Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2012 08:39

Мир, праця, травень! (Мир, Труд, Май!)

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

У світі Першотравень як і раніше відзначається як пролетарське свято солідарності. День весни і праці святкують у більш як 140-ка країнах світу.

У світі Першотравень як і раніше відзначається як пролетарське свято солідарності. День весни і праці святкують у більш як 140-ка країнах світу. 1 травня 1886 року члени робітничого руху в американському Чикаго вийшли на демонстрацію. Представники комуністичних та анархічних організацій США та Канади вимагали запровадити 8ми-годинний робочий день. Центром руху за скорочення робочого дня було м. Чикаго. Але страйкували не тільки жителі Чикаго. До них приєдналися працівники Нью-Йорка, Балтимора, Вашингтона, Мілуокі, Цинцинатті, Пітсбурга, Детройта та ін. 14 липня 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій на згадку про виступ Чикаго. Перше травня, як міжнародне свято було вперше відзначено в 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Швеції, Америці. 1 травня 1894 року - цей день також було відзначено боротьбою робітників за свої права. 500 американських безробітних прибули до Вашингтона з вимогою до Конгресу фінансувати створення робочих місць для безробітних. Це був перший в історії масовий похід безробітних. В дореволюційній Росії першого травня робітники збиралися на так звані маївки. Після революції 1 травня з 1918 року стало державним святом і вихідним днем. Хоча домінуючою причиною перших страйків в країні була мізерна заробітна плата, питання короткого робочого дня та право на створення робітничих організацій не були другорядними вимогами робітників. Згодом, в умовах все зростаючої тривалості робочого дня (яка іноді досягала 15-20 год. на день), вимога значного його скорочення стала визначальною. Вже 1890 року Міжнародний день солідарності трудящих відзначався в багатьох країнах світу масовими демонстраціями та страйками. З середини 90-х років ХІХ століття на травневих демонстраціях почали проголошуватися вимоги покращення життєвих умов, заклики до міжнародної солідарності й боротьби проти мілітаризму та війни. Відоме гасло "Мир, праця, травень!" на довгі десятиліття закарбувалося в пам’яті людей. На сьогодні ми живемо в дуже складний час, коли права людини праці все погіршуються, життя стає все важкішим, а добробут людини не покращується. Йде наступ на трудові права людей. Ми отримали Пенсійну реформу, яка запроваджена за рахунок людей, на черзі денній стоїть введення ганебного Трудового кодексу, що перебачає збільшення робочого дня до 12 годин, згодом нас чекають інші «новації» влади в сфері соціальної політики. Громадська палати України та Незалежні профспілки виступають за проведення 1 Травня урочистих мітингів та необхідності повернення Першотравню його історичну місію – продемонструвати владі силу та єдність людей праці.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]