Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.12.2021 17:38

Ноутбук кожному вчителю

Аналітик Transparency International Ukraine

Як вчителям купують ноутбуки в Prozorro після корупційного скандалу.

Пандемія COVID-19 триває вже другий рік, що суттєво вплинуло на стиль життя у всьому світі. Якщо раніше в Україні дистанційно вчилися хіба окремі маленькі приватні школи, тепер це повсякденна практика в усій країні. 

Раптовий перехід на дистанційку через пандемію COVID-19 вплинув і на якість освіти. Щонайменше для 55% шкіл віддалене навчання стало проблемою, бо вчителі ніколи раніше викладали через екран. Їм довелося самотужки розбиратися в нових форматах навчання: налаштовувати Zoom, Kahoot, Google Classroom та ще купу інших платформ. 

Однак навіть якщо вчитель знав, що робити, у нього могло просто не бути для цього умов. Щоб навчати дітей віддалено, потрібні щонайменше ноутбук та інтернет. Водночас майже 2/3 освітян і учнів не мали необхідного обладнання вдома, а 1/2 вказали на повільний інтернет. Вести уроки із пустого кабінету в школі — для багатьох теж не варіант. Адже 40% шкіл, переважно розташованих у селах або малих містах, не мають доступу до швидкісного інтернету. 

Ноутбук кожному вчителю

Щоб хоча б частково вирішити проблему з дистанційним навчанням, держава почала закуповувати ноутбуки для вчителів. За даними Мінцифри вони потрібні понад 106 тисячам освітян.  Найбільше ноутбуків потребують вчителі Львівської – 10 885, Закарпатської – 7 469, Івано-Франківської – 7 347 і Тернопільської – 6 055 областей.

У 2021 році на ноутбуки з державного бюджету виділили субвенцію у 980 млн грн. Ці гроші використовують на засадах співфінансування. Наприклад, cубвенція бере на себе 95% витрат для гірських населених пунктів, а ще 5% має покрити місцевий бюджет. Для Києва та міст із населенням 40+ тис. осіб — 70% за рахунок субвенції і 30% за рахунок місцевих бюджетів. Подібні вартісні закупівлі водночас дуже ризикові.

“Махінацій на держзакупівлях техніки у сфері освіти вистачає. Наприклад, створення особливих вимог до комп’ютерів, які може виконати лише один постачальник техніки, або прописування певних програм у технічну документацію (е-підручників чи систем управління навчанням). Це дозволяє максимально збільшити вартість комп’ютерів, що також усуває конкурентів під час торгів,”  про це в колонці для УП.Життя писав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Тому щоб запобігти корупції і закупівлі неякісної техніки, МОН прописало чіткі вимоги до комп’ютерів. А також надало спільні рекомендації до тендерних вимог, де зокрема встановлена очікувана вартість одного ноутбука — 20 тис. грн. 

Ситуація з закупівлею ноутбуків 

Планувалося, що тендери мають оголосити в липні-серпні, і вже до кінця 2021 року ноутбуки будуть у вчителів. За нашими підрахунками, на кінець листопада в Prozorro встигли придбати 38 827 ноутбуків на 695 млн грн. Найбільше їх закупили в Дніпропетровській області — 5296 на 96,4 млн грн, Одеській — 4134 на 70,7 млн грн та Київській — 3886 на 67,7 млн грн. 

натисніть на зображення для його збільшення

За даними Мінцифри, станом на 24 листопада 14 642 вчителів з 8 областей вже отримали закуплені ноутбуки. Попри те, що не в усіх областях вже підписали договори, перші тендери оголосили усюди.

Які ноутбуки купують

Для вчителів закуповують 5 моделей ноутбуків від 5 різних виробників, які підходять під вимоги МОН. Половина з них — HP 250 G8. Їх купили майже 20 тисяч. На другому місці Acer TravelMate ТP214-53. Ці ноутбуки становлять 27% від усіх придбаних. Третя за популярністю модель — Lenovo V14 G2 ITL. Такі ноутбуки купували для освітян Рівненської та Черкаської областей. Меншою популярністю користуються Dell Latitude 3510 та Impression 157 ES.

