Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2023 16:56

Обмеження будівництва на приаеродромних територіях

Керуючий партнер Консорціуму "CLC Group"

Відповідно до статті 69 Повітряного кодексу України, на приаеродромній території запроваджується особливий порядок здійснення діяльності, яка може вплинути на безпеку авіації

та створити перешкоди для роботи наземних засобів зв'язку, навігації та спостереження. До такої діяльності належить, в тому числі будівництво.

Гранична висота і планувальні обмеження забудови земельних ділянок на приаеродромній території зазначаються в містобудівних умовах і обмеженнях.

Якщо Ви маєте намір збудувати об'єкт заввишки 45 метрів і більше відносно перевищення найвищої точки посадкової площі над рівнем моря відповідного аеродрому або вертодрому, при поданні заяви до уповноваженого органу містобудування та архітектури, необхідно підготувати та надати наступні дані:

• Абсолютна відмітка поверхні землі на ділянці будівництва в балтійській системі висот, м;

• Абсолютна відмітка найвищої точки запланованого об’єкта будівництва в балтійській системі висот, м;

• Географічні координати об'єкта будівництва у всесвітній геодезичній системі 1984 року WGS-84;

• Ситуаційний план щодо місцеперебування ділянки забудови об'єктів будівництва (реконструкції), прив'язаних до аеродрому (вертодрому, злітно-посадкового майданчика).

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2021 р. N 1427 "Питання використання приаеродромної території", отримавши заяву, уповноважений орган містобудування та архітектури надсилає за допомогою програмних засобів ЄДЕССБ не пізніше, ніж протягом наступного робочого дня, Державіаслужбі та/або Міноборони відповідно відомості, наведені в заяві.

Державіаслужба надсилає за допомогою ЄДЕССБ ці відомості відповідному експлуатанту аеродрому (вертодрому) та провайдеру аеронавігаційного обслуговування не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня їх отримання.

Міноборони надсилає відомості відповідному експлуатанту аеродрому (вертодрому) та уповноваженому органу з питань забезпечення аеронавігаційною інформацією суб'єктів авіаційної діяльності державної авіації не пізніше, ніж протягом наступного робочого дня з дня їх отримання.

Експлуатант аеродрому (вертодрому), провайдер аеронавігаційного обслуговування, уповноважений орган з питань забезпечення аеронавігаційною інформацією суб'єктів авіаційної діяльності державної авіації проводять оцінку впливу запланованого об'єкта будівництва з урахуванням:

• Поверхонь обмеження перешкод;

• Зон обмежень забудови щодо умов авіаційного шуму;

• Захисних зон аеронавігаційного обладнання;

• Обмежень, пов'язаних із заходженням на посадку та вильотом на аеродромі (вертодромі), використанням зон для виконання навчально-тренувальних та інших видів польотів за першою та другою групою критеріїв.

Державіаслужба або Міноборони у п'ятиденний строк з дня отримання оцінки експлуатанта аеродрому (вертодрому), провайдера аеронавігаційного обслуговування або уповноваженого органу з питань забезпечення аеронавігаційною інформацією суб'єктів авіаційної діяльності державної авіації створює з використанням ЄДЕССБ висновок  з обов'язковим зазначенням гранично допустимої висоти об'єкта будівництва.

Державіаслужба або Міноборони надсилає за допомогою ЄДЕССБ  висновок щодо граничної висоти об'єктів на приаеродромній території відповідному уповноваженому органу містобудування та архітектури не пізніше, ніж протягом наступного робочого дня з дня його підписання.

Орган містобудування та архітектури у містобудівних умовах та обмеженнях забудови земельної ділянки, розташованої в межах приаеродромної території, враховує висновок Державіаслужби або Міноборони щодо граничної висоти об'єктів на приаеродромній території.

Якщо містобудівні умови та обмеження, видані до набрання чинності Постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2021 р. № 1427 "Питання використання приаеродромної території",  містять вимогу щодо погодження розміщення об'єкта будівництва на приаеродромній території, замовник звертається до Державної авіаційної служби або Міністерства оборони (відповідно до компетенції) для отримання такого погодження із заявою, в якій зазначає ті самі відомості.

Заява подається замовником будівництва через ЄДЕССБ.

Звертаємо увагу, що такі містобудівні умови та обмеження повинні буди внесені до ЄДЕССБ і мати відповідний реєстраційний номер.

Державна авіаційна служба або Міністерство оборони надає замовнику висновок щодо граничної висоти об'єктів на приаеродромній території.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]