Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.01.2012 13:13

Заборона продажу лікарських засобів через мережу Інтернет

Адвокат, юрист

Заборона продажу лікарських засобів через мережу інтернет.

        Довший час уфармацевтичній галузі відбувалась дискусія щодо можливості продажу лікарськихзасобів (далі - ЛЗ) через мережу Інтернет. За і проти цього явища було багаторізних аргументів.  Кінець цій дискусіїпоставив наказ МОЗ України від 31 жовтня 2011 року №723 Про затвердженняЛіцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарськихзасобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами. (далі - наказ)

                Відповідно до п. 1.1 – 1.2 цьогонаказу, Ці Ліцензійні умови розроблені відповідно до Законів України"Основи законодавства України про охорону здоров'я", "Пролікарські засоби", "Про ліцензування певних видів господарськоїдіяльності" та встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні таінші вимоги для провадження господарської діяльності з виробництва лікарськихзасобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Дія цих Ліцензійних умов поширюється на всіх суб'єктівгосподарювання - зареєстрованих в установленомузаконодавством порядку юридичних осіб незалежновід їх організаційно-правової форми та форми власності, які провадятьгосподарську діяльність, пов'язану з виробництвом лікарських засобів,оптовою, роздрібною торгівлеюлікарськими засобами, а також на фізичних осіб - підприємців, які провадятьгосподарську діяльність у зазначеній сфері (далі - суб'єкт господарювання).

У разі якщо суб'єктгосподарювання провадить зазначений вид господарської діяльності не в повномуобсязі, а частково, Ліцензійні умови поширюються на суб'єкта господарювання вчастині, що встановлює вимоги до провадження господарської діяльності,зазначеної в ліцензії. У ліцензії вид господарської діяльності, який провадитьсуб'єкт господарювання, зазначається повністю або частково.

У п. 2.6. наказувказано, що торгівля лікарськимизасобами здійснюється виключно через аптечні заклади, крім випадків,передбачених підпунктом 3.5.2 пункту 3.5 розділу III цих Ліцензійних умов. Аптеката її структурні підрозділи, аптечний склад (база) є закладами охорониздоров'я.

Забороняється дистанційна (через мережу Інтернет)торгівля лікарськими засобами, а також продаж лікарських засобів поштою тачерез будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними,крім випадків, передбачених підпунктом 3.5.2 пункту 3.5 розділу III цихЛіцензійних умов.

Отже,МОЗ України своїм наказом однозначно заборонило всім суб’єктам господарювання здійснюватипродаж ЛЗ через Інтернет. Проте з іншої сторони як вказано, у п. 1.2 наказу вінпоширюється на виключне коло осіб, і особи на яких не поширюється цей наказ немають заборони здійснювати торгівлі ЛЗ через Інтернет. За принципом, що незаборонено, то дозволено можуть діяти певні суб’єкти.

                Необхідно зауважити, що данийнаказ МОЗ України є підзаконним актом, і не є законом України. На час публікаціїцієї статті немає жодного закону України, який би містив заборону продажу ЛЗчерез мережу Інтернет.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи