Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.12.2020 09:46

Виїзд дитини за кордон: коли дозвіл батьків обов'язковий і як його отримати?

При виїзді закордон дитини, яка не досягла 16-річного віку, у супроводі одного з батьків, той з батьків, який не супроводжує дитину, має надати нотаріальний дозвіл на виїзд.

Це стосується, як батьків, які перебувають у шлюбі так і розлучених батьків та поширюється також на виїзд дитини на територію Автономної Республіки Крим.

При цьому законодавець встановив випадки, коли така згода не потрібна:

1. Відсутність того з батьків, який не супроводжує дитину, в її житті:

Один з батьків помер;

Одного з батьків позбавлено батьківських прав; 

Одного з батьків визнано безвісно відсутнім; 

Одного з батьків визнано недієздатним;

Запис про батька була здійснена зі слів матері

Для підтвердження цих фактів повинні бути пред’явлені документи, які це підтверджують: свідоцтво про смерть, рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особу безвісно відсутньою  або недієздатною, довідкою з органу реєстрації актів цивільного стану про внесення відомостей про батька зі слів матері.

2. Зв'язок з іноземною державою:

Один із батьків, який не супроводжує дитину, іноземець чи особа без громадянства;

В документах дитини є відмітка про виїзд на постій не місце проживання дитини за межи України чи взяття на консульський облік;

Свідоцтво про народження дитини видане іноземною державою при відсутності батька на пункті пропуску.

При перетинанні кордону повинні бути пред’явлені документи або їх нотаріально засвідчених копій.

3. Місце проживання визнано чи підтверджено (рішенням суду або органу опіки та піклування) з одним з батьків:

-     Дозволяється виїзд закордон дитини з таким з батьків без дозволу іншого на строк до 1 місяця, але попередньо треба відправили попередження іншому з батьків рекомендованим листом. Це не поширюється на батьків, щодо яких застосовуються заходи примусового виконання рішення про встановлення побачення з дитиною та про усунення перешкод у побаченні з дитиною.

Дозволяється виїзд закордон дитини з таким з батьків без дозволу іншого з батьків на строк до 1 місяця і більше у разі наявності боргу за сплату аліментів, сума якого перевищує оплату аліментів за 4 місяці.

Дозволяється виїзд закордон дитини з таким з батьків без дозволу іншого з батьків на строк до 1 місяця і більше у разі наявності боргу за сплату аліментів сума якого перевищує оплату аліментів за 3 місяці, якщо ці аліменти сплачують на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги.

Ці факти повинні бути підтверджені: рішенням суду або органу опіки та піклування про визнання чи підтвердження місця проживання дитини з одним з батьків, довідкою, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем, про наявність заборгованості із сплати аліментів; документом, виданим лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в порядку та за формою, встановленими МОЗ. 

Не варто зловживати своїм правом та порушувати строк перебування дитини закордоном, адже умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким визначено місце проживання цієї дитини, йому тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

Також варто враховувати, що той з батьків, який має намір вивезти дитину закордон або уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб, перевіряється уповноваженими службовими особами підрозділу охорони державного кордону у частині відсутності відомостей щодо нього у переліку відомостей про боржників за рішеннями про встановлення побачення з дитиною, про усунення перешкод у побаченні з дитиною Єдиного реєстру боржників. У разі наявності таких відомостей уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовляє у перетинанні державного кордону.

Якщо ситуація не підпадає під перелічені вище випадки виїзду без отримання дозволу і один з батьків добровільно згоду на виїзд дитини закордон не дає, така згода може бути отримана через суд.

Така позовна заява може бути подана як тим з батьків, з ким проживає дитина, так й іншим, якщо останній не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, не має заборгованості зі сплати аліментів. При цьому той з батьків, який не проживає з дитиною спочатку має звернутись за наданням згоди до іншого з батьків рекомендованим листом із повідомленням про вручення. У разі ненадання нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон у десятиденний строк з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа, той із батьків, хто проживає окремо від дитини, має право звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини.

Зазначені позови подаються за місцем реєстрації відповідача (того з батьків, який не надає дозвіл). Судова практика свідчить, що такі дозволи надаються на конкретний період часу із зазначенням країни перебування. В обґрунтування позовних вимог має бути доведені обставини відсутності добровільної згоди іншого з батьків та необхідність у виїзді дитини закордон (з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном).

У разі місця проживання відповідача на території Автономної Республіки Крим, такі позови подаються до Київського апеляційного суду, який визначає підсудність за одним з районів судів Києва. Враховуючи більш довгу процедуру призначення таких справ до розгляду є можливість отримання дозволу без строго визначеного терміну перебування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]