Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.10.2020 12:53

Моніторинг фінансового законодавства (25 вересня – 1 жовтня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо правового регулювання економічних відносин

На розгляд Верховної Ради України 29 вересня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо узгодження з положеннями Цивільного кодексу України та деяких інших законодавчих актів)» (№ 4164).

Мета: вдосконалення правового регулювання економічних відносин шляхом внесення змін до Господарського кодексу України, що сприятиме узгодженню з положеннями Цивільного кодексу України та деяких інших законодавчих актів, що регулюють тотожну сферу суспільних відносин.

Законопроектом № 4164 пропонується:

- уніфікувати термінологію Господарського кодексу України шляхом заміни терміну «громадянин - підприємець» на «фізична особа - підприємець». Відповідно всі випадки згадування у тексті Господарського кодексу України терміну «громадянин» пропонується замінити на «фізична особа» у всіх відмінках та числах.

- уточнити підстави участі у господарських відносинах споживачів, а саме в частині захисту їх прав та охоронюваних законом інтересів у сфері господарювання.

- уточнити коло відносин, що не є предметом правового регулювання Господарського кодексу України, а саме аргументовано доцільність внесення змін до ст. 4 зазначеного Кодексу, передбачивши, що такими є майнові та особисті немайнові відносини між фізичними особами – негосподарюючими суб’єктами, що регулюються Цивільним кодексом України.

- визначити особливості участі держави, Автономної Республіки Крим та територіальних громад у господарських відносинах.

- уточнити положення Господарського кодексу України, якими визначаються особливості захисту економічної конкуренції, організації та здійснення підприємницької діяльності, окремі аспекти діяльності підприємств (як унітарних, так і корпоративних), об’єднань підприємств, правовий режим майна та майнових прав, окремі види господарських зобов’язань, особливості організації та здійснення господарсько-торговельної діяльності, зовнішньоекономічної діяльності тощо.

 

Законопроект щодо створення Державного фонду внутрішніх водних шляхів

На розгляд Верховної Ради України 30 вересня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного фонду внутрішніх водних шляхів» (№ 4168).

Мета: встановлення економічних засад діяльності та утримання інфраструктури внутрішнього водного транспорту.

Відповідно до законопроекту № 4168 для забезпечення судноплавства по внутрішнім водним шляхам створюється Державний фонд внутрішніх водних шляхів у складі спеціального фонду державного бюджету України.

Джерелами формування зазначеного спеціального фонду Державного бюджету України плануються відсоток коштів  акцизного податку з виробленого в Україні пального, акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального, митних платежів, які сплачуються при поміщенні суден у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами, а також 45 відсотків коштів отриманих у якості рентної плати за спеціальне використання води без її вилучення з водних об’єктів для потреб гідроенергетики (крім рентної плати за спеціальне використання води водних об’єктів місцевого значення).

Кошти Державного фонду внутрішніх водних шляхів спрямуватимуться на фінансове забезпечення: обслуговування внутрішніх водних шляхів для утримання їх у судноплавному стані, будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання стратегічних об’єктів інфраструктури внутрішнього водного транспорту, здійснення заходів із забезпечення безпеки судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення судноплавства на внутрішніх водних шляхах, функціонування, реконструкції, ремонту та розвитку річкової інформаційної системи, заходи з розвитку інфраструктури внутрішнього водного транспорту відповідно до державних програм, утримання, реконструкцію, ремонт, технічного переоснащення й охорону судноплавних гідротехнічних споруд (судноплавних шлюзів), а також витрати на використання цих споруд для пропуску суден.

 

Законопроект щодо захисту інтересів територіальних громад

На розгляд Верховної Ради України 29 вересня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» щодо захисту інтересів територіальних громад» (№ 4166).

Мета: захист інтересів територіальних громад, збереження єдиних майнових комплексів державних, комунальних підприємств (їх структурних підрозділів) та об’єктів соціально-культурного призначення, які мають важливе значення для територіальних громад, на території яких вони розташовані, шляхом надання відповідним територіальним громадам (об’єднаним територіальним громадам) можливості приватизації (викупу) зазначених об’єктів за спеціальною процедурою.

Законопроектом № 4166 пропонуються наступні зміни до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна»:

1) Частину 2 статті 2 (принципи приватизації) доповнити новим абзацом 11 наступного змісту: «захист інтересів територіальних громад.»;

2) Пункт 1 частини 2 статті 5 після слів «їх структурних підрозділів» доповнити фразою «а також відокремлених підрозділів, які не мають права юридичної особи – філій, представництв». Таким чином уточнюється перелік об’єктів малої приватизації, що для територіальних громад означатиме, зокрема можливість приватизації (викупу) ними єдиних майнових комплексів філій (представництв) державних або комунальних підприємств, розміщених на території відповідної територіальної громади (об’єднаної територіальної громади);

3) Доповнити Закон новою статтею 16-1 «Викуп окремих об’єктів приватизації територіальними громадами (об’єднаними територіальними громадами), на території яких вони розташовані», яка детально визначає підстави та процедуру викупу окремих об’єктів приватизації територіальними громадами (об’єднаними територіальними громадами)».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]