Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.07.2024 10:56

Електробезпека для бізнесу: гайд

Менеджер з маркетингу компанії EATON Україна

Експертний гайд з електробезпеки, який буде корисним для будь-якого бізнесу.

Безпека низьковольтного обладнання

Коли ми говоримо про електричні системи, у першу чергу звертаємо увагу на безпеку обладнання та людей. Виникнення аварійних випадків на електроустаткуванні завжди несе негативні наслідки: пошкодження пристроїв, зупинка технологічних процесів, втрата готової продукції та сировини, загроза здоров’ю людей тощо. У будь-якому разі уникнення проблем з безпекою на електрообладнанні значно поліпшує результат роботи підприємства.

Почнемо з основ. Для живлення більшості промислових та комерційних споживачів використовуються мережі 0,4 кВ (рідко зустрічаються мережі 0,69 кВ). Саме клас напруги визначає вимоги до безпечної побудови та експлуатації електрообладнання. Також клас напруги буде визначати стандарти та нормативні документи, які застосовуються до цього обладнання. В Україні діють нормативні документи, які залишились з радянських часів: ПБЕЕС, ПТЕЕС та ПУЕ. Їх положення є обов’язковими при складанні будь-якого електрообладнання.

Стандарти безпеки

Тепер до стандартів, які в нас ще не є обов’язковими. Найбільшу увагу заслуговує європейський стандарт EN 61439. Це стандарт, напряму присвячений вимогам до безпеки розподільчих пристроїв низької напруги. Він регламентує побудову, вимоги до випробування, перелік обов’язкового обладнання тощо. Зазвичай, без підтвердження відповідності цьому стандарту в Європі неможливо ввести в експлуатацію розподільчий пристрій.

А тепер логічне запитання: навіщо нам відповідати цьому стандарту?

Переваги відповідності стандарту EN 61439

Перш за все, це впевненість, що навіть у разі виникнення аварійного випадку, розподільчий пристрій не буде фатально пошкоджено. Ремонту буде потребувати тільки та ділянка, яка вийшла з ладу. Усе інше устаткування розподільчого пристрою буде продовжувати працювати, а підприємство не буде втрачати прибутки, пов’язані з зупинкою. 

Основні технічні вимоги стандарту EN 61439

Технічні вимоги стандарту стосуються перш за все таких характеристик розподільчого пристрою:

  • Товщина металу каркаса розподільчого пристрою.
  • Товщина стінок та перепон розподільчого пристрою.
  • Кількість тримачів шини, залежно від її перетину.
  • Тип шини, залежно від ділянки (гнучка з ізоляцією або відкрита).
  • Відповідність автоматичних вимикачів стандарту безпеки низьковольтного обладнання.
  • Вимоги до вентиляції.

Наслідки аварій на розподільчих пристроях

Аварії на розподільчих пристроях можуть мати серйозні наслідки для електричних мереж, обладнання та співробітників. До основних наслідків належать:

  • Відключення електропостачання: Аварії можуть призвести до масштабних відключень електроенергії, що може паралізувати роботу промислових підприємств, комерційних об'єктів та житлових будинків.
  • Пошкодження обладнання: Аварії часто спричиняють значні пошкодження розподільчих пристроїв та іншого електричного обладнання, що може вимагати дорогого ремонту або заміни.
  • Пожежі: Несправності в розподільчих пристроях можуть викликати пожежі, які загрожують не лише матеріальними збитками, але й життю людей.
  • Травми та загибель людей: Електричні аварії можуть призвести до серйозних травм або навіть загибелі людей, які перебувають поблизу аварійного обладнання.
  • Економічні збитки: Зупинка виробництва, пошкодження обладнання та інфраструктури можуть призвести до значних економічних втрат для підприємств та суспільства в цілому.

Цей стандарт є досить об’ємним, що робить його вивчення тривалою справою. 

Тема безпеки є основною, але не є єдиною метою кампанії, яку ми наразі проводимо. У наступних матеріалах ми будемо розповідати про найсучасніші рішення з захисту персоналу від ураження електричним струмом, розглянемо сучасні рішення з діагностування як окремих частин, так і всього розподільчого пристрою в цілому. А також розберемо тему енергоменеджменту, впровадження якого в Україні є критичним питанням.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи