Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.11.2015 16:20

Знати і перемагати: як покращити інформування про АТО?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

З початком кремлівської авантюри в Сирії активність бойовиків на українському Донбасі знизилася. Однак війна ще далека до перемоги – як військової, так і інформаційної.

З початком кремлівської авантюри в Сирії активність бойовиків на українському Донбасі знизилася. Однак війна ще далека до перемоги – як військової, так і інформаційної. Більше того, низька інтенсивність силового протистояння актуалізує потребу коректного і грамотного інформаційного супроводу кризи.

Під час активних бойових дій проблема інформаційного забезпечення дещо полегшується фактором природного «відторгнення» ворогів суспільною свідомістю (однак треба пам’ятати, що це працює як для своїх», так і для «чужих»). Відтак, зусилля, спрямовані на вирішення завдань інформаційного супроводу конфлікту частково вирішуються без прямого втручання відповідальних за це інституцій.

Натомість перехід конфлікту до «замороженого» стану повертає увагу суспільства до важливих політичних і соціально-економічних проблем, пов’язаних з протистоянням. Тож важливість адекватного інформування громадян про заходи, які держава вживає для їх захисту та вигідного з точки зору національних інтересів розв’язання конфлікту, кардинально зростає.

Діючі норми сучасного українського законодавства не в змозі вирішити цю проблему – інформаційне забезпечення антитерористичних операцій зводиться виключно до обмежувальних заходів, в той час як успішне стратегування, в тому числі й в інформаційній сфері, потребує загальних напрямків, яких слід дотримуватися. 

За умов воєнного затишшя на перший план виходять проблеми пояснення громадськості політичного курсу країни, цілей та мотивів діяльності уряду в сфері врегулювання конфлікту і недопущення поширення його негативного впливу на територію країни. Це – наріжний камінь  інформаційного забезпечення; на ньому повинна базуватися робота системи інформування громадськості про війну.

При цьому очевидно, що в рамках його виконання недостатньо буде просто повторювати, як мантру, певні тези або сентенції – це може спрацювати в часи активних бойових дій, однак з переходом конфлікту у затяжну фазу «замороження» загальне декларування курсу, цілей та мотивів державної політики повинно ставати максимально конкретним для того, щоб кожен громадянин чітко розумів, що і як саме робиться політичним і військовим керівництвом країни для остаточного вирішення ситуації.

Повинна існувати чітка і зрозуміла логіка дій, яка вкладалася б у публічно оголошений (і такий самий чіткий і зрозумілий) політичний курс, адекватно вмотивований і підпорядкований виконанню чітких завдань – і все це повинно доноситися до кожного громадянина в рамках інформаційного забезпечення АТО. Ба більше, аналогічна інформація повинна доноситися і до міжнародної аудиторії – це сприяло б забезпеченню вчасної і максимально повної практичної світової підтримки діям України. На жаль, нічого подібного ми не спостерігали навіть у найнебезпечніші та найтрагічніші часи військового протистояння на Сході Якщо «знати» справді означає «перемогти», то українське суспільство ще дуже далеке від перемоги…

Одним із найголовніших проблемних моментів Закону України «Про боротьбу з тероризмом», до речі, прямо списаного свого часу з відповідного російського закону (окрім кількох відмінностей в термінології) є його цілковита неефективність в частині інформаційного супроводу антитерористичної операції в такій формі у в такому вигляді, у якому вона проходить зараз на українському Донбасі.

Воєнне затишшя на Сході України черговий раз привертає увагу до відсутності належної системи інформаційного забезпечення війни проти російського агресора – і актуалізує ініціативи з правового врегулювання цієї проблеми.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]