Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2016 14:25

Підсумки німецько-російського рандеву

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Перш за все, слід звернути увагу на те, що Кремль в черговий раз продемонстрував подвійність стандартів власної політики.

Вчора відбулася зустріч міністрів закордонних справ Німеччини та Російської Федерації. Варто зазначити, що дана подія є доволі знаковою та важливою, оскільки Франк-Вальтер Штайнмайєр та Сергій Лавров обговорювали ситуацію у Криму та Сирії.

            Перш за все, слід звернути увагу на те, що Кремль в черговий раз продемонстрував подвійність стандартів власної політики. Останні події, які склалися навколо Криму, російський міністр обговорював суто з антиукраїнської позиції, зазначаючи, що Київ давно планував диверсійну операцію з метою дестабілізації ситуації на півострові. Але в той же час Сергій Лавров завірив свого німецького колегу, що Росія залишається прихильником «нормандського формату», хоча не так давно Володимир Путін говорив ледве не про вихід своєї держави з переговорів. У даному випадку позиція Москви зрозуміла – перекласти всю відповідальність на Київ та переконати Захід у своїй благонадійності (особливо це підкреслювалося неодноразовим апелюванням до «беззаперечних доказів» причетності України до ситуації у Криму, які Росія надасть трохи згодом).

            Також Сергій Лавров наголосив на тому, що Москва повністю підтримує політичні реформи, які було закладено в Мінських домовленостях, але Київ «гальмує» їх реалізацію. Відповідно, російський міністр вказав на те, що Захід повинен здійснити тиск на Україну в даному питанні. У такий спосіб Кремль намагається зайняти роль стороннього й неупередженого спостерігача, який немає жодного відношення до ситуації на Донбасі. Тому це виражає прагнення перекласти відповідальність і на ЄС, оскільки згідно риторики Сергія Лаврова саме від Заходу залежить питання зрушення мирного процесу з «мертвої точки».

            Особливо слід звернути увагу на обговорення перспектив реалізації проекту побудови газопроводу Північний потік-2. Основним аргументом на його користь російський міністр вважає те, що Німеччина зможе отримувати якісне «блакитне паливо» та ефективно його споживати, оскільки Київ – неблагонадійний транзитер.

            Дана зустріч засвідчила не лише факт того, що Росія використовує подвійні стандарти у своїй політиці й всілякими засобами намагається дискредитувати Україну, а й те, що Кремль задоволений нинішнім станом справ, оскільки займається відвертою демагогією й робить видимість, що він готовий до конструктивного діалогу. Але насправді Володимир Путін найближчим часом домовлятися не збирається, оскільки відверто ігнорує будь-які можливості налагодити мирний процес.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]