Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.11.2015 16:56

Парламент має підтримати консолідацію функцій з регулювання та нагляду

Екснародний депутат Верховної Ради України

Нагальними для розгляду та прийняття Парламентом є два законопроекти №2413а та № 2414а щодо консолідації функцій з регулювання та нагляду за ринками фінансових послуг

В рамках реформування фінансовогосектору України та реалізації розробленої представниками регуляторів фінансового табанківського ринків «Комплексної програми розвитку фінансового сектору Українидо 2020 року», нагальними для розгляду та прийняття Парламентом є двазаконопроекти №2413а та № 2414а щодо консолідації функцій з регулювання танагляду за ринками фінансових послуг.

Єдинефінансове регулювання у Європейському союзі було започатковане в кінці 2009року, коли міністрами фінансів ЕС була узгоджена структура органівбанківського, фінансового і страхового нагляду: Європейська система фінансовогорегулювання (European System of Financial Supervisors), що складається зчотирьох загальноєвропейських наглядових відомств, Європейської банківськоїорганізації (European Banking Authority), Європейської організації з ціннихпаперів і ринків (European Securities and Markets Authority), Європейськоїорганізації страхування і пенсійного забезпечення (European Insurance andOccupational Pensions Authority) і підлеглого Європейському центральному банкуєдиної Європейської ради з системних ризиків (European Systemic Risk Board).Регулятори почали працювати 1 січня 2011 року.

В Українідавно назріло питання скорочення кількості органів державного нагляду, дерегуляція та зменшення кількості точок дотикубізнесу та держави, а також впровадження регуляторної моделі із функціямиконтролюючих органів відповідно до стандартів ЄС та Угоди про асоціацію міжУкраїною та Європейським Союзом.

1.jpg

Законопроекти№2413а та № 2414а покликані скоротити кількість регуляторних та контролюючихорганів шляхом розподілу функційНаціональної комісії, що здійснюєдержавне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, між іншими національнимирегуляторами.

2.jpg

Консолідованірегулюючо-наглядові органи такого типу вперше були створені у 1982 році уСінгапурі, потім такий метод регулювання фінансових відносин використали країниСкандинавського півострову, в подальшому почали використовувати у багатьохрозвинених країнах світу, зокрема в країнах Європи, в Японії, Австралії, Китаї.На сьогодні така модель інтегрованого регулювання та нагляду використовується українах Європейського союзу: Німеччині, Великобританії, Швеції, Польщі,Австрії, Естонії, Латвії, Чехії, Мальті, Словаччині, Бельгії, Ірландії,Угорщині, Данії.

Законодавчіакти №2413а та № 2414а щодо консолідації функцій з регулювання та нагляду заринками фінансових послуг схвалені фахівцями Національної ради реформ,підтримані профільними комітетами (з фінансової політики та банківськоїдіяльності та з питань податкової та митної політики), а також визначеніПрезидентом України як невідкладні.

Враховуючите, що фінансовий ринок в Україні потребує удосконалення та впровадженняміжнародних стандартів діяльності фінансових інститутів, важливо, щоб данізаконопроекти були підтримані народними депутатами України в сесійній залі.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи