Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2019 08:52

Як компенсувати відсоток збору до Пенсійного фонду при купівлі нерухомості

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Сьогодні буде блог-консультація – з корисними порадами чи, точніше, лайфхками для тих, хто цікавиться, планує або ж має у власності нерухомість.

Сьогодні буде блог-консультація – з корисними порадами чи, точніше, лайфхками для пересічних українців, а також для тих, хто цікавиться, планує або ж має у власності нерухомість.

Не знаю, чули ви чи ні, але при купівлі квартири, будинку у власність вперше ви маєте право вимагати компенсацію. Що це за компенсація, як її отримати, скільки це буде коштувати та яку суму ви можете отримати – саме про це сьогодні і поговоримо.

Почнемо з початку – з купівлі квартири. Найрозповсюджений спосіб – це придбання квартири шляхом укладення попереднього договору на етапі будівництва, а після завершення будівництва та прийняття будинку в експлуатацію – укладення договору купівлі-продажу. Під час укладання останньої угоди для реєстрації права власності кожний покупець повинен сплатити 1 % від вартості придбаного житла у Пенсійний фонд.

Але ця вимога поширюється лише на тих, хто купує квартиру/будинок НЕ вперше, і вже має у власності нерухомість. Гадаю, що в Україні більша частина громадян купують нерухомість не так багато раз, тож про те, що платити Пенсійному фонду треба лише після другого будинка/квартири – не знають. Це передбачено у п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

І виходить, що громадяни просто не в курсі, а нотаріуси від компанії забудовника просто вимагають сплату цього збору, бо нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється тільки за наявності підтвердження збору (п. 153 Постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.1998 року №1740 «Про затвердження порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій»).

Виникає цілком логічне питання: «Чому ж тоді не довести нотаріусу, що житло купується вперше?» Справа в тому, що на сьогоднішній день не існує механізму, який дозволив би переконати нотаріусів у тому, що нерухомість, яку ви придбаваєте, ви купуєте вперше. Тож вони дотримуються стандартної форми угод і дотримуються стандартних норм щодо сплати 1% від вартості житла до Пенсійного фонду.

Але ж не всі знають про те, що цю суму можна компенсувати. Як? А ось тут починається найцікавіше. Річ у тому, що сплатити 1 % під час підписання остаточного договору з нотаріусом треба обов’язково. Але після цього ніхто не може заборонити вам повернути ці гроші. Добитись компенсації важко, бо практика справ такого характеру рідкісна, розгляд може тривати від 3-4 місяців до року. Але це цілком реально.

І перше, що потрібно зробити – це не згубити копію чеку чи будь-якого документу про сплату того самого Пенсійного збору.

Далі – звернутись до Держреєстра речових прав на нерухоме майно за довідкою, яка засвідчить, що іншого нерухомого майна немає. До речі, зробити це можна онлайн на самому порталі реєстру –https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1.

Після цього потрібно звернутися до місцевого управління пенсійного фонду (куди повинні були надійти ваші кошти) та лишити там заяву про повернення безпідставно сплачених грошових коштів. Звісно, що вони вам кошти так одразу не повернуть. Там ви отримаєте відмову у задоволенні вашої заяви. І саме ця відмова стане підставою для звернення до суду.

Ну і на фінал – подати позовну заяву про повернення безпідставно сплачених коштів до окружного адміністративного суду, але не затягуйте, бо дія відмови – півроку з моменту її отримання.

Щодо вартості, то ставки судових зборів можна переглянути за посиланням – https://lawkator.com/?p=455. Але пам’ятайте: якщо все вдасться і ви отримаєте компенсацію від Пенсійного фонду, то гроші судового збору вам теж повернуть!

І врахуйте ще одну важливу деталь: процедура виглядає начебто нескладною, але враховуючи невелику кількість судової практики стосовно цього питання, на самому судовому процесі можна зіштовхнутися з багатьма нюансами. Тож якщо хочете повернути свої кошти, то звертайтесь краще до спеціалістів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]