Схема, якій запобігла СБУ

13 вересня представники Мінцифри, Міносвіти та СБУ провели брифінг, на якому повідомили про організацію великої корупційної схеми на закупівлях ноутбуків для вчителів, що мало не коштувало державі 300 млн грн збитків. За словами т.в.о. начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, окремі особи хотіли організувати змову на тендерах на ноутбуки і представлялися людьми від Мінцифри. Вони ніби-то пропонували учасникам підвищити ціни на тендерах.

Сума афери становила б 30% від субвенції. Правоохоронці переговорили з учасниками ринку (це приблизно 30 ІТ компаній), розвіяли міф, що цю схему «кришує» Мінцифри, і сказали фірмам відмовитися від злочинних планів, поки не пізно. Очільник міністерства Михайло Федоров повідомив, що договори по всій країні направили на повторну експертизу, а субвенція не зупиняється.

Зниження цін на ноутбуки 

Після тривалої перевірки тендерів у листопаді в сімох областях України відразу після підписання договорів замовники з постачальниками уклали додаткові угоди. Ними ціни за один ноутбук зменшили на 3,6-8,5%. 

Наприклад, у найбільшому замовленні, від Дніпропетровської ОДА, на приблизно 106 млн грн визначилися з переможцем на початку вересня. Проте договір підписали лише 19 жовтня. Обидва лоти тендеру виграло ТОВ «Виробнича фірма «Сервіс», яке запропонувало знижку у 1% від очікуваної вартості.  

Угоду уклали так пізно, оскільки Мінцифри проводили повторну експертизу проєкту. Саме так відповів замовник на запит Держаудитслужби, коли вона перевіряла закупівлю.  Одночасно з основним договором оприлюднили й додаткову угоду на зниження ціни ноутбуків HP 250 G8 на 8%.

ТОВ «Виробнича фірма «Сервіс» заснували в Дніпрі ще у 1998 році. Одним з її співвласників зазначений Геннадій Машинсон, який з 2018 року на громадських засадах є радником мера Дніпра Бориса Філатова.  За останні 5 років компанія отримала в Prozorro підрядів на 509 млн грн. Основний замовник – Дніпровська міськрада. 

Така ситуація була і в Одеській області на другому найдорожчому тендері в країні. Для вчителів купували 4,1 тис. ноутбуків, стартова сума торгів — 82,8 млн грн. На аукціоні на початку жовтня виграло ТОВ «Еменс» з пропозицією у 77,6 млн грн. Компанія була готова продати ноутбуки Acer TravelMate ТP214-53 по 18,8 тис. грн за один. Однак 12 листопада, одночасно з основним договором, замовник з постачальником уклали додаткову угоду. Вона зменшила ціну одного ноутбука до 17,2 тис. грн – на 8,5%. ТОВ «Еменс» заснована в Києві у листопаді 2018 року, належить Наталі Чеченій-Дмитренко, вона ж компанією і керує. 

Знижували ціни і в Чернівцях. Там у ТОВ «БМС Техно» придбали 1450 ноутбуків за 29 млн грн. Фірма запропонувала модель HP 250 G8 за ціною 19,4 тис. грн. Договір разом з додатковою  угодою уклали 3 листопада, а ціна ноутбука знизилася до 18,7 тис. грн (3,6%). Київським «БМС Техно» володіють Сергій Баланюк, Сергій Волок та Тарас Шевченко (директор). Півтора року тому поліція розслідувала завищення цін на закупівлі ноутбуків для освітян Херсонської області в цієї компанії за 11,65 млн грн. 

Ціни також знижували в КіровоградськійЧернігівськійПолтавській і Волинській областях.

Щоб дозакупити та отримати ноутбуки для вчителів за цьогорічною субвенцією, залишився місяць. Спостерігати за прогресом можна на дашборді від Мінцифри. Однак навіть якщо кошти використають у повному обсязі, за один рік потребу закрити не вдасться. І крім як технікою, школи треба буде забезпечити швидким інтернетом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]