Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.07.2019 13:02

Голови держадміністрації пройдуть через конкурс у HRів LIFT

Засновниця комунікаційної он-лайн платформи "Держслужба ФОРУМ"

Державна служба – це сервіс для громадян, з усіма випливаючими, для сервісного обслуговування, наслідками.

Пілотна програма пошуку людей на державні посади стартувала у проєкті LIFT.

Через публічне оголошення шукають людей, які очолять державні районні адміністрації Херсонської області. А також заступників голови обласної державної адміністрації.

У цьому оголошенні найважливішим є словосполучення: «пілотний проєкт». Тобто можна очікувати, що й на інші державні посади також буде оголошено публічний конкурс.

Що не так? Все так. Петро Порошенко робив під себе, але дав карт-бланш президенту Володимиру Зеленському.

У першій редакції Закону України «про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII до осіб, на яких поширюється дія Закону, були включені голови місцевих державних адміністрацій, їх перші заступники та заступники. Всі вони проходили конкурс на посади державної служби за категоріями «А» та «Б» на загальних засадах.

Досвід тих часів показав, що такі конкурси перетворилися на фарс. Надто важливими були ці посади в контексті пропрезидентського адмінресурсу, щоб можна було туди допустити «чужих». Відтак, завідомо визначені особи на посади змушені були робити вигляд, що вони «прозоро» і «відкрито» проходять конкурс.

Деякі випадки були резонансними у ЗМІ, як то конкурс на посаду голови Миколаївської ОДА, коли попри активні заперечення громадськості, оприлюднення неадекватної відповіді на конкурсні запитання кандидата на посаду Олексія Савченко, він таки був визнаний переможцем і посів крісло голови (6 жовтня 2016 року). У результаті впродовж всієї свої діяльності на цій посаді він постійно потрапляв у поле зору журналістів не з зовсім гарного боку.

Меншого резонансу, але не меншої неповаги викликали й інші конкурси на посади голів держадміністрацій. Наприклад, Ігор Гундич, який потім очолив Житомирську ОДА (з 1 вересня 2016 року), за розповідями свідків, тести здавав, сівши за комп’ютер вже із розв’язаними тестами і вдавав, що працює, а ситуаційні завдання – роздрукував готові з флешки (та й то ще сам не зміг, кликав адміна). Така ситуація була практично за всіма випадками конкурсної процедури, що відбувалася до 11.11.2017 року. Саме тоді набрали чинності Зміни до Закону України «Про державну службу» від 9 листопада 2017 року № 2190-VIII (пункт 3) за якими голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників віднесли до категорії осіб, на яких дія цього Закону не поширюється.

На той момент ці зміни були виправдані тим, що відбулася формалізація процесів. Експерти відзначали, що конкурси на голів ОДА були фейковими і трималися на корупції. Але це було абсурдно, насправді. Відбулася формалізація корупційних і фейкових процесів, замість того, щоб справді проводити відкриті і прозорі конкурси на посади.

Сьогодні ситуація виглядає так, що попри сприяння чи не сприяння Верховної Ради, у президента України Володимира Зеленського є всі повноваження своїм Указом призначати на посади голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування.

Однак, як бачимо, президент Зеленський поки що не використовує свої повноваження, а дає можливість подати заяви на конкурс через публічне оголошення конкурсу та проведення цього конкурсу за «цивільними» правилами.

Очевидно, що проведення конкурсу на державні посади районних держадміністрацій Херсонської області є лише першою спробою. Якщо вона пройде вдало, то нас чекає така ж процедура стосовно всіх інших областей.

І ще одне. У повітрі літає думка про контрактну форму трудового договору для державних службовців. Першим цю ідею озвучив Максим Нефьодов. У планах нового голови митниці – вивести своїх співробітників з-під дії Закону України «Про державну службу» та перевести їхню роботу на контрактну основу.

Але для цього повноважень президента вже недостатньо. Потрібно, або вносити зміни у діючий Закон України «Про державну службу» (лише для митників це буде зробити легше), або повністю змінювати всю систему.

А це:

- переведення системи управління персоналом, кадрового діловодства, оплати праці на загальні засади трудового законодавства;

- відповідно, вся низка трудових спорів та захисту права на державну службу перейдуть у загальну площину вирішення трудових спорів без проміжної ланки – НАДС та його управлінь;

- залишається відкритим питання перегляду всіх функцій державної служби: скасування невластивих і переведення всіх можливих робочих процесів у цифровий формат.

І варто пам’ятати всім: і державним службовцям і реформаторам державної служби і споживачам (клієнтам) державних послуг, що державна служба – це сервіс для громадян. З усіма випливаючими, для сервісного обслуговування, наслідками.

Вдалих нам реформ!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи