Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2021 17:34

Як і коли Харків втратив об’їзну дорогу

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури

Вже місяць як "Велике будівництво" стартувало і на обході Харкова. Це ще один приклад того, як держава допомагає розв’язувати проблеми міст, підвищуючи економічну спроможність усієї країни.

Об’їзну навколо Харкова було прокладено ще у 1970-х роках. На той час це була одна з перших кільцевих автомобільних доріг у СРСР. Якщо в США на той момент вже була повністю сформована система інтерстейтів, де обхідні — були обов’язковою складовою — то в СРСР обхідні дороги з’явились не так і давно. Нагадаю, що ані Київ, ані Дніпро, ані Львів, ані Одеса, на відміну від Москви, за радянської влади так і не отримали реальних об’їзних.

Останній ремонт обходу Харкова відбувся не так давно — перед Євро-2012, коли місто приймало один із матчів. Тоді дорожники провели фрезерування покриття та відновили у 2-х шарах асфальтобетонне покриття. Однак без посилення основи, дорога не витримала навантаження — фактично, навіть не дотягнувши до закінчення терміну експлуатації. Вже через 4–5 років почала тріскатися бетонна основа дороги. Аварійні роботи у 2017 році ситуації не виправили — без капітального ремонту дорожнє покриття почало розповзатись на очах.

Особливо широкі та глибокі вибоїни утворилися після останньої зими: вологої, з сильними стрибками температури. Шалений потік транзитного транспорту линув на вулиці Харкова і місто паралізували затори.

Як відбуватиметься відновлення харківської кільцевої

Роботи з капітального ремонту проведуть на 58 кілометрах — обрали ті ділянки, які є найбільш зруйнованими. Це близько двох третин Об’їзної дороги, загальна протяжність якої становить 82,7 км.

До кільцевої входять відрізки 5 різних трас: М-03 Київ — Харків — Довжанський, М-18 Харків — Сімферополь — Алушта — Ялта, Р-78 Харків — Зміїв — Балаклія — Гороховатка та 2 під’їзди до аеропорту «Харків» з боку Довжанського та Києва. Географічно ділянки ремонту охоплять північно-західну, північну, північно-східну та південно-східні частини кільцевої дороги. Ремонт третини, що залишилася — перспектива майбутніх років.

58 кілометрів об’їзної дороги капітально ремонтуватимуть протягом 2021–2022 років. Держава інвестує у цей інфраструктурний проєкт 1,8 млрд грн. За ці кошти підрядники перетворять об’їзну на автошлях європейського зразка.

Як відбуватиметься реанімація об’їзної

• Крок перший — капітально оновлять покриття. З передбаченими ДСТУ товщиною покриття, якісним водовідведенням та укріпленими узбіччями.

• Крок другий — добудують на низці перехресть та смугах на підйом додаткові перехідно-швидкісні смуги, аби розвантажити трафік та покращити безпеку.

• Крок третій — відремонтують мости та шляхопроводи, котрі знаходяться в складі ремонтованої дороги, аби сумнозвісна історія з Пісочинським шляхопроводом не повторилася.

• Крок четвертий — зроблять дорогу безпечною, зокрема встановлять нові автомобільні знаки, бар’єрне огородження і нанесуть дорожню розмітку, влаштують нові автобусні зупинки.

Цього року вже розпочали ремонт на 3 ділянках:

1) Від смт Пісочин до Бєлгородської розв’язки (траса М-03).

2) Від Бєлгородської розв’язки до Роганського масиву (траса М-03).

3) Від Роганського масиву до смт Безлюдівка (під'їзд до Міжнародного аеропорту «Харків»).

Перемогу у тендерах здобули дві компанії, котрі паралельно запрацювали на ділянках: «Автомагістраль-Південь» та «Славдорстрой». Контроль виконання ними робіт триступеневий: це інженери Служби автомобільних доріг, державна Дор’якість та незалежний технагляд. 

Знищуємо черговий марсіанський краєвид в Україні

Об’їзна дорога навколо Харкова — це далеко не єдина в Україні дорога, яка отримає нове життя. За перший рік роботи президентської програми Велике будівництво таких 4 056 км по всій країні.

Чого вартий лише автошлях Н-11 Дніпро — Кривий Ріг — Миколаїв. Ще на початку 2020 року поїздка цим маршрутом тривала вічність. Зараз — це один із показових маршрутів. Чи, наприклад, дорога Кропивницький — Кривий Ріг — Запоріжжя. До минулого року люди витрачали 4 години, аби дістатися з Кропивницького до Миколаєва. Але тепер там понад 100 км ідеального покриття. Скоро до перемог Великого будівництва додасться і маршрут Пісочин — П’ятихатки — Рогань — Безлюдівка.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]