Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.01.2024 12:12

Відновлення металоторгівлі після рецесії і прогнози для ринку на 2024 рік

Комерційний директор ТОВ "Гудвіл"

2023 рік був роком випробувань для металоторгівельного бізнесу України та Київського регіону зокрема.

На його початку ми прогнозували ріст попиту та, відповідно, продажів металу, на рівні 15%, що і відбулося. Це позитивна тенденція, яка прослідковується і досі. Проте є ньюанси.  

Ріст попиту в Україні відбувся на “падаючому” ринку і, подекуди, не дав бізнесу, зав’язаному на металі, заробити на своє існування. Чому так?  

2023 рік ознаменувався для всіх світових металовиробників та металоторговців, як рік рецесії. За перенасиченням та падінням попиту на китайському ринку послідувало світове падіння цін на метал, яке докотилося до України. Ціни впали так низько, що світові виробники змушені були зупиняти виробництво металопродукції, яку стало невигідно виробляти.  

Це світове цінопадіння змусило українських металовиробників та металотрейдингові компанії збувати складські запаси на внутрішньому ринку, що падає, тобто за ціною, яка нижча за закупівельну.  

Проте, цей важкий період для бізнесу, можна сказати, завершився наприкінці 2023 року. Зараз ціна на металопрокат на світовому ринку росте. Тому прогнозований колегами-експертами ріст попиту та продажів у 2024 на 15% відсотків дасть українському металобізнесу можливості відновитися. 

Враховуючи те, в яких умовах наразі працює і живе держава, прогнози росту попиту на металопрокат у 2024 році є достатньо оптимістичними, бо це значить, що українці адаптувалися до умов, складають плани та не бояться їх реалізовувати: будують житло, інвестують в промисловість.   

Впливає на прискорення процесу відбудови та “пушить” ринок  держава. Так, до прикладу, столичні девелопери змогли стабілізувати свій бізнес завдяки програмі “Є-оселя”, яка дозволила реалізувати вже побудовані об’єкти і надати можливість запустити нові черги. Це спонукало ріст попиту, ріст ринку будівництва, а, отже, - ринку металу та інших залежних ринків.  

Проте, не зважаючи на це, об’єми продажів металу та попит ще не відновилися до довоєнних масштабів. Хоча зараз ми бачимо стійку тенденцію з відновлення попиту, він цілком залежить від ситуації в країні. Тому до всіляких прогнозів, пам’ятаємо, варто відноситися з високою обережністю.  

Щодо тенденцій Київського регіону зокрема, то, хочу зауважити, що попит на металопродукцію у Києві та області росте за рахунок відбудови інфраструктурних об’єктів та відновлення житлового будівництва. Останнє, зокрема, призвело до росту попиту саме на арматурний прокат, хоча ще у 2022 році він в столиці був майже нульовим. 

Минулого року, до слова, Київський регіон за рівнем попиту на метал обігнав Львівський, який значно “виріс” за об’ємами та активізувався у 2022 році. Це пояснювалося релокацією бізнесу та переїздами частини українців на проживання у західні безпечніші регіони.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]