Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2023 17:33

Заповідальне розпорядження на банківський вклад (депозит) у спадковій справі

Доволі часто для спадкоємців при прийнятті спадщини на банківський депозит є “сюрпризом” наявність заповідального розпорядження.

Відповідно до ст. 1228 Цивільного кодексу вкладник має право розпорядитися своїм правом на вклад у банку (фінансовій установі) на випадок своєї смерті, склавши заповіт або зробивши відповідне розпорядження банку (фінансовій установі). 

Право на вклад входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним. 

Спадкування права на вклад у банку може виникати на підставі: 

1) заповіту;

2) заповідального розпорядження; 

3) загальних норм спадкування за законом. 

При цьому, у заповідальному розпорядженні вказуються дані про особу, якій перейде у власність вклад у разі смерті вкладника, при цьому розпорядження оформлюється письмово одним з наступним чином:

1) окремим пунктом у договір банківського кладу (депозиту);

2) у формі окремого документа. 

Не вимагається нотаріальне посвідчення такого розпорядження, наявність розпорядження прямо впливає на розподіл спадщини (спадкової маси). Отже, у ситуації, коли спадкоємців декілька та є заповідальне розпорядження на банківський вклад, останній буде належати особі яка вказана як вигодоотримувач у розпорядженні.  

У будь-якому випадку, на банківський вклад розповсюджуються норми про спільне майно подружжя, а тому інший з подружжя має право на ½ частину вкладу навіть при наявності заповідального розпорядження.  

При цьому, на практиці є випадки, що один з подружжя взагалі не знає про заповідальне розпорядження. 

Нещодавно, у мене була аналогічна ситуація по одному із клієнтів, а саме: у клієнтки помер чоловік, як за життя уклав депозитний договір, у якому окремим пунктом було викладено заповідальне розпорядження, за яким було визначено, що 100% вкладу у разі смерті чоловіка переходить у власність сина. Проти такого переходу клієнтка заперечувала, оскільки гроші, які були покладені на депозит є спільною власністю подружжя.  

Наведені підстави послугували для звернення до суду з відповідним позовом, щодо визнання недійсним заповідального застереження. Суд позов задовольнив частково, чим погодився з моїми доводами, про те, що клієнтка не давала згоди, що її гроші як спільне майно подружжя, що придбані під час шлюбу, повинні перейти на користь іншої особи без отримання дозволу клієнтки на такий перехід під час оформлення депозитного договору. У підсумку суд визнав недійсним заповідальне застереження у частині ½ майна клієнтки.  

Це один з юридичних механізмів боротьби зі спірним заповідальним розпорядженням, у разі чого, також використовуй його вже по своїй справі, тим самим захищай своє право власності.  

Також давай дам відповіді на найчастіші питання.

Який термін на оскарження заповідального застереження? 

Законодавством жодного терміну не встановлено, але не треба зволікати зі зверненням до суду, оскільки особа на яку було оформлено застереження (вигодонабувач) повинен бути відповідачем по справі і зможе просити суд застосувати строк позовної давності який дорівнює три роки з дати укладання договору банківського вкладу, а якщо ти не знав про наявність застереження, тоді трирічний строк буде рахуватися з дати коли дізнався. У разі пропуску цього строку, за вимогою відповідача про застосування позовної давності - суд відмовить тобі у позові з цієї підстави. 

У чому різниця між заповідальним розпорядженням та заповітом? 

Заповіт оформляється безпосередньо у нотаріуса (іншої уповноваженої особи), він має свою певну форму та вимоги до змісту, порядку складання, вноситься до відповідного державного реєстру заповітів. Також про заповіт можна дізнатися нотаріусу, під час відкриття спадкової справи, отримавши відповідні дані із зазначеного реєстру заповітів.  

А заповідальне розпорядження оформляється без нотаріуса. Воно підписується сторонами, від імені банку чи іншого фінансової установи підписує співробітник, уповноважений на такі дії. У жодному реєстрі воно не відображається, і як правило про нього дізнаються після відкриття спадкової справи, коли:

1) отримується нотаріусом відповідь від банку (банків) на його запит, щодо наявності за померлим відкритих рахунків у т.ч. депозитних;

2) спадкоємці інформують нотаріуса про розпорядження. 

Який термін дії заповідального розпорядження? 

Діє увесь час дії відповідного договору банківського вкладу, а у разі смерті вкладника (спадкодавця) дії до моменту набуття права власності на вклад особою яка вказана у розпорядженні або до моменту судового визнання розпорядження недійсним.   

Якщо особа, до якої за заповідальним розпорядженням повинен був перейти банківський вклад померла не встигши його успадкувати, що буде з вкладом? 

У даній ситуації на вклад будуть мати право вже спадкоємці (як правонаступники (спадкова трансмісія стаття 1276 Цивільного кодексу)) тієї особи на ім'я котрої було оформлено заповідальне розпорядження.  

Відео в тему: Кримський депозит у спадок

Якщо я дізнався про наявність банківського вкладу та заповідального розпорядження через 5 років, чи можу я отримати вклад? 

Можна отримати, для цього необхідно звернутися до нотаріуса який відкрив спадкову справу для отримання відповідного свідоцтва на спадщину на банківський вклад. Далі, нотаріус вже повинен направити до банку запит, щодо отримання інформації про вклад та розпорядження. Отримавши позитивну відповідь (підтвердження наявності вкладу) нотаріус видасть свідоцтво на нього. У протилежному випадку, видасть постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій (відмова видати свідоцтво). А далі у спадкоємця вже є право звернутися до суду щодо оскарження постанови для остаточного вирішення даного спору. 

В яких випадках заповідальне розпорядження може бути судом визнано недійсним? 

Існує багато підстав для недійсності, зокрема: 

- складання розпорядження щодо майна, яке належить подружжю або іншій особі (спадкоємець не був власником майна) яка не могла це робити;

- укладене спадкодавцем під примусом, обманом та інш.;

- неналежний склад сторін які уклали договір банківського вкладу;

- та інші порушення.

Чи можна скласти заповідальне розпорядження за кордоном? 

Так, можна, оскільки така заборона відсутня. 

Відео в тему: ДЕПОЗИТ У СПАДЩИНУ, ЯК ОТРИМАТИ ЧЕРЕЗ СУД  

Скільки заповідальних розпоряджень може скласти спадкодавець? 

Має право скласти необмежену кількість заповідальних розпоряджень.

Чи скасовує заповіт дію заповідального розпорядження?  

Згідно з частиною 3 статті 1228 Цивільного кодексу: заповіт, складений після того, як було зроблене розпорядження банку (фінансовій установі), повністю або частково скасовує його, якщо у заповіті змінено особу, до якої має перейти право на вклад, або якщо заповіт стосується усього майна спадкодавця. 

На яку суму коштів можна оформити заповідальне застереження? 

Законодавство будь-яких обмежень не має. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]