Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2013 13:55

Ви не можете вимагати...

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Вважаю вкрай необхідним продовжити свою дискусію з шановною Головою Ради адвокатів міста Києва Інною Рафальською. Шановна Інна Владиславівна вважає, що адвокатської таємниці для податківців не існує. Що податківці мають право вимагати розкриття змісту н

Вважаю вкрай необхідним продовжити свою дискусію з шановною Головою Ради адвокатів міста Києва Інною Рафальською.


Шановна Інна Владиславівна вважає, що адвокатської таємниці для податківців не існує. Що податківці мають право вимагати розкриття змісту наданих адвокатом платнику податків консультацій, бо інакше не можна. Треба ж  перевірити зв’язок консультацій з господарською діяльністю платника податків.


Тобто, Голова Ради адвокатів міста Києва шановна Інна Рафальська стоїть на позиції податкових чиновників,  а не на позиції адвокатів і їх клієнтів. Податківці під час перевірок вельми цікавляться, що такого розумного розповідали адвокати, особливо, якщо за консультації сплачено пристойний гонорар.


Дивно, але ні податківців, ні знаного адвоката Інну Рафальську не бентежить те, що професійні права, честь і гідність адвоката гарантуються та охороняються Конституцією та  законами України, зокрема забороняється проведення огляду, розголошення, витребування чи вилучення документів, пов’язаних із здійсненням адвокатської діяльності.


Тому для них дуже повчально було б поцікавитися, як інструктують своїх співробітників, наприклад, податківці британські з HM Revenue & Customs.  


Ви не можете вимагати в особи представлення захищеної адвокатською таємницею (privileged) інформації або надання захищеної адвокатською таємницею (privileged) частини документа.


Інформація є захищеною (privileged) якщо стосується до адвокатської професійної таємниці (legal professional privilege) або в Шотландії конфіденційності комунікацій, може використовуватися  у юридичному провадженні.


Це комплексний правовий інститут, але у широкому сенсі захищеність адвокатською таємницею застосовується до документів, що містять конфіденційне спілкування між адвокатом та клієнтом з метою отримання чи надання юридичних порад, а також документів , підготовлених для використання у можливих або таких, що є у провадженні, судових процесах.


Якщо Ви шукаєте документи або інформацію, що  може містити захищений матеріал (наприклад, якщо Ви витребуєте всі документи або інформацію стосовно трансакції Х, такі матеріали можуть містити захищену інформацію, якщо особа консультувалася з про цю трансакцію з юристом) повідомлення або інша неформальна вимога має містити серед іншого параграф як вказано у СН22250 для вимог або як у СН22260 для повідомлень.


Такий параграф виглядає наступним чином:


СН22250


«Я не можу наполягати, що Ви зобов’язані надати мені документи або інформацію, щодо якої Ви маєте обґрунтоване право захисту адвокатською таємницею, але Ви можете за власним бажанням розкрити цю інформацію. Це може сприяти продовженню податкової перевірки, але Ви можете зберегти своє право залишити таку інформацію або документи у таємниці.


Адвокатська таємниця є комплексним правовим інститутом, що належним чином застосовується у певних обставинах. Я можу оскаржити посилання на адвокатську таємницю на підставі незгоди з тим, що документи або інформація були належним чином віднесені до захищених.


Якщо Ви вирішите не надавати мені документи чи інформацію оскільки її вважаєте, що адвокатська таємниця має бути до них застосована, будь-ласка повідомте мене» 


...


Документ може містити як захищену так і не захищену інформацію. Якщо особа не бажає надати захищену частину документа, така особа може  надати копію незахищеної частини. Оригінал документа має бути наданий вам для огляду. Захищені частини можуть бути під час такого огляду закриті.


Як бачимо, британські податківці турбуються про дотримання професійних прав та гарантій адвокатів значно більше, ніж деякі діячі нашого професійного самоврядування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]