Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2015 10:16

Антикорупційна реформа в Україні

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Нещодавно у Києві пройшла Міжнародна антикорупційна конференція «ЗАПОБІГАЄМО. БОРЕМОСЯ. ДІЄМО.» Представники української влади звітували про здійснену та заплановану роботу, спрямовану на подолання корупції в державі.

Нещодавно у Києві пройшла Міжнародна антикорупційна конференція «ЗАПОБІГАЄМО. БОРЕМОСЯ. ДІЄМО.» Представники української влади звітували про здійснену та заплановану роботу, спрямовану на подолання корупції в державі. В той же час представники іноземних антикорупційних органів вказали на те, що в Україні для боротьби з корупцією зроблено недостатньо. Маємо і третю позицію – громадськості.
 
Півроку тому «Свідомі» проводили дослідження  «Антикорупційна реформа у столиці: прогрес чи імітація результаті в ?». Опитування показали, що 60% опитуваних киян абсолютно не довіряють жодній із гілок влади, а 88% ввжають антикорупційні заходи абсолютно неефективними. Пройшов час, відбулись зміни у антикорупційній політиці і активісти знову вирішили дізнатись про ставлення киян до боротьби з корупцією. При опитуванні уточнювали у респондентів: чи можливо  подолати корупцію, беручи до уваги ті зміни, які  зараз відбуваються. Свою думку висловили близько 1000 киян. Результат: 41%  - вважають, що подолати корупцію можна лише спільними зусиллями громадськості і влади; 21% опитаних покладаються виключно на сили громадськості; 20% вважають, щоб процес почався – потрібна тверда політична воля. Без цього жодні зусилля будуть марними; 18% переконані, що окрім гучних слів чогось нового реформи не принесуть.

Під час опитування активісти також цікавились про загальне враження від антикорупційних реформ. І яке ж було здивування, що майже 80% респондентів уяви не мають про функції та напрямки діяльності кожного окремого новоствореного антикорупційного органу. Здебільшого вважають, що всі новостворені антикорупційні органи просто дублюватимуть роботу один одного. Тому суть антикорупційної реформи звичайним громадянам не досить зрозуміла, а відповідно через це -  дуже багато критики. Таке скептичне і критичне ставлення в першу чергу і викликає недовіру.  А справа вся в тому, що роз’яснювальній роботі приділили зовсім мало уваги. Людей здебільшого інформують вже про наявність або утворення того чи іншого органу. Тому ми переконані, що громадян треба просвітити в цьому напрямку, можливо, навіть, через громадські організації, які б взяли на себе цю функцію.

Загалом можна сказати, що діяльність держави в напрямку подолання корупції наразі задовільна. Говорити про рішучі зміни зарано. Утім суспільство демонструє запит на співпрацю держави і громадськості та наголошує на проведенні антикорупційних змін спільними зусиллями.  Не можна ігнорувати ті успіхи, які вже стали можливі за рахунок тиску активістів. В першу чергу, це - ухвалення закону про відновлення довіри до суддів, антикорупційної стратегії, створення НАБУ та Агенції з протидії корупції. Позитивом є і закон, що відкрив доступ до інформації про беніфеціарних отримувачів. Тож, державі треба налагоджувати комунікацію із суспільством через активістів. Наразі довіра до влади невисока,тому саме активісти, громадські організації, можуть роз'яснювати перебіг антикорупційних реформ людям. Окремо варто відзначити, що ми не лишилися із владою сам-на-сам. Європа тримає руку на пульсі і тисне на можновладців. Спільними зусиллями ми маємо покроково змінювати країну.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]