Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.01.2021 11:43

Незаконне призначення та проведення податковою перевірки є підставою для її скасування

Верховний Суд змінив правову позицію та зазначив, що рішення податкового органу може бути оскаржене на підставі незаконного призначення перевірки

Вродовж останніх десяти років існувала правова позиція Верховного Суду, яка полягала в наступному: якщо відбувся допуск до перевірки податкового органу то платник податків не міг оскаржити призначення перевірки, а був змушений доводити незаконність висновків податкової за результатами перевірки.

В 2020 році відбулась зміна правової позиції Верховного Суду щодо даних правовідносин.

21 лютого 2020 року у справі №826/17123/18 (посилання на рішення – http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/87929522Верховний Суд сформулював правовий висновок, відповідно до якого незалежно від прийнятого платником податків рішення про допуск (недопуск) посадових осіб до перевірки, оскаржуючи в подальшому наслідки проведеної контролюючим органом перевірки у вигляді податкових повідомлень-рішень та інших рішень, платник податків не позбавлений можливості посилатись на порушення контролюючим органом вимог законодавства щодо проведення такої перевірки, якщо вважає, що вони зумовлюють протиправність таких податкових повідомлень-рішень. При цьому таким підставам позову, за їх наявності, суди мають надавати правову оцінку в першу чергу, а у разі, якщо вони не визнані судом такими, що тягнуть протиправність прийнятих за наслідками такої перевірки рішень, – переходити до перевірки підстав позову щодо наявності порушень податкового та/або іншого законодавства.

22 вересня 2020 року Верховний Суд у справі №520/8836/18 (посилання на рішення - https://reyestr.court.gov.ua/Review/92457879) підтвердив дану правову позицію зазначивши, що при оскарженні податкового повідомлення-рішення платник податків не позбавлений можливості посилатися на порушення контролюючим органом законодавства щодо проведення перевірки, якщо вважає, що вони зумовлюють протиправність такого рішення. Протиправність призначення та проведення контролюючим органом перевірки, за наслідками якої було прийняте оскаржуване податкове повідомлення-рішення, указує на протиправність податкового повідомлення-рішення, тому немає необхідності перевірки порушення пункту 181.1 статті 181 Податкового кодексу України як підстави для донарахування суми грошового зобов’язання.

Отже, навіть допустивши до перевірки контролюючий орган, платник податків може оскаржити до суду податкові повідомлення-рішення з підстав незаконного призначення та проведення перевірки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]