Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.01.2019 10:00

Конститутивно-ключові підходи до побудови системи контролю якості аудитор.послуг

Сертифікований аудитор

Частина 6. Елемент "Виконання завдання".

 Головною метою контролю якості виконання завдання є застосування політики і процедур контролю за дотриманням персоналом аудиторської фірми вимог професійних стандартів, законодавчих і нормативних актів.

Положення з національної практики контролю якості[i] вимагає від аудиторських фірм встановити такі політику й процедури контролю якості виконання завдання які охоплять всі етапи планування й виконання завдання (рис. 1).

 

Виконання аудиту вимагає від персоналу аудиторської фірми наявності знань в значній кількості сфер (фінансове звітування, професійні стандарти, вимоги етики, податкове, корпоративне, господарське законодавство, тощо). У зв’язку з цим для кожної аудиторської фірми важливим є питання  наявності технічної підтримки для надання допомоги персоналу фірми бути в курсі всіх змін у цих сферах та отримання допомоги у складних питаннях.

Встановлюючи для себе політику й процедури контролю якості виконання завдання потрібно звернути увагу на наступні вимоги Положення з національної практики контролю якості:

- аудиторська фірма зобов’язана передбачити процес ідентифікації області та конкретних ситуацій, що потребують особливої уваги з боку персоналу;

- персонал  аудиторської фірми повинен мати змогу отримувати відповідні консультації із складних або спірних питань;

- процес виконання завдання має бути належним чином задокументованим у відповідності до вимог професійних стандартів;

- аудиторська фірма має здійснювати огляд контролю якості виконання завдання;

- процес огляду контролю якості виконання завдання потрібно документувати відповідно до професійних стандартів.

Крім того дане Положення зобов’язує аудиторські фірми забезпечити персонал відповідними методиками з виконання завдання. Такі методики можуть бути викладені у письмовому чи електронному форматі, у вигляді програмних продуктів чи інших формах стандартизованої документації. Для складання таких методик аудиторській фірмі потрібно користуватися Міжнародними стандартами контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг[ii], що містять основні принципи та важливі процедури, які має застосовувати група з завдання у всіх випадках, коли вони відповідають обставинам завдання.

Народна мудрість стверджує, що не треба знати все, треба знати, де знайти те, чого не знаєш. Спасувати перед потоком інформації може навіть людина з парадоксальною пам'яттю. Тому щоб зорієнтуватися в цьому потоці інформації при підготовці методик виконання завдання можна скористатися підказкою, яка є в Положенні з національної практики контролю якості та Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг. Стисло вимоги цих документів щодо документування, які можна використати при встановленні політики і процедур по елементу «Виконання завдання», згруповані нижче.

Документування по елементу «Виконання завдання»


[i] Положення з національної практики контролю якості аудиторських послуг 1 «Організація аудиторськими фірмами та аудиторами системи контролю якості аудиторських послуг» затверджене рішенням Аудиторської палати України від 27.09.2007 №182/4 (зі змінами та доповненнями) /[Електронний ресурс] Режим доступу: https://www.apu.net.ua/kontrol-yakosti

[ii] Міжнародні стандарти контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг Видання 2016–2017 років Частина І /[Електронний ресурс] Режим доступу: https://www.apu.net.ua/attachments/article/1151/2017_%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C1.pdf

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]