Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.11.2022 13:41

Медитація: як вчителю не вигорати на роботі

Радниця з побудови миру у Всеукраїнському експерименті за підтримки МОН "Мирна школа", тренерка з медіації та вирішення конфліктів

Техніка mindfulness як спосіб тримати свої емоції під контролем.

Робота вчителя — це велика відповідальність і часто дуже складна ноша з точки зору емоцій. З одного боку, саме з вчителем діти проводять більшість свого часу в школі. Відповідно його поведінка та реакції впливають на поведінку учнів. Саме вчитель може бути прикладом позитивної, дружньої поведінки та мотивувати дітей бути толерантними та підтримувати одне одного.

Однак інколи це буває важко. Адже емоційний інтелект дітей ще перебуває у процесі розвитку. Тому працювати з ними може бути складно. Вирішувати конфлікти в класі допомагають спеціальні інструменти, зокрема відновна бесіда і час у колі. Проте навіть вони не убезпечують вчителя від впливу, який ці конфлікти можуть мати на його самопочуття та емоції. 

Майндфулнес

Захистити вчителя від емоційного вигорання може практика mindfulness (емоційної уважності), яку активно застосовують за кордоном, поступово вона захоплює й наше суспільство.

Майндфулнес — це потужний інструмент, що допомагає розуміти власні думки, емоції та дії в момент їх виникнення, та брати їх під свій контроль, уникаючи автоматичних реакцій. Це медитація, яку можна практикувати як вдома на самоті, так і в моменти, коли емоційна стабілізація вкрай необхідна.

Ранкова медитація займає 15-20 хвилин щодня та допомагає боротися зі стресом, болем, підвищує концентрацію, увагу та наповнює енергією на весь день. Окрім цього, медитація покращує стосунки, підвищує креативність та імунітет, а також збільшує тривалість життя. 

Як же навчитися медитації майндфулнес?

Для цього потрібно лише слідувати трьом простим крокам:

1. Сядьте в тихому спокійному місці.

2. Закрийте очі.

3. Сконцентруйтеся на власному диханні або повторюйте один звук\слово.

Кожного разу, коли відчуваєте, що ваша свідомість мандрує думками, повертайтеся до концентрації на диханні або звуці\слові. 
Продовжуйте протягом 15 хвилин. Для зручності, можна використовувати будильник або спеціальні додатки на вашому телефоні. 

На початку може бути складно, проте з кожним разом практика буде все простішою.

Щоденне використання майндфулнес допоможе вчителю бути більш врівноваженим під час занять, не керуватися емоціями та менше втомлюватися. 

Як застосувати майнфулнес під час конфлікту

Щоденна практика медитації допоможе навчитися також інакше реагувати на конфліктні ситуації. 

Якщо ви відчуваєте наплив негативних емоцій під час конфлікту з учнем або колегою, або ж ви стали спостерігачем конфлікту і не можете реагувати на це спокійно — насамперед, зупиніться і не реагуйте відразу. Дайте собі можливість заспокоїтись, зробіть кілька глибоких вдихів, сконцентруйтеся на диханні та запитайте себе «Як найкраще я можу відреагувати, щоб вирішити ситуацію мирно?». 

Пам’ятайте, що кожен конфлікт є не лише загрозою, але і потужним інструментом та можливістю змінити ситуацію. Але для цього необхідно бути в моменті тут і зараз та уникати автоматичних негативних реакцій, керуватися власним свідомим підходом, а не негативними емоціями.

Перетворити конфлікт з загрози на можливість допомагають цінності, з якими ви підходите до його вирішення. Трохи турботи та довіри допоможуть не лише залагодити непорозуміння, але й зберегти вашу емоційну стабільність.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]