Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2022 16:26

Як перевірити інформацію про кінцевого бенефіціарного власника, якщо реєстри не працюють?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

При укладанні договору про закупівлю товарів, робіт та послуг замовник має пересвідчитись, що не укладає договір з підприємством, яке фактично належить Російській Федерації

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 187 для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, встановлено мораторій (заборону) на:

виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є Російська Федерація або такі особи:

‑ громадяни Російської Федерації;

‑ юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства Російської Федерації;

‑ юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є Російська Федерація, громадянин Російської Федерації або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації.

Цією ж Постановою визначено, що правочини (у тому числі довіреності), укладені з порушенням мораторію, у тому числі якщо ними передбачається відповідне відчуження у майбутньому, є нікчемними.

Тобто, при укладанні договору про закупівлю товарів, робіт та послуг замовник має пересвідчитись, що не укладає договір з підприємством, яке фактично належить Російській Федерації.

Щоб уникнути небезпечного партнерства, замовник має перевірити потенційного постачальника стосовно його кінцевого бенефіціарного власника. Але дії замовника ускладнюються тим, що реєстри зараз не працюють.

Як бути в такій ситуації, щоб в майбутньому, після нашої перемоги,  не довелося визнати договір нікчемним, або й взагалі давати пояснення правоохоронним органам. Для цього є наступні можливості.

На сайті  Міністерства цифрової трансформації України заходимо в розділ Проєкти – Дія. Бізнес – Додаткові посилання – Сервіси та можливості для підприємців – Перевірити партнерів.

Якщо обрати опцію Онлайн-сервіс перевірки компаній України YouControl…, то потрапляємо на відповідну сторінку, у віконечку вводимо ідентифікаційний код та отримуємо необхідну інформацію про потенційного контрагента.

Якщо ж обрати Сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній …, то потрапляємо на сторінку Опендатабот, де треба зайти до розділу, що містить інформацію про компанії, що належать росіянам та білорусам (на скріншоті знаходиться єсправа).

А далі все просто: натиснути на кнопку, після чого обрати улюблений месенджер.

   

Залишилося ввести ідентифікаційний код суб’єкта господарювання або ж його назву та отримати необхідну інформацію.

Отже, все зовсім просто. Сподіваюсь, що ця нескладна інструкція допоможе вам  уникнути помилок при виборі постачальника.

Вдалих закупівель!

Слава Україні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]