Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2020 16:54

Рік після інавгурації

Політтехнолог, експерт Українського Центру суспільного розвитку

Власне пресконференція президента Володимира Зеленського – це старт кампанії до місцевих виборів його політичної сили під приводом річниці інавгурації.

Пресконференцію президент провів для себе вдало і досяг цілей, які мав би поставити перед собою. Насамперед він вільно оперував фактами та цифрами, як людина компетентна у тих питаннях, про які говорить. Пресконференція на свіжому повітрі, президент відкритий і здається йому стало легше говорити про поточні проблеми. Єдине питання, яке  роздратування Володимира Зеленського стосувалось  «кумів та друзів президента». Очільник держави дійсно має серйозні кадрові проблеми. Тому. Питання по справі вбивства журналіста Шеремета стало найскладнішим для президента.

Президент розповів про те, що досі не виплачена у більшості областей платню медикам, які працюють із коронавірусними хворими ще за березень. Чомусь держава має докладати зусилля виплатити кошти, які перерахувала місцевим органам влади. Президент зарахував собі у залік будівництво доріг, з якою є проблеми із наповненням коштами фонд будівництва доріг. Як досягнення президент визначив програму доступних кредитів під 5-7-9%, яка задекларована, але за фактом не працює і ці кошти майже неможливо  отримати. Президент обіцяє цього року, що кожен українець зможе отримати іпотеку під 10%, але це поки що план і президент визнає складність реалізації цієї програми через некеровану поведінку українських банків.

В той же час президент мляво говорив про подолання бідності в країні. ЮНІСЕФ вважає, що в Україні 6 млн людей опиняться поза межею бідності. Однак президент чомусь вважає, що ця міжнародна організація має зважати на українські економічні стандарти, а тому кількість бідних в країні значно менша, а уряд докладає максимальних зусиль в цьому напрямку. Звичайно президент мав би сконцентруватись на цьому питанні. Тим більше, що по завершенні карантину боротьба із бідністю та створення робочих місць буде темою, яка найбільше хвилюватиме українців.

Важливі питання, які торкнувся президент є ситуація на окупованих територіях. Насамперед президент визнав, що швидкого миру не буде. Однак, президент обмовився, що на неконтрольованих територіях надскладна ситуація із смертністю на коронавірус і він знає реальну статистику. Гадаю суспільству важливо знати реальну ситуацію на окупованому Донбасі. Але й Володимир Зеленський наголосив, що окуповані території отримують воду з України і не платять за неї. Думаю президент має розуміти, що кожен споживач комунальних послуг в Україні поставить собі питання чому він має платити, а окупована територія ні, але цю послугу отримує.

Дивно, але президент Зеленський під час пресконференції заявив, що народ обрав його як менше зло з того, що людям треба було робити вибір між ним та Петром Порошенком.

Але наступний рік Володимира Зеленського це ще більші проблеми ніж попередні. І вони мають назву економічна криза та місцеві вибори. Команді президента прийдеться докласти титанічних зусиль аби знайти рішення, які не вестимуть президента до відставки, а країну до прірви.

Президент Зеленський досі намагається шукати прості рішення складних питань. Іноді це спрацьовує, але найчастіше призводить до накопичення проблем, які могли б і не виникати. І як не дивно це і є найбільше досягнення президента.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]