Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.04.2012 16:48

"Оракул" від Партії регіонів

Міністр юстиції України (2014-2019)

Заради збереження влади можновладці від Партії регіонів готові піти на все – навіть відкрито порушувати закон під страхом кримінальної відповідальності.

Заради збереження влади можновладці від Партії регіонів готові піти на все – навіть відкрито порушувати закон під страхом кримінальної відповідальності.
Це твердження доводить сьогоднішня заява голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Так, за результатами погоджувальної ради в парламенті провладний депутат заявив, що Конституційний Суд України сьогодні-завтра визнає неконституційним положення закону про вибори народних депутатів щодо подвійного балотування за партійним списком та в мажоритарному окрузі. І це при тому, що дане рішення допоки офіційно не оприлюднене.
Звідки подібна самовпевненість? Є два варіанти відповіді на це запитання. Згідно першого - у регіонала, скоріше за все, відкрилося «третє око», яке й дозволяє йому із неймовірною точністю передбачати майбутній перебіг подій. У цьому випадку йому можна дійсно позаздрити.
Проте друга версія походження заяви Олександра Єфремова, хоч і досить банальна, але більше подібна до дійсності – це рішення «замовила» Партія регіонів. Такого досвіду у чинної влади – хоч відбавляй! Як свідчить практика, судді Конституційного суду України вже давно перетворилися на безвольних прислужників при дворі нинішньої влади. А репутація самого КС – на тому ж рівні, що й рейтинг Партії регіонів – здавалося б, нижче вже немає куди, проте він й надалі продовжує падати.
Більше того, така «випадкова обмовка» насправді несе за собою серйозні наслідки. Оскільки подібні заяви – це не що інше, як втручання в діяльність суду. А це тягне кримінальну відповідальність з позбавленням волі до 3 років. Так, Конституція України гарантує незалежність суддів, яка забезпечується, зокрема, таємницею ухвалення судового рішення. Існує навіть поняття "таємниця нарадчої кімнати" – тобто, ніхто не може знати, яким є рішення суду до його оголошення.
Але, як виявилося, Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов – «оракул» із досвідом. Виголошувати рішення Конституційного суду до його офіційного прийняття вже стало такою собі традицією для провладного депутата. Зокрема, на цьому його зловили ще два роки тому – в 2010 році – коли регіонал «передбачив» те, що Конституційний Суд ухвалив рішення про проведення парламентських втборів у жовтні 2012 року. Відповідальності за цю заяву пан Єфремов так і поніс, натомість, дуже схоже на те, що його відчуття безкарності відтоді остаточно утвердилося.
Тим часом Конституційний суд вже повністю призвичаївся до власного статусу «провладної маріонетки» та фактично «штампує» рішення, які диктуються з Банкової. З таким успіхом вже зараз чесних суддів, які виносять рішення згідно законів та Конституції України, а не чергової «волі» чинної влади, можна буде із впевненістю занести до Червоної книги України.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]