Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2022 17:08

Нові особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Нещодавно набрала чинності Постанова КМУ  щодо особливостей проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування. 

Відтепер закупівлі можна буде проводити в системі Prozorro за новою процедурою. 

Слід зазначити, що значно розширюються рамки використання каталогів Prozorro Market.

Відповідно до Постанови, в системі Prozorro з'являється процедура відкритих торгів з особливостями. Процедура передбачає скорочення строків проведення повноцінних тендерів у Prozorro, що дозволить замовникам проходити закупівлі вдвічі швидше, ніж раніше.

Кабінет Міністрів України зняв низку обмежень, які впливали на успішність проведення торгів. Тендер в Prozorro може бути проведений з пропозицією лише від одного учасника (а не мінімум двох, як раніше), що має підвищити кількість успішних закупівель в електронній системі, залишаючи при цьому можливість для відкритої конкуренції на торгах.

Також, було знято обмеження щодо підняття ціни за одиницю закупівлі у 10 % в разі коливання цін на ринку. Вказане дає змогу не розривати договори в разі суттєвої зміни ціни на ринку та не проводити нові торги.

Крім того, Постанова дозволяє використовувати переваги Prozorro Market. Так, знімаються обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. 

Отже, закупівельники зможуть майже в необмеженій кількості купувати типові товари(пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. Такий крок має значно зменшити адміністративне навантаження на закупівельників.

Крім того, Постанов впроваджує нові пороги для обов'язкового здійснення закупівель у Prozorro. 

Для закупівель товарів і послуг відкриті торги з особливостями необхідно буде проводити, якщо вартість закупівель дорівнює або перевищує 100 тис. грн; для послуг з поточного ремонту - 200 тис. грн; робіт - 1,5 млн грн.

Використання відкритих процедур для більшого числа закупівель дасть змогу підвищити прозорість тендерів і конкуренцію на торгах, а отже допоможе більш ефективно витрачати бюджетні кошти під час воєнного стану.

Водночас проведення відкритих торгів за новою процедурою передбачає можливість для постачальників оскарження умов та результату тендера в Антимонопольному комітеті.

Постанова враховує особливості та обмеження проведення закупівель під час воєнного стану. 

Отже, залишає великий перелік підстав для укладання прямих договорів для нагальних та оборонних потреб: в такому випадку достатньо буде прозвітувати про укладений договір (від 50 тис. грн) у системі Prozorro. 

Чутливу інформацію про місце постачання чи місцезнаходження замовника та постачальника можна буде приховати. Також затверджується заборона на закупівлю товарів та послуг з постачальниками, пов'язаними з рф і білоруссю. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]