Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.10.2021 17:31

Британський бізнес заходить в Карабах

Координатор напрямку міжнародної політики в Центрі політичних досліджень "Доктрина"

Вслід за азербайджанськими військами на звільнені території південно-західного Азербайджану заходить британський бізнес.

Тут британські компанії будуть займатися видобутком корисних копалин та інфраструктурою.

Мова йде зокрема про зареєстровані в Лондоні компанії Chapman Taylor та Anglo Asian Mining. Chapman Taylor займається архітектурою та міським плануванням, вона вже тривалий час працює в Азербайджані та має за плечима цілий ряд реалізованих в країні проектів. У травні було повідомлено, що саме вона отримала контракт на створення генерального плану реконструкції міста Шуша, головного міста відвойованого азербайджанцями регіону.

Ще більш важливий приз отримала Anglo Asian Mining, що спеціалізується на видобутку корисних копалин, зокрема золота, міді та срібла. Дана компанія є найбільшим виробником міді та золота в Азербайджані. 28 вересня 2021 Anglo Asian Mining підписала з урядом Азербайджану договір про розробку трьох нових ділянок загальною площею 882 квадратних кілометри. Компанія отримує три нові концесії, що відкривають їй можливість для видобутку міді та золота на звільнених територіях.

Видобуток буде вестися на трьох нових майданчиках — Сутелі, Вежналі і Гизилбулаг. Anglo Asian Mining вже працює на трьох інших ділянках загальною площею 1 062 квадратних кілометри. Таким чином розгортання роботи на раніше окупованих територіях дозволить збільшити площу видобутку майже вдвічі.

Особливої уваги тут заслуговує родовище Вежналі, що розташоване Зангіланському районі Азербайджану, поруч з селами Аміранхли і Агбанд. Запаси золота тут, за оцінками, складають близько 8,8 тонн, міді — 3 тисячі тонн. Все це дозволить Азербайджану суттєво наростити експорт згаданих металів.

Видобуток здійснюватиметься відкритим способом. Раніше видобутком корисних копалин тут займалися вірмени.

Ще одним майданчиком є Гизилбулаг, родовище Кашен. Згідно з нещодавно опублікованими оцінками тутешні запаси оцінюються в 275 метричних тонн міді та 3 200 тонн молібдену. Родовище раніше розроблялося вірменською компанією Vallex Group, яка також відкрила поруч завод для переробки руди. Згідно з оцінками уряду Вірменїі запасів руди мало вистачити на 25 років роботи підприємства. Згідно з даними Anglo Asian Mining завод разом з родовищем нині цілі і не працюють. Видобуток тут також вівся відкритим методом.

Варто відзначити, що захід британських компаній у регіон є частиною державної політики. Британський уряд зацікавлений у залученні власних компаній до роботи в регіоні. Ще в грудні 2020, після завершення боїв 44-денної війни, посол Сполученого Королівства Джеймс Шарп провів офіційну зустріч з міністром транспорту, комунікацій та високих технологій Азербайджану, де зокрема було обговорено участь британського бізнесу у створенні “розумних міст” на звільнених територіях, а також подальша співпраця між двома країнами в сферах транспорту, телекомунікацій, інформаційних та високих технологій.

Азербайджан має тривалий досвід роботи з британським бізнесом. Власне найбільшим акціонером нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан є британська BP, раніше відома також як British Petroleum, а ще раніше як Anglo-Persian Oil Company. Державна нафтова компанія Азербайджану SOCAR лише на другому місці за кількістю акцій консорціуму, що володіє стратегічним трубопроводом і постачає каспійську нафту до Середземного моря. Отже і погроза Вірменії нанести удар по нафтопроводу була також загрозою і для британських інтересів, що в даному регіоні якраз співпадають з інтересами Азербайджану.

<p">Британський бізнес, що має тривалі партнерські та взаємовигідні взаємини з Азербайджаном, продовжує супроводжувати і його зусилля по відновленню та освоєнню нещодавно відвойованого регіону.

На зображенні може бути: карта та текст

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]