Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.04.2019 18:00

Фахівець у сфері GR: хто він і що повинен знати?

Керуючий партнер адвокатського об’єднання "Popko Brothers & Partners"

Хто такий фахівець у сфері GR? Навіть якщо ставити це запитання юристам, посадовцям, ТОП-менеджерам великих міжнародних компаній, однозначної відповіді зазвичай не отримуєш.

Хто такий фахівець у сфері GR? Навіть якщо ставити це запитання юристам, посадовцям, ТОП-менеджерам великих міжнародних компаній, однозначної відповіді зазвичай не отримуєш. Особливо, якщо ми говоримо в контексті українських реалій. 

Люди відповідатимуть, зважаючи на власний досвід і «вдалість» процесу лобіювання тієї чи іншої ситуації. 

Але водночас досить часто бізнесу все ж таки необхідна підтримка GR-спеціалістів. 

Що вирішує GR? 

Насамперед комунікація з владою здатна відстояти інтереси певної сфери чи групи бізнесу й донести певну ідею та бачення того, як має відбуватися той чи інший процес. Насправді, не варто одразу згадувати про те, як це виглядає у більшості відомих фільмів, де на хвилі масової зацікавленості відстоюються інтереси великих корпорацій. 

GR – це інструмент, який досить часто відіграє одну просту, але критично важливу роль: доведення до відома держави того, що існує певне проблемне питання або прогалина в тій чи іншій сфері законодавства, яке треба вирішити. 

Найкраще такі речі пояснювати на прикладах. Звернімось до американської практики. 

У США в 2016 році було прийнято акт про маркування генетично модифікованих продуктів. Цим актом було встановлено, що стандарти маркування визначаються на національному рівні, а штати не мають права вносити до них зміни. Також цей акт давав можливість виробникам самим обирати, яким чином буде проведено маркування: напис на упаковці, QR-код або дзвінок на гарячу лінію для з’ясування природи продукту. 

Безумовно, таке рішення Конгресу зіграло на руку виробникам, хоча й розчарувало групи із захисту довкілля. 

В даному випадку ключову роль зіграли саме GRники корпорацій-виробників, для яких обов’язок маркувати кожен продукт неминуче перетворився б на збитки. 

Це все історія про активний і більш відомий вид GR-у, але, окрім прямого відстоювання інтересів, існує ще й, якщо можна так назвати, пасивний GR. 

Серед пасивних GR-інструментів можна виділити моніторинг законодавства та законодавчої діяльності, аналіз законодавчих змін та оцінку їхнього впливу на діяльність бізнесу, надання консультацій щодо найвигіднішої стратегії розвитку для конкретного бізнесу в рамках сучасного законодавства. Цей вид послуг необхідний усім клієнтам, які бажають відкрити або вже мають бізнес будь-якого масштабу, починають старт-ап чи хочуть збільшити продуктивність і якість роботи. Адже таким чином можна зрозуміти й визначити загрози, що потенційно з’являться у вашого бізнесу завтра, а тоді – включити «активну» фазу GR-у й домогтися вигідного для всіх рішення (і для суспільства, і для держави, і для бізнесу). 

Ще раз зазначу, що активний GR має багато спільного з лобіюванням (але не варто сприймати цей термін як щось негативне) та передбачає ведення діалогу з органами влади, розроблення та просування проектів законодавчих актів із погляду інтересів клієнта. 

До такого GR-у варто вдатися тим, хто, розвиваючи свою підприємницьку діяльність, наштовхнувся на недостатність врегулювання цієї сфери в рамках законодавства. 

Сюди ж можна включити антикризовий менеджмент, який застосовується у ситуаціях, коли пропозиції нововведень можуть зашкодити вже існуючим підприємствам. 

Що обов’язково має знати GR-спеціаліст і як зрозуміти, що перед вами хороший спеціаліст? 

Питання складне і дискусійне, тому без нотки суб’єктивізму тут не обійдуся). 

Звісно, судити варто за результатами роботи, яку такий спеціаліст виконує. Але коли спеціаліст ще нічого для вас конкретно не зробив, і ми припустимо, що портфоліо кейсів у нього ще не заповнене, постає питання, як його оцінити. Серед тих ознак, які помітні одразу: впевненість, вміння вести діалог, чітко формулювати свою позицію. Окрім того, хороші спеціалісти у сфері GR – це зазвичай люди, які мають глибокі знання не тільки в юриспруденції, а й у суміжних сферах, із якими, власне, і працюють. 

Вміння хорошого GR-спеціаліста – це певна суміш того, чим користуються юристи, лобісти, маркетологи та психологи. Знання законодавства та розуміння дії потенційних змін, які до нього вносяться, вміння починати діяти в актуальний момент, розуміння того, що можна запропонувати іншій стороні для її зацікавлення, вміння вести діалог, а також швидке реагування на будь-які неочікувані ситуації. 

