Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2022 15:59

Скільки іноземних компаній повністю вийшли з Росії?

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Потенційний ефект від виходу іноземних компаній з РФ

Як свідчать дані зібрані в рамках проекту Самосанкції / Leave Russia KSE Institute цього року вже понад 110 компаній вже вийшли з Росії повністю. Після масштабного оновлення бази іноземного бізнесу в РФ, яка відслідковує вихід іноземних компаній з ринку агресора (в т.ч. на підставі даних з реєстру ЕГРЮЛ) станом на 18/09/2022 як мінімум 112 компаній продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевим партнерам та залишили ринок.

Компанії, які вже повністю вийшли з РФ, мали щонайменше 248,4 тис чол персоналу, $25,4 млрд річного доходу, $10,7 млрд капіталу та $27,2 млрд активів; компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 147,5 тис чол персоналу, $34,2 млрд річного доходу, $18,5 млрд капіталу та $20,5 млрд активів; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 167,5 тис чол персоналу, річний дохід у розмірі $63,8 млрд, $30,8 млрд капіталу і $28,0 млрд активів.

Наведена нижче таблиця базується на даних, доступних для ~1 300 ТОП публічних компаній, що працюють / працювали в РФ:

Важливість “самосанкцій” бізнесу складно переоцінити – окрім торгівлі сировинними товарами, бюджет РФ сильно залежить від податкових надходжень. Потенційний ефект від виходу компаній, які заявили про свій намір вийти з Росії або вже вийшли складе десятки мільярдів доларів втрачених податків, адже ці компанії щороку генерували більше 120 млрд. дол виручки, яка зникне щойно ці компанії перестануть працювати на ринку агресора і замінити їх не буде чим при всьому бажанні російського керівництва.

Наприкінці серпня в KSE Institute оновили базу, додавши до переліку ще 422 компанії з урахуванням кількості їх персоналу, доходів, капіталу та активів. Станом на 18 вересня було ідентифіковано близько 2 867 компаній, організацій і їх брендів з 84 країн та 56 галузей, які працювали на ринку РФ.

Результати моніторингу показують, що 112 компаній вже повністю вийшли з Росії, 1118 у процесі виходу, 494 скоротили поточні операції та зупинили нові інвестиції, але ще 1143 і досі продовжують працювати у РФ.

Лише за останні дні з Росії вийшли американська нафтосервісна компанія Halliburton, норвезький виробник одягу Helly Hansen та друга за величиною в світі компанія звукозапису Sony Music Group та інші. Загалом, річний оборот 10 найбільших компаній, які остаточно залишили російський ринок за минули 2 тижні, перевищує $1,5 млрд.

З іншого боку, на прикладі сфери харчування видно, як довго публічна позиція перетворюється на реальні дії. З початку війни про намір покинути Росію заявили Burger King, Compass Group, Dunkin Donuts, Jamie Oliver Group, Little Caesars, Ninja Sushi, Papa John's, Starbucks, Krispy Kreme, Hesburger, Marugame Seimen, Autogrill, McDonald's.

В реальності завершили вихід з ринку лише McDonald’s та Starbucks, які продали свої активи. Російські компанії вважають, що якщо скопіюють деякі іноземні бренди, створивши подібні дизайни лого, то це стане дієвим замінником компанії (як у випадку зміни частини ресторанів McDonald’s, які отримали нову назву «Вкусно и точка» або бренд «Добрый кола», під яким Coca-Cola HBC почала продавати в РФ свій напій). Раніше компанії власники оригінальних брендів могли звернутися до суду і така практика копіювання або створення дуже схожих логотипів була заборонена, але зараз на це закривають очі і можливості отримання справедливих вироків судів в Росії наразі обмежені.

Може здатися, що продаж підрозділів, дочірніх підприємств та активів компаній, що виходять з російського ринку, призводить лише до зміни кінцевих бенефіціарів. Проте продані бізнес-активи, зважаючи на санкційні обмеження – фінансові, технологічні, логістичні – будуть виглядати лише блідою тінню “оригінальних” компаній із зовсім іншою управлінською культурою та нездатністю генерувати додану вартість у колишніх обсягах.

Додатково:

Аналіз присутності французьких компаній і їх позиції в Росії

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]