Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2020 21:54

Стосовно відомостей, наведених у довідці "про відсутність судимості"

Інформація, що міститься у "довідці про відсутність судимості".

Відповідно до довідки, за обліками МВС громадянин України, станом на відповідну дату до кримінальної відповідальності не притягується, не знятою чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. Що означає ця інформація?

 Якщо вказана довідка отримана станом на відповідну дату, то щодо цього громадянина маємо такі відомості:

1) до кримінальної відповідальності не притягується;

2) не знятої судимості не має;

3) не погашеної судимості не має;

4) в розшуку не перебуває.

 Разом з тим, із довідки не вбачаються відповіді на наступні питання:

 1) Чи притягувався раніше громадянин до кримінальної відповідальності? (відповідно до п.14 ч.1 ст.3 «Визначення основних термінів» КПК України, притягнення до кримінальної відповідальності – стадія кримінального провадження, яка починається з моменту повідомлення особі про підозру у вчинені кримінального правопорушення);

 2) Чи мав громадянин судимість у минулому? Як що мав, то судимість була погашена або знята судом достроково? (ст. 89 «Строки погашення судимості» та ст. 91 «Зняття судимості» КК України містять норми, згідно яких визнаються такими, що не мають судимості особи, що були засуджені у минулому);

3) Чи перебував громадянин у розшуку у минулому? (особа може перебувати у розшуку у зв’язку з різними підставами, зокрема розшук підозрюваного (ст. 281 КПК України), розшук відповідача у деяких категоріях цивільних проваджень (ст. 132 ЦПК України), розшук боржника за поданням виконавця (ст. 438 ЦПК України)).

 З метою з’ясування невисвітлених у довідці питань, доцільно звернути увагу на таке:

 1) Відповідно до п. 2.1 розділу 2 «ОБ'ЄКТИ ТА ФОРМИ ОПЕРАТИВНО-ДОВІДКОВОГО І ДАКТИЛОСКОПІЧНОГО ОБЛІКУ» Інструкції про порядок формування, ведення та використання оперативно-довідкового і дактилоскопічного обліку в органах внутрішніх справ та органах (установах) кримінально-виконавчої системи України», що затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України, Державного департаменту України з питань виконання покарань від 23 серпня 2002 року за № 823/188 (далі за текстом – Інструкція про оперативний облік),

об'єктами оперативно-довідкового і дактилоскопічного обліку є особи, які на території України обвинувачуються у вчиненні злочинів або засуджені, розшукуються, затримані за підозрою в занятті бродяжництвом, а також громадяни України, що вчинили злочини за її межами і відомості про яких надійшли офіційними каналами згідно з міжнародними договорами у сфері обміну інформацією, які набрали чинності в установленому порядку.

Облік здійснюється шляхом ведення алфавітних оперативно-довідкових картотек (далі - ОДК) і дактилоскопічних картотек (далі - ДК), у тому числі з використанням автоматизованих банків даних та автоматизованих дактилоскопічних інформаційних систем.

Централізований облік здійснюється Департаментом інформаційних технологій при МВС України (далі - ДІТ при МВС).

Згідно з п. 8.1. Інструкції про оперативний облік, Інформація оперативно-довідкового та дактилоскопічного обліку ДІТ при МВС та УОІ(Управління оперативної інформації)-ВОІ (Відділ оперативної інформації) має обмежений доступ.

Відповідно до п. 10.1, п. 10.2 розділу 10 «ТЕРМІНИ ЗБЕРІГАННЯ ОБЛІКОВИХ ДОКУМЕНТІВ» Інструкції про оперативний облік, в оперативно-довідкових картотеках (банках даних) ДІТ при МВС і територіальних УОІ-ВОІ облікові документи зберігаються незалежно від погашення або зняття судимості.

В оперативно-довідкових картотеках облікові документи зберігаються: постійно та певний строк (в залежності від тяжкості злочину) від 5 до 50 років.

 2) Відповідно до п.1 Порядку доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України, що затверджений Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 29 листопада 2016 року за № 1256, цей Порядок визначає умови, підстави та процедуру надання відомостей з інформаційної підсистеми "Оперативно-довідкова картотека" єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України, що містить відомості стосовно осіб, яким повідомлено про підозру в учиненні кримінального правопорушення, та осіб, яких засуджено за вчинення кримінального правопорушення, права та обов'язки суб'єктів, що є учасниками зазначеної процедури.

3) Згідно з п.1 ч.2 «Порядок внесення відомостей до Реєстру» Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, що затверджено наказом Генеральної прокуратури України від 06 квітня 2016 року за №139, До Реєстру вносяться відомості про:

час та дату складання повідомлення про підозру, особу, стосовно якої складено повідомлення про підозру, правову кваліфікацію кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа, із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність у разі неможливості повідомлення такій особі про підозру з об'єктивних причин (стаття 277 КПК України);

оголошення розшуку підозрюваного (стаття 281 КПК України).

Таким чином, з вищенаведеного вбачається, що відомості щодо осіб які раніше притягалися до кримінальної відповідальності, мали судимість у минулому та перебували у розшуку маються:

1) у алфавітних оперативно-довідкових картотеках, які зберігаються у Управліннях (відділах) оперативної інформації МВС України. Централізований облік здійснюється Департаментом інформаційних технологій при МВС України;

2) інформаційній підсистемі «Оперативно-довідкова картотека» єдиної інформаційної системи МВС України; Централізований облік здійснюється Департаментом інформаційних технологій при МВС України;

3) Єдиному реєстрі досудових розслідувань (щодо розшуку та оголошення підозри (притягнення до кримінальної відповідальності).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]