Що стосується інструментів арсеналу GRників, то це формальні та неформальні звернення до органів влади, налагодження постійних контактів, аналіз ситуації та прогнозування. Окрім того, дедалі більшої популярності серед функціоналу GR-спеціалістів набувають PR-технології. Адже завдяки піару можна правильно донести бачення компанії громадськості, а тиск громадськості – це рушійна сила в прийнятті владних рішень. Тому спілкування зі ЗМІ та використання соціальних медіа – теж одні з основних інструментів сучасних GRників. 

Тепер про ще один цікавий момент. Існує версія, що хороший GRник обов’язково повинен мати досвід роботи в органах влади на високих ешелонах та – в ідеалі – бути наближеним до перших осіб певних структур. Однак на практиці виявляється, що це не так. Адже цей факт може стати як перевагою, так і недоліком. Звісно, знати систему зсередини важливо, але це не є ключовим у  наданні якісних послуг у сфері GR, а наявність старих знайомств у таких структурах може лише завадити об’єктивному аналізу. 

Тепер про попередню кар’єрну історію такого спеціаліста. Безперечно, досвід роботи завжди є важливим і надає певні переваги, серед яких відпрацьована модель роботи, налагоджені контакти, загальне розуміння актуальної ситуації. Однак усі ми з чогось починаємо, і було б нерозумно відмовлятись від молодих спеціалістів лише через брак досвіду. Адже відсутність глобального досвіду у людей молодих і розумних часто компенсується оригінальними підходами та креативом, що часто дає результати навіть кращі, ніж у людей із грандіозним попереднім досвідом. 

GR по-українськи 

Нормативні правила гри GRників наразі не розроблені остаточно, але український бізнес уже має можливість використовувати ряд більш врегульованих інструментів взаємодії з владою, ніж існували раніше. Хоча все ж таки бракує нормативно визначених «правил гри». Наразі в Україні GR, по суті, займаються бізнес-асоціації та потужні юридичні компанії. Ключовий алгоритм вдалого кейсу – це завжди синхронізація інтересів бізнесу й держави.Поетапність коротко можна описати так: спершу необхідно зрозуміти, чи не суперечить ваша ідея чинному законодавству, далі – скооперуватись з іншими учасниками ринку, випрацювати дорожню карту й починати комунікувати з владою із застосуванням класичного переліку GR-інструментів. До таких можна зарахувати петиції, робочі групи, листи, особисті й колективні, публічні зустрічі з представниками влади. Далі – підготовка законопроекту, що має пройти комітети, потрапити до порядку денного розгляду Верховною Радою та отримати необхідну підтримку серед народних обранців. Також важливо зазначити, що переважно важливість і необхідність GR розуміють великі міжнародні гравці, які представлені на ринку України, або ж великі вітчизняні компанії, що активно працюють на експорт. Цікавий кейс у контексті України – це вихід на наш ринок міжнародної компанії Uber. Спеціалісти стверджують, що компанія комунікувала не лише з місцевими органами влади в тих містах, де мала б надавати свій сервіс, але й впливала на рішення щодо прийняття законопроекту, який мав би видозмінити «таксо»-бізнес в Україні. Однак після детального експертного аналізу все ж було прийняте рішення, що законопроект ще не був досконалим і не сприяв ані розвитку сфери загалом, ані компанії Uber зокрема. Станом на сьогодні він не є схваленим. А компанія наразі успішно функціонує в Україні. 

Паралельно варто зазначити, що в Україні ми ще не дійшли до того етапу, де зміни в законодавстві цікавлять левову частку населення. Тому досить часто все відбувається непомітно для більшості громадян. Хоча й усі ці «непомітні новації» призводять до досить серйозних змін, які пізніше неочікувано для людей починають перетворюватися на проблеми для них. Чому? Бо не було проведено попереднього аналізу впливу таких змін, не було публічних обговорень, не було достеменної прозорості їх прийняття та ініціативи таких змін загалом. 

І це варто змінювати. 

А як там у них? 

Сама природа GR в США та Європі вже набула більш маркетингового характеру, аніж юридичного. Звісно, основну роботу із розроблення законопроекту ведуть юристи, однак надалі прийняття необхідного акта чи закону залежить, фактично, від правильної подачі та піару. До того ж для успіху досить важливо, що про цей проект думає суспільство. 

І на думку громадськості, безперечно, зважають. 

Паралельно варто мати на увазі, що у США, де лобістська діяльність регламентується законодавством, GR є більш прозорим. Наприклад, нещодавно в США були оприлюднені дані про те, скільки витрачають американські IT-компанії на просування їхніх інтересів в уряді.  Суми сягають мільйонів доларів. 

Що робити? 

Розвивати стандарти GR, виховувати соціально відповідальних спеціалістів і, безумовно, займатися розвитком цієї культури ще зі студентської лави. Паралельно – підсилювати суспільний контроль усіх змін через призму підвищення грамотності та освіти. Бо знання та свідомий підхід – це головне. І GR-історія – не виняток.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]