Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2021 17:25

Legal чек-лист для успішного руху від ідеї до реалізації стартапу

Керівник Южно-Української філії Arzinger, адвокат

Що треба враховувати коли починаєш шлях до unicorn'а, щоб потім не було боляце за втрачені роки.

Підсумовуючи мій виступ на Фестивалі ідей 2021 прагну поділитися чек-листом юридичних питань реалізації ідеї у стартап.

АЛЕ, замість епіграфу прочитайте цей пост.

Пам'ятайте, що будь-яке підприємництво - це ризик, то ж ставтеся до того що написано ризик-орієнтовано.

Отже, мій чек-лист:

1. Комунікація з партнерами та юристами. Ставтеся відповідально до відповідей на питання юриста і до імплементації того, що вам рекомендує юрист.

2. IP & Data Protection. Захист майбутнього продукту та інформації про нього від зазіхань посіпак)

3. Shareholders agreements & corporate, опціони. Врегулюйте відносини з партнерами і оберіть правильну форму ведення бізнесу "на березі". На початковому етапі може спрацювати і письмова "понятійка", однак будьте уважні і трансформуйте її у юридичний інструмент при зростанні.

4. Tax & structuring, jurisdictions - зрозумійте де ваші клієнти, де ваш R&D, вибудуйте структуру і кешфлоу належним чином. І пам'ятайте, що в цьому житті невідворотні лише смерть та податки. Враховуйте існування у деяких країнах спеціальних податкових режимів для IT&IP.

5. Banks & accounts - розрахунки неможливі без банків та рахунків, отже цей напрямок має життєве значення.

6. Privacy & personal data - GDPR, privacy policies, etc. Відповідальність за порушення законодавства про захист приватності може бути ДУЖЕ болючою, отже це треба врахувати.

7. Contracts with clients & developers (incl. nda, nca), terms of use, EULA, etc. - правильні контракти - запобіжник від проблем і порушень.

8. Investments, securities and financial - в залежності від моделі залучення інвестицій це може бути дуже великим напрямком. Пам'ятайте що краудфандінг і продаж "токенів" та інших convertible notices може бути предметом регулювання законодавства про цінні папери. Врегулюйте роль інвестора в управлінні проектом.

9. Product compliance,  licensing. Треба перевірити ваш майбутній продукт - чи не є він регульованим у цільових юрисдикціях (гемблінг, крипта). Якщо треба - отримати дозвільні документи (ліцензії).

10. Створення запобіжників від захисту рейдерів або "правоохоронців". Якщо "серце" проекту буде розташоване в Україні, то це, на жаль, треба враховувати.

Нудне юридичне застереження: цей перелік не є консультацією; цей перелік не є вичерпним, у кожному окремому випадку, як то кажуть it depends ;)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]