Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.03.2020 13:16

Моніторинг фінансового законодавства (28 лютого - 5 березня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроєкт щодо вдосконалення системи органів Антимонопольного комітету

На розгляд Верховної Ради України 27 лютого 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Антимонопольний комітет України» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення системи органів Антимонопольного комітету» (№ 3132).

Мета: переглянути механізм роботи АМКУ як органу оскарження шляхом внесення змін до Закону України «Про Антимонопольний комітет України», Закону України «Про державну службу» та Закону України «Про запобігання корупції».

Законопроєктом № 3132 пропонується Закон України «Про Антимонопольний комітет України» доповнити новою статтею 61, якою визначається окремо повноваження АМКУ як органу оскарження у сфері публічних закупівель. Так, в АМКУ буде утворено Комісію з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель у складі не менше трьох уповноважених з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Ці уповноважені призначаються у порядку, передбаченому для призначення державних уповноважених АМКУ.

 

Законопроєкт щодо підвищення ефективності протидії корупції

На розгляд Верховної Ради України 28 лютого 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності протидії корупції в окремих правоохоронних та інших державних органах» (№ 3133).

Мета: виправлення окремих неточностей та неузгодженостей, притаманних законам України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», «Про прокуратуру», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про Державне бюро розслідувань», а також приведення їх понятійного апарату у відповідність до положень Закону України «Про запобігання корупції».

Законопроєктом № 3133 пропонується:

- замінити в окремих статтях законів України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», «Про прокуратуру», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про Державне бюро розслідувань» термін «корупційне правопорушення», який застосовується до адміністративного стягнення, на термін «правопорушення, пов’язане з корупцією», що відповідатиме положенням Закону України «Про запобігання корупції»;

- доповнити абзац перший частини першої статті 13 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» положенням, відповідно до якого обмеження, передбачені цією статтею, застосовуються не лише до осіб, які претендують на призначення на посаду в Національному антикорупційному бюро України, а й на працівників Національного бюро;

- абзац восьмий частини четвертої статті 6 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» пропонується доповнити положенням, відповідно до якого однією з підстав звільнення Директора Національного бюро є набрання законної сили рішенням суду щодо притягнення його до адміністративної відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією.

 

Законопроєкт щодо звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб

На розгляд Верховної Ради України 21 лютого 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення зміни до статті 268 Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб» (№ 3103).

Мета: звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб, які фактично мешкають у місцях проживання (ночівлі), визначених у підпункті 268.5.1 пункту 268.5 статті 268 Податкового кодексу України.

Статтею 268.2.2 Податкового Кодексу встановлений перелік категорій осіб, які не можуть бути платниками туристичного збору. Але серед цих категорій немає внутрішньо переміщених осіб. Водночас їхнє прибуття до того чи іншого населеного пункту і проживання там є наслідком зовнішніх обставин, які змушують до переміщення: зокрема, це окупація частини території України, військові дії тощо. Але наразі внутрішньо переміщені особи, які продовжують проживати у готелях, санаторіях тощо, мають сплачувати туристичний збір за місцем свого фактичного проживання на підконтрольній Уряду України території, що негативно впливає на їхнє матеріальне становище та ставить їх у невигідне становище порівняно з іншими громадянами України.

Законопроєктом № 3103 пропонується внести зміни до статті 268 Податкового кодексу України та внести до переліку категорій осіб, які не можуть бути платниками туристичного збору, внутрішньо переміщених осіб.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]