потребує фінансового ленд-лізу.  Це є та інвестиція, від якої виграє весь цивілізований світ, що в результаті нашої спільної перемоги сформує новий світопорядок, більш прогнозований і безпечний. А також – більш людяний і сильний.